Călirea în foc – metoda japoneză de prelucrare a lemnului (FOTO)
Dacă credeţi că cea mai bună metodă de a păstra lemnul este prelucrarea lui cu un antiseptic scump, atunci greşiţi. Arderea e cu mult mai bună şi mai ieftină …
Yakisugi – este o tehnologie japoneză de prelucrare a lemnului cu ajutorul focului. Acest proces simplu permite nu doar reliefarea structurii lemnului, dar şi o protejează de incendii, de putregai şi insecte. Termenul de păstrarea a acestui lemn se majorează pînă la 80 de ani, de aceea, el este folosit pentru faţadele caselor şi construcţia gardurilor.
Istoria a început în secolul 18, cu arderea în masă în scopul protecţiei anti-incendiare a unui sector de chiparoşi japonezi „Sugi”, care se întindea în jurul satului. Peste un timp, locuitorii înţeleg că lemnul ars de chiparos este protejat şi foarte frumos şi japonezii au început să-l utilizeze pe larg în construcţii.
Dar în realitate, arderea lemnului era practicată de toate popoarele, deoarece în antichitate, de rînd cu utilizarea smolii, arderea era cea mai răspîndită metodă de protejare a lemnului de putregai. Este vorba că sub influenţa temperaturilor înalte, în procesul de piroliză în stratul superior al lemnului are loc îngustarea canalelor de fibre, închiderea lor cu smoală şi produse ale arderii, ceea ce întăreşte stratul superior al lemnului şi îi sporeşte termenul de valabilitate. În antichitate era folosit un simplu rug. Deseori erau arse scîndurile pentru podea şi acoperiş. În Rusia, această metodă se numea „afumare”.
Avantajele acestui lemn după prelucrarea la temperaturi înalte:
- Este protejat de incendii
-nu putrezeşte
-este protejat de ciuperci şi insecte;
- Nu-şi schimbă cu timpul aspectul exterior şi culoarea
-Termenul de exploatare – pînă la 80 de ani
În prezent pentru arderea lemnului cel mai frecvent este utilizat arzătorul cu gaz. Pentru a obţine efectul necesar, scîndurile se clădesc sub formă de triunghi, iar ulterior sînt arse timp de 7-10 minute. Durata acţiunii termice influenţează asupra durabilităţii scîndurilor şi se stabileşte în funcţie de tipul lemnului, umiditatea ei, grosimii şi efectului dorit al structurii şi culorii. Suprafaşa arsă se curăţă de cenuşă cu perii din metal şi se spală cu apă. Acum acest lemn poate fi folosit pentru acoperirea faţadelor, traseelor sau gardurilor.