Călătoria prin strategia obținerii scopurilor, continuare. Partea a 9-a. Filozofia strategică a vieții (VIDEO)
Reieșind din noile indicații ale lui Ghennadii Șatov, autorul orelor captivante de filozofie strategică a vieții, noi am examinat în continuare subiectul strategiilor și metodelor de atingere eficientă a scopurilor. De data aceasta, la bază a fost luat exercițiul de întocmire a listei tuturor faptelor și sarcinilor pentru următoarea zi a vieții, pentru fiecare participant al prelegerii. Dorințele noastre, deocamdată, le-am lăsat deoparte și ne-am concentrat asupra celor mai banale chestiuni din viața cotidiană, cu efect maxim de la toate acțiunile efectuate pe parcursul zilei. Noi nu ne-am mai adîncit predestinația profundă. Noi am examinat o realizare consecventă a vieții în segmente de timp și acțiuni. Apoi am evidențiat criteriile calității acestor intervale de timp, le-am sistematizat, le-am înțeles și le-am descris proprietățile.
Succesul oricărui om este o cale nemijlocită spre stările minunate, ce le oferă o motivație pentru dezvoltarea ulterioară și perfecționarea pe această cale. De fata aceasta noi ne-am clarificat cu strategia atingerii acestui succes în grijile și acțiunile cotidiene, în cele 1000 de minute din fiecare zi a vieții, deci în realizarea persoanei în toate domeniile. Toate acestea s-au exprima ca o singură zi.
Mă interesează doar ordinea mea – orarul meu al zilei!
E atunci cînd eu am o atitudine detaliată față de capacitățile mele executive și obțin o creștere continuă a calității vieții. Acest nivel crește din contul noilor abilități, obținute la prelegerile de Filozofie strategică a vieții, inclusiv.
Instrucția de bază a îndeplinirii cu succes a sarcinii cu lista a devenit anume această focusare: mă interesează doar orarul meu pentru fiecare zi din viață. Pot fi întreprinși un șir de pași corecți, așa cum ne-au învățat în școală, iar apoi la universitate, sau la adunarea specialiștilor la locul de muncă, la televizor etc. Dar toți acești pași, mai exact, consecutivitatea lor, trebuie să ne aducă bucurie, finalitate, progres. Este o limită foarte fină și firavă între armonia vieții și lipsa ei. Un fiasco total în această direcție a fost descris în cunoscutul film – comedia americană fantasy de Harold Ramis, „Ziua Bursucului („Groundhog Day”), creată pe motivele nuvelei lui Danny Rubin (el a scris și scenariul). Doar în rolurile principale sînteți implicați personal, cel care merge pe acest cerc închis, care nu-și ia viața în serios.
Lipsa implicării în viață – cînd acționați ca un autopilot, repetînd modelele precedente de comportament și de consecutivitate a acțiunilor. Pentru ca aceasta să nu se întîmple, trebuie să evidențiem și să separăm fiecare zi de celelalte, după conținut. Acesta este anume acea listă de acțiuni și sarcini, pe care le-am elaborat în cadrul prelegerii, doar că el trebuie să fie în fiecare zi diferit. Trebuie să fie niște stări, cu care să nu reușiți să vă obișnuiți, pentru că ele aduc de fiecare dată o nouă satisfacție. Apropo de satisfacție.
Zilele vieții trebuie să fie impregnate de inspirație. De la ea se începe viața. Aproape ca în cîntecul lui Vîsoțki: Eu respir, deci iubesc! Eu iubesc, deci trăiesc!
Însă primirea plăcerii de la fiecare zi trăită nu este suficient. Obținerea acestei plăceri la fel e o artă. Potrivit lui Ghennadii Șatov, trebuie ca plăcerile să crească în fapte. Mai mult, trebuie să ne implicăm prin acțiunile noastre în toate cele trei sfere ale vieții: în creșterea oportunităților, în cunoștințele suplimentare și în forțele legate de odihnă. Odina sub forma unei descărcări emoționale sau fizice oferă forțe enorme pentru dezvoltare. În tinerețe, principalul dividend al odihnei, ce ne oferă puteri, este starea emoțională. La maturitate, dimpotrivă, liniștea ne umple de putere, ce se răsfrînge asupra noilor spații ale acțiunii noastre. De aici reiese și importanța, cu vîrsta, procurării vilelor, mașinii, obținerii unui statut de om înstărit și de succes. Puteți vedea o mulțime de tineri fericiți și mulțumiți, ce se plimbă prin parc – pentru asta ei nu au nevoie de vile, castele și conturi în bancă. Ei își satisfac necesitățile emoționale și sînt destul de satisfăcuți de viață.
Dar cum vă place să adormiți?
E puțin probabil că ați fost întrebat despre asta vreodată, dar noi ne vom opri asupra acestui moment. Noi ne-am obișnuit să adormim seara de oboseală. Dar am dori să ridicăm acest nivel pînă la realizările zilei trăite. Încercați să adormiți seara împliniți, fericiți și mulțumiți de ziua trăită. E mai ușor să vă relaxați cu gîndurile și corpul, să lăsați să vă domine un somn liniștit, de care vă veți aminti cu plăcere a doua zi. Este posibilitatea de a pleca de graba și rutina zilei spre regîndirea și lansarea noilor programe. Gîndurile nu trebuie alungate prin cap, nu trebuie să reușiți după ele. Ele trebuie trecute prin sine calm și fără povară.
Ce se întîmplă cu mine în această lume?
Un sentiment puternic de lipsă de sens poate genera multe griji pentru lucruri mărunte. Acest sentiment vine și vă domină în cazul lipsei venitului interior, profitului interior, după o mulțime de lucruri făcute ziua. Acele bucurii, ce ne impresionau anterior, treptat nu ne mai satisfac. Din cauza acestei stări, oamenii încep propria cale de dezvoltare. Ei se gîndesc ce să facă mai departe. Răspunsul – să se miște. Uneori cîteva mișcări ne pot oferi așa o creștere, iar uneori ne cresc aripile pe loc gol.
Noi nu ne putem opune legilor de bază ale universului și de aceea sîntem obligați să le cunoaștem. Pentru asta noi studiem filozofia strategică a vieții împreună cu Ghennadii Șatov. Și chiar dacă eforturile noastre personale se mișcă vertiginos spre zero, în comparație cu oportunitățile lumii noastre, noi avem șanse bune de exprimare. Prindeți această mișcare a lumii, mișcați-vă în întîmpinare și totul va fi favorabil pentru voi personal. Priviți undeva mai departe și studiați totul. Cunoașteți răul și utilizați-l spre bine. Totul devine clar, chiar dacă la început nu era deloc clar. Acceptați, studiați și utilizați toate legile naturii fără excepție și veți avea succes!
Anna Kunț