ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Calea spre iluminare. În Rusia yoga este în plină expansiuneCalea spre iluminare. În Rusia yoga este în plină expansiune


Se pare că în Rusia a început o eră nouă - un secol de yoga. Săli sportive sunt suprapopulate, cluburi noi de yoga cresc ca ciupercile după ploaie. Dacă vom examina tablou mai atent, putem vedea că  valul de entuziasm pentru yoga, care a cuprins lumea occidentală cu câteva decenii în urmă, a ajuns în ţara noastră.

În ciuda direcţiilor diferite, toţi sunt uniţi de gândul că yoga este benefică: fiecare lecţie oferă omului o informaţie nouă despre corpul lui, modifică starea de spirit pe una mai cumpătată. Treptat se îmbunătăţeşte somnul,  şi relaţiile cu rude.

Dar cum să ne orientăm în tipurile diferite de yoga?

Yoga clasică include: yama şi niyama (normele etice), asane (poziţii), pranayama (respiraţie), pratyahara (sentimente întreptate către lumea interioară), dharani (concentrare), dhyana ( meditaţie) şi samadhi (iluminare).
Deşi samadhi este scopul final al oricărei practice de  yoga, şcolile diferă între ele, punând accent pe un sau două puncte. De exemplu, Mahatma Gandhi a practicat karma yoga – yoga faptelor corecte, ceea ce înseamnă că dlui a respectat normele etice yama şi niyama şi a devenit remarcabil.

Cea mai populară acum în Rusia este hatha yoga, aceasta include exerciţii fizice (asane) şi reglarea respiraţiei (pranayama). La Moscova există două centre în care se predă această disciplină la cel mai înalt nivel. Curios este faptul că fondatorii acestor curente au învăţat împreună, ei sunt adepţii unui guru.

Iyngar yoga  - este cea mai umana, în ea sunt respectate reguli de siguranţă, oferite materiale suplimentare, dacă este necesar. În program sunt clase terapeutice, clase pentru femei gravide, chiar şi clasa XXL pentru persoanele obeze. Sunt organizate seminare în teritorii. Centrul editează cărţi, inclusiv pentru începători: „Yoga în buzunar” şi „Practica femeii”.

Ashtanga yoga. Profesor K. Pattabhi Jois propune elevilor o practică viguroasă, poze dinamice sunt coerente şi alternează una cu alta, uneori cu ajutorul salturilor. În consecinţă, această şcoală este potrivită pentru tineri şi sănătoşi, pentru cei, cărora le plac sărituri şi poze complexe. Ashtanga yoga este larg răspândită în Ucraina, datorită lui A. Sidersky, profesorul carismatic, care deseori frecventează Moscova, unde puteţi exersa sub conducerea lui. La Moscova funcţionează un centru de Ashtanga Yoga (ashtangayoga.ru), unde sunt pregătite, de asemenea, cadrele didactice, predate cursuri speciale de pranayama si organizate seminare în teritorii. Centrul publică revista "Yoga".

 

 

Julia Makarova

 

 

Sursa

Joi, 23 decembrie 2010
Vizualizări: 2363

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
210
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
406
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
291
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
416