Caii trag careta Hummer înapoi la Futurama (+Video)
Caii trag careta Hummer înapoi la Futurama (+Video)
La 9 ianuarie 2010 s-a inceput povestea, inventată de artistul american de 33 de ani. În luna martie careta, construită din "Hammer", a apărut pe aleile Parcului Central din New York.
"Înapoi la Futurama" ne propune să revenim Jeremy Dean, care analizează visul american, progresul omenirii prin prisma artei, şi, în general, nu vede în toate acestea nimic bun.
"Am fost întotdeauna interesat de studierea problemelor contemporane prin mijlocirea deconstrucţiei (procesul de dezmembrare totală a unei construcții – trad.) şi recontextualizării simbolurilor iconice: astfel putem privi în viitor şi înţelege lumea, în care trăim, - explică Jeremy. - Acest lucru a devenit chiar mai important pentru mine în condiţiile actuale de instabilitatei economică şi ecologică globală. Acest proiect foloseşte simboluri americane de putere şi de stat pentru a răspunde la întrebări despre viitorul nostru , privind înapoi şi văzând în trecut o reacţie la exces şi prăbuşirea ulterioară.
Jeremy a spus că, masina a fost foarte serios facilitată, şi cailor Duce şi Diesel nu le este dificil să tragă careta (foto de Jeremy Dean).
Motivul, pentru care Hummer H2 cu eforturile lui Dean şi prietenii lui a devenit o caretă, trebuie să fie căutat în secolul XX, când a văzut lumina prima maşină disponibila Ford Model T.
" Înţelegând la un moment dat, că toţi cei, care îşi pot permite o maşină, o vor avea, General Motors a început să vorbească despre " o învechire planificată" şi a început anual, în mod regulat, să modifice modelele sale, prezentând vehicule noi tot mai extravagante, oferind împrumuturi şi inventând consumarea, aşa cum noi o cunoaştem",- menţionează Dean.
Proiectul a demarat cu crearea modelelor, care sunt acum expuse împreună cu careta în demensiuni reale (foto de Jeremy Dean).
Artistul reaminteşte cu ce s-a sfârşitul pragul actual de consum – cu Marea Depresie. În rezultatul căreia americanii nu au fost în stare să plătească pentru bunuri de bază, inclusiv pentru benzină, astfel încât maşinile lor au rămas “priponite”. Şi atunci locuitorii din mediul rural au început să reducă maşina în jumătate şi să înhăme caii în căruţa rezultantă.
Astfel de căruţe au fost numite "căruţe lui Hoover (Hoover Cart) de la numele presedintelui SUA, care a fost recunoscut vinovat de recesiune.
Jeremy Dean nu numeşte Hummer-ul "căruţa lui Obama", ci trimite publicul respectabil la "Futurama". Însă nu la desene animate, ci la denumirea pavilionului General Motors la Expoziţia Mondială din New York, 1939.
"A fost un model pe scară largă a viitorului lumii noastre, care a devenit posibil datorită automobilului. Şi într-un sens oarecare General Motors a avut dreptate. După al doilea război mondial industria de automobile a ridicat ţara, şi acest fapt a dus la întruchiparea visului american: două maşini pentru o familie, o casă, un gard, câine cu numele Spot. În 1950 fiecare al şaptelea loc de muncă a fost legat direct de industria de automobile. Ah-ah-ah, Epoca de Aur a Americii ...”, - scrie Jeremy.
- Dar la începutul secolului XXI, ceva s-a întâmplat, şi americanii au început din nou să supraconsume, să speculeze cu locuinţe şi credite. Noi putem invada orice ţară, care are petrol, consumând aproape 80% din resursele lumii. Cât timp va continua acest lucru? ".
Dean numeşte Hummer-ii şi Cadillac-ii hulpavi "monumente de consum americane, de lacomie si aroganţă". Cu toate acestea, referitor la angajaţii de la General Motors, Jeremy face o excepţie: "Aceasta nu este în totalitate vina lor, în cele din urmă, ei ne dau ceea, ce noi dorim".
Referindu-se la progresul omenirii şi criza mondială, Jeremy citează exemplul Insulei Paştelui, ale cărei locuitori, fără să se gândească, au epuizat toate resursele, transformând paradisul în iad. Artistul este de părere că, acum întreaga lume a devenit aceeaşi insulă (foto de Jeremy Dean).
Concepând logica trecutului şi plasând-o în contextul unor catastrofe actuale economice şi ecologice, am prezentat perspectiva satirică proprie a viitorului. Dacă nu vom trece la surse de energie alternativă şi nu vom reevalua economia noastră, bazată pe consumul hiperexagerat, nu vom avea alte opţiuni, decât cele de a înhăma caii în maşinile noastre. Deci, prietenii mei, vă invit înapoi, la Futurama!