ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Călătoria în jurul lumii. Pe jos. Fără bani.




 

În ajunul aniversării a 45 de ani, canadianul Jean Beliveau, a dat faliment. Pentru a depăşi depresia care îl domina, Jean a decis să efectueze o călătorie în jurul lumii. Pe jos. Fără bani. El a ieșit din casă și a pornit la drum. Înconjurul pământului a durat 11 ani.

Ideea  călătoriei  i-a venit lui Jean,  atunci când  hoinărea pe străzi, torturându-se cu problemele financiare. Cine dintre noi nu s-a gândit că dacă va merge fără  să se oprească, atunci poate înconjura lumea  întorcîndu-se acolo de unde a început? Diferența este că Jean, nu doar s-a gândit la asta ci şi a făcut-o. El a decis să scape de problemele sale şi de depresie călătorind pe jos.

În călătoria sa în jurul lumii, Jean şi-a luat un cărucior confortabil cu trei roți, un cort, sac de dormit, trusa de prim ajutor. Telefonul mobil  nu l-a luat.

Dimineața devreme în ziua de 18 august 2000, ziua lui de naştere, Jean cu ajutorul fiului său a scos căruciorul  în stradă.

"Am așteptat până la orele 09.00  când au venit prietenii și tot nu puteam înțelege este o zi fericită sau tristă", spune Jean. - Tatăl meu, fiica mea gravidă, soția mea Lucy - toţi  erau prezenţi. Lucy,  a trimis invitații pentru jurnaliști, dar nimeni nu a venit. La începutul orelor zece,  Lucy mi-a spus: "Cred că trebuie să pleci". Ne-am îmbrăţişat, pur şi simplu am mers după colț, şi data viitoare ne-am întâlnit doar după mai multe luni".

Cotind strada, Jean s-a îndreptat la sud, în direcția Statelor Unite. La acel moment când   ajunsese la hotarele Statelor Unite,  era în așa  hal, încât se temea că va fi luat drept un boschetar și nu va obţine permisiunea de a intra în ţară.

"Eu atunci încă nu cunoşteam bine limba engleză,- povesteşte Jean, - și la întrebarea grănicerului care este scopul vizitei mele în Statele Unite, am răspuns:" Mă duc în Mexic și America pe jos". Grănicerul a tăcut, apoi a întrebat cu compasiune: "Poate să vă aduc apă?"

Intrând în Statele Unite din partea de nord, Jean a mers de-a lungul Oceanul Atlantic, în America de Sud, de acolo a luat-o la dreapta şi în continuare a mers pe costa Oceanului Pacific. În singurătate a traversat Deșertul chilian Atacama, în Argentina a întors la stânga și a trecut pe cealaltă parte a continentului. Aici înaintea lui Jean,  a apărut  bariera de apă. De a traversa Oceanul Atlantic pe jos este imposibil.

Jean, un timp oarecare a stat pe mal. Și apoi s-a întâmplat un miracol. O companie aeriană locală a aflat despre călătoria lui Jean şi ia dat un bilet la avion până la malul opus. În aşa fel,  Jean s-a mutat în Africa de Sud, iar de acolo din nou s-a pornit pe jos.

În Libia,  lui Jean nu i-au dat drumul și  a trebuit să facă un tur prin Maroc. Apoi,  Jean a mers în Europa și pentru un timp scurt a poposit  în Anglia. În Rusia,  nu s-a decis să meargă din cauza frigurilor mari, dar în schimb a mers în India, China și Coreea de Sud, unde, potrivit spuselor sale, a întâlnit unul dintre cei mai prietenoşi oameni din lume. Apoi,  a trecut prin Filipine, a traversat Malaiezia, Australia, și în cele din urmă,  a ajuns în Noua Zeelandă, din care s-a întors înapoi în Canada.

Călătoria a durat 11 ani. În tot acest timp  s-a întâlnit cu soția o dată pe an - la Crăciun.

În ciuda faptului că Jean a încercat să facă economii, banii s-au terminat încă la începutul călătoriei - în America Centrală.

