ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cancerul din cutie. Adevărul șocant despre ce conțin chipsurile

Pentru a intelege natura chips-urilor Pringles, si a altor chips-uri care vin stivuite, uita ideea ca acestea provin din cartofi reali.

Compania Pringles (intr-un efort de a evita taxele percepute de "produse alimentare de lux", cum sunt chips-urile din Marea Britanie), chiar au sustinut faptul ca, continutul de cartofi din chips-urile lor este atat de mica incat nu sunt din punct de vedere tehnic, chiar chipsuri.

Deci, in cazul in care chips-urile nu sunt facute din cartofi, din ce sunt facute mai exact?

Procesul incepe cu o suspensie de orez, grau, porumb, fulgi de cartofi, care sunt presate in forma pe care o indragim, ovala, exact ca o sectiune de cartof .

Aceasta substanta-aluat este apoi rulata intr-o foaie ultra-subtire taiata in chip-cookie-uri de catre o masina.

Chips-urile merg mai departe pe o banda transportoare pana cand acestea sunt presate pe matrite, care le confera curba care le face sa arate ca o foita de cartof rumenita.

Aceste forme se trec prin ulei incins ... Apoi, sunt uscate, stropite cu arome sub forma de praf, si in cele din urma, introduse pe o banda transportoare cu o miscare lenta, intr-un mod care le permite sa fie stivuite.

De aici, se introduc in cutii ... si sunt distribuite catre gurile inocente ale consumatorilor.

Banuiesc ca aproape toti cei ce citesc acest lucru se bucura probabil de gustul chips-urilor. Cu toate acestea, ele sunt in mod clar unul dintre alimentele cele mai toxice procesate pe care le puteti manca, indiferent daca acestea sunt realizate din aschii de cartofi reali sau nu.

Chips-urile de cartofi sunt incarcate cu substante chimice care provoaca cancer.

Unul dintre ingredientele cele mai periculoase din chips-uri nu este adaugat in mod intentionat, ci mai degraba este un produs secundar al prelucrarii.

Acrilamida. Este un produs chimic neurotoxic, avand risc crescut in provocarea cancerului, fiind rezultat atunci cand alimentele bogate in carbohidrati sunt gatite la temperaturi ridicate, mai exact coapte, fierte sau prajite. Unele dintre cele mai „nocive” chips-uri de cartofi sunt cele prelucrate la temperaturi de peste 100 de grade Celsius, intrucat continutul de acrilamida poate fi extrem de crescut. Ca regula generala, substantele chimice se formeaza atunci cand produsul alimentar este incalzit suficient pentru a produce o suprafata destul de uscata si maro sau galbena.

Prin urmare, aceste substante chimice pot fi gasite in:

Cartofi: chips-uri, cartofi prajiti si alte alimente pregatite la temperaturi inalte

Paine: coaja de paine, painea prajita, painea crocanta

Cafea: boabe de cafea prajite si praf de cafea macinata. Surprinzator, inlocuitori ai cafelei pe baza de cicoare contin de fapt de 2-3 ori mai acrilamida decat cafeaua adevarata.

Cat de multa Acrilamida consumam?

Chips-urile de cartofi sunt de notorietate mare in aceste substante chimice periculoase. Atat de mare, de fapt, ca, in anul 2005, statul California a dat in judecata, de fapt, producatorii de chips-uri din cartofi, pentru incapacitatea de a avertiza consumatorii cu privire la riscurile de sanatate, pe care le poate provoca acrilamida din produsele lor. Un efect a avut totusi, astfel in anul 2008, Frito-Lay si o serie de alti producatori de chips-uri de cartofi au fost de acord sa reduca nivelurile de acrilamida din chips-uri lor de la 275 parti/miliard (ppb) pana in 2011, care este suficient de scazut, pentru a evita etichetarea de avertizare de riscuri pentru cancer.

Raportul din 2005 " “How Potato Chips Stack Up: Levels of Cancer-Causing Acrylamide in Popular Brands of Potato Chips”, emis de statul California, pe baza Environmental Law Foundation (ELF), precizeaza pericolele acestei gustari populare. Analiza lor a constatat ca toate produsele sub forma chipsurilor de cartofi testate, au depasit limita legala de acrilamida, pornind de la 39 de ori la unele companii, pana la 910 ori la alte companii!

Unele dintre cele mai ridicate niveluri la acea data au fost:

Cape Cod Russet Robust: 910 ori limita legala de acrilamida

Chips ceainic (usor sarat): 505 ori

Chips ceainic (miere Dijon): 495 ori

Feriti-va!: Chips-urile coapte fac mai mult rau decat cele prajite!

