Cacao. Folos, daune …
Ne amintim din copilărie gustul acestei băuturi, care nu poate fi confundată cu orice alt lichid. O înghiţitură de cacao ne înviorează şi ne dă putere, întorcându-ne la etapa de început. Nu în zădar cacao este numită băutura zeilor sau a copiilor. Dar, în acest articol vom vorbi despre utilitatea cacao şi daune aduse sănătăţii dvs., precum şi despre cui este interzis consumul cacao ...
Mai întâi de toate, şi folos şi daune aduse de cacao depind de compoziţia ei specială și de cantități în care consumăm această băutură. Abuzul face băutura cacao nocivă pentru sănătatea umană, iar "simțul măsurii" doar aduce beneficii organismului nostru.
Vă amintiți, probabil, de caracteristicile speciale ale băuturii, când după primele înghiţituri se ridică brusc dispoziţia. Oamenii de ştiinţă explică această proprietate de cacao prin faptul că compoziția conţine anti-deprimanţi natural numiţi phenylephrine şi cofeina. Apropo, cacao conţine mai puţină cofeină decât boabele de cafea, dar cacao mai are vitamine utile, proteine, fier, zinc şi acid folic. Și dacă cafeaua nu este recomandată pentru consum în timpul sarcinii, în privinţa cacao nu există nici un fel de contraindicații. Aşa că, mamele viitoare, ridicaţi moralul în timpul sarcinii cu o ceașcă de cacao care va fi utilă şi dvs. şi copilului dvs.
După câteva înghițituri de cacao, organismul nostru începe să producă un hormon special - endorfina (de asemenea, numit hormon al fericirii și bucuriei), care este motivul că simțim un val de putere, energie și voie bună după consumul băuturii.
Putem găsi în cacao o substanță care ajută la protejarea pielii împotriva razelor nocive UV și efectului lor (o substanţă numita melanina), precum și substanțe care au un efect benefic asupra pielii noastre, făcând-o suplă şi elastică.
Cacao preferă și oamenii care suferă de hipertensiune arterială, după o ceaşcă de această băutură tensiunea scade treptat.
Cacao se referă la produse cu un conţinut ridicat de calorii, o sută de grame din acest produs conține aproximativ patru sute de calorii. Această caracteristică de cacao este foarte utilă pentru a utiliza produsul dimineața, atunci când aveți nevoie să încărcaţi organismul deşteptat cu energie pentru toată ziua.
Cacao este utilizată pe o scară largă în cosmetologie, cosmeticienii folosesc proprietățile nutritive ale produsului adăugând cacao în diferite șampoane, mijloace de îngrijire a părului și a pielii. Iar un număr de saloane de frumuseţe europene practică masaj cu unt de cacao.
Dar, cacao are şi un dezavantaj. Compoziția cacao în afară de substanţele utile organismului uman, conţine și purina. Purinele sunt responsabile pentru siguranța informațiilor genetice, metabolismul și prelucrarea proteinelor. Toate acestea se referă la conținutul purinelor în limitele admisibile pentru organismul uman, dar abuzul sau dragostea excesivă pentru băutura cacao duce la faptul că conţinutul purinelor depășește limita permisă și, ca rezultat, în organismul nostru se acumulează acid uric , ceea ce duce la maladii ale sistemului genito-urinar.
Există, de asemenea, unele restricții în privinţa consumului cacao pentru următoarele categorii de persoane:
- copiii până la trei ani;
- pacienții cu diabet zaharat, scleroza multiplă, ateroscleroza, diaree;
- oamenii care sunt supraponderali (cei care se luptă cu excesul de greutate, este mai bine să excludă cacao din dieta lor, din cauza conținutului ridicat de calorii);
- persoanele cu maladii ale sistemului nervos central, precum si tulburări neurologice..
Acum, să vorbim despre calitatea produsului cacao. Alegeţi de preferinţă pudra din cacao natural. Versiunile solubile ale băuturii, în afară de cacao conțin aditivi chimici, diverse aromatizatoare și coloranţi alimentari, care puțin probabil că vor întări sănătatea dvs.. Prin urmare, citiți cu atenție eticheta produsului şi alegeţi cacao naturală.
Dacă nu aveți contraindicații pentru utilizarea cacao, începeţi cu îndrăzneală ziua cu o ceaşcă de băutură aromată și revigorantă. Buna dispoziţie, energia şi vioiciuna sunt garantate o zi întreagă.
Sursa: facebook.com