ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Calitatea apei potabile în Moldova are constant un nivel scăzut – specialişti




 

Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Apei. Însă calitatea apei potabile, accesul la ea continuă să rămînă una dintre cele mai importante probleme, cu care se confruntă Republica Moldova.

 

Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) califică calitatea apei în Moldova drept „constant joasă”.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sînt fîntînile. Potrivit CNSP, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fîntîni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici.

Cel mai mult sursele subterane de apă sînt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare.

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele Nisporeni, Hînceşti, Făleşti, Teleneşti, Taraclia, Leova, Ungheni şi Ceadîr-Lunga.

O situaţie mai bună se înregistrează în oraşele mari, unde, în mare parte, sînt folosite sursele de apă de la suprafaţă. În oraşele mari doar circa 8% din apa potabilă nu corespunde normelor sanitare.

În prezent, acces la sisteme îmbunătăţite de aprovizionare cu apă are 59% din populaţia Moldovei. În republică funcţionează 53 de sisteme de aprovizionare cu apă, dintre care 42 se alimentează din surse subterane, iar 11 – din surse de suprafaţă.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 22 martie 2013 15:26
Vizualizări: 6197

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
107
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
193
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
185
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
238