"Eu nu sunt foarte bun la cerșit, dar acest lucru s-a întâmplat firesc, - rade Jean. - De fapt sunt destul de timid, dar s-a dovedit că acest lucru într-un sens ajută, pentru că într-un fel oarecare fascinează  oamenii". Cu toate acestea,  de obicei oamenii îi ofereau bani și alimente fără nici o cerere.

"Auzind că am de gând să merg în jurul lumii pe jos, oamenii îmi băgau câte 20 sau 50 de dolari în buzunar. Eu făceam economii în toate,  și aceşti bani mi-au ajuns  mai mult timp. Știţi, în Indonezia și Africa puteţi lua o masă perfectă la  1$",- spune Jean. A fost mult mai greu cu adăpostul peste noapte. Patru mii de nopți petrecute în drum, nu a fost întotdeauna ușor să găseşti un loc pentru a petrece noaptea.

"Cea mai mare parte de timp am fost în căutarea unui loc sigur de dormit: treceam 3-4 km până când nu găseam un loc sigur unde se poate ridica un cort. Și încă îi rugam pe oamenii necunoscuţi să mă lase pe noapte. Dar, nu este întotdeauna ușor. În America, de exemplu, băteam  în şapte case la rând până când nu găseam cazare. Uneori, din cauza mersul pe jos constant, m-am simțit atât de obosit că nu puteam să zâmbesc și să explic oamenilor că caut un adăpost pe noapte. Atunci dormeam în străzi sau în parcuri, alături de boschetari".

Jean a calculat că în timpul călătoriei,  l-au adăpostit 1600 de familii, aproximativ același număr de nopți el le-a petrecut în cort, iar restul – în unităţile de pompieri, posturi de poliție, biserici, adăposturi pentru boschetari, spitale și școli.

În Egipt, Jean gratuit şi-a tratat dinții, în India, a primit în dar o pereche de ochelari de soare, în Algeria a suportat o intervenţie chirurgicală și două săptămâni  a stat gratis la spital. În Filipine, în timp ce  traversa  o zonă periculoasă de pe insula Mindanao,  a fost însoțit de o armată întreagă de treizeci de soldați care  împreună cu el au scandat: "Vrem pace!" În Deșertul chilian Atacama,  Jean a fost atacat de o pumă. Și în Africa Sud, i  s-a permis să-și petreacă noaptea într-o celulă goală, iar paznicul din schimbul de dimineață printr-o eroare a refuzat să-l elibereze.

Cel mai important lucru care s-a întâmplat cu Jean, în timpul călătoriei sale nu au fost aventurile, ci schimbările care s-au petrecut în sine. În 11 ani, Jean nu a câștigat nici un ban, și totuși, au fost cei mai  elocvenţi și mai fericiţi ani din viața sa. Astăzi, el este sigur că nu doar succesul financiar este condiția obligatorie pentru o viață fericită.

"Eu nu sunt acum un tip naiv care se porneşte la drum, - spune Jean. - Sunt aceeași persoană, dar acum mă simt bogat. Suntem cu toții orbiți de bani – sunt atât de multe capcane în jur, cum ar fi  "cumpără și vei fi fericit”. Nu vreau să continui acest joc – în timpul călătoriei am întâlnit o mulțime de oameni fericiți care nu aveau deloc bani ".

Jean, s-întors acasă în Canada, în luna ianuarie a acestui an, la vârsta de 56 de ani. El a traversat pe jos pământul, depăşind un total de 76000 km, a uzat 49  perechi de încălţăminte și a trecut prin 64 de țări. Călătoria lui nu a fost doar în jurul lumii dar, de asemenea, prima călătorie în viața lui. Înainte de aceasta, Jean nicăieri și niciodată nu a călătorit, cu excepția unui tur turistic în Florida.

Jean, s-a întors acasă, la fel ca şi la începutul călătoriei, falit. Doar că  acest lucru nu-l mai  îngrijorează. "Experiența și cunoștințele pe care  le am acum sunt mult mai valoroase decât banii", - este sigur el.

Acum, Jean are un singur scop: a nu perturba termenul limită, pe care l-a stabilit editorul pentru a lansa  cartea despre călătoria sa.

 

 

Sursa: vk.com

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 17 aprilie 2013 9:33
Vizualizări: 7871

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
169
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
289
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
411
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
281