In cazul in care credeti ca puteti evita riscurile de sanatate prin alegerea chips-urilor coapte, care sunt de obicei promovate ca fiind " mai sanatoase", va inselati. Amintiti-va ca acrilamida se formeaza nu numai atunci cand produsele alimentare sunt prajite sau fripte, dar, de asemenea, substanta respectiva se formeaza si atunci cand produsele sunt coapte. In conformitate cu US Food and Drug Administration (FDA) in ceea ce priveste nivelurile de acrilamida din produsele alimentare, chips-urile coapte pot contine de trei ori mai multa acrilamida decat chips-urile prajite!

Interesant este ca, aceeasi tendinta este valabila si pentru alte alimente, de asemenea, ceea ce sugereaza ca de fapt, prin coacere cartofii prelucrati la temperaturi ridicate ar putea fi una dintre cele mai grave moduri de a le gati. De exemplu, conform datelor FDA, chips-urile Ore Ida Golden Fries contin 107 parti/miliard de acrilamida in versiunea prajita, si 1098, atunci cand sunt coapte. Deci, amintiti-va, toate chips-urile de cartofi contin acrilamida, indiferent daca acestea sunt naturale sau nu; coapte sau prajite. De asemenea, toate aceste produse pot influenta nivelul de insulina intr-un mod foarte negativ.

Acrilamida nu este singurul pericol.

Acrilamida nu este singurul compus genotoxic periculos care se formeaza atunci cand alimentele sunt incalzite la temperaturi ridicate.

Un proiect derulat pe parcursul a trei ani de zile in Europa, cunoscut sub numele de Heat-Generated Food Toxicants (HEATOX), ale carui rezultate au fost publicate la sfarsitul anului 2007, a constatat ca exista mai mult de 800 de compusi indusi de caldura, din care 52 sunt potential carcinogenici. In plus, pentru a gasi ca acrilamida nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii publice, oamenii de stiinta au descoperit ca, esti mult mai putin probabil sa ingeram niveluri periculoase ale toxinei atunci cand mancam alimente gatite in casa, comparativ cu cele prelucrate industrial sau alimentele pregatite in restaurante.

In plus, rezultatele HEATOX, de asemenea, sugereaza ca, desi exista modalitati de a reduce expunerea la acrilamida, aceasta nu poate fi eliminata complet.

Potrivit calculelor lor, aplicarea cu succes a tuturor metodelor cunoscute in prezent, ar reduce aportul de acrilamida cu 40 % , ceea ce ma face sa ma intreb daca producatorii de chips-uri vor sau pot realiza intr-adevar acest lucru, mai ales ca in acest moment, nivelurile de acrilamida sunt peste limitele legale ... Nu exista deocamdata nici o informatie sau promisiune din partea lor, ca se va realiza acest lucru.

Pentru mai multe informatii detaliate despre acrilamida, va recomand sa cititi raportul online, Heat-generated Food Toxicants, Identification, Characterization and Risk Minimization. In general, cu toate acestea, amintiti-va doar ca produsele alimentare gatite la temperaturi ridicate este un lucru nociv.

Cateva dintre toxinele cele mai cunoscute create in momentul pregatirii la temperaturi ridicate includ:

Amine heterociclice (HCAs): Acestea se formeaza atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, iar acestea sunt, de asemenea, foarte cancerigene. In ceea ce priveste HCA, partea cea mai rea din carne este sectiunea innegrita, care este motivul pentru care ar trebui sa evitati intotdeauna carbonizarea ei, evitand pe cat posibil sectiunile innegrite.

Hidrocarburi aromatice policiclice (HAP): In momentul in care grasimea se scurge pe sursa de incalzire, provoaca exces de fum, iar fumul inconjoara mancarea ta. Fumul patrunde in preparat, astfel aceste hidrocarburi se vor strecura si ele in interiorul preparatului, infestandu-l cu hidrocarburi, care provoaca cancer.

Glicoliza avansata : Cand alimentele sunt gatite la temperaturi ridicate (inclusiv atunci cand sunt pasteurizate sau sterilizate), creste formarea glicoliza in alimente. Cand le mananci , se transfera totl in corpul tau. Cu inaintarea in varsta, glicoliza duce la stres oxidativ, inflamatie si un risc crescut de boli de inima, diabet si boli de rinichi

Cautarea unui chips "sanatos" continua ...

Precum cautarea Sfantului Graal, modern, din zilele noastre, producatorii de chips-uri tin sa caute metode de imbunatatire a imaginii produselor lor, sa incerce sa le faca mai sanatoase, astfel incat sa le faca mai atractive pentru consumatorii mai informati. De exemplu, de la sfarsitul anului 2011, aproximativ jumatate din Frito-Lay snacks-uri ale brand-ului Pepsi, vor fi reformulate cu ingrediente naturale. Switch-ul este parte din planul PepsiCo, pentru a atinge cota de piata pe segmentul alimentelor sanatoase. Wall Street Journal a raportat recent faptul ca, compania spera sa cresca afacerea lor pe segmentul alimente sanatoase de la 10 miliarde dolari la 30 miliarde dolari pana in 2020.

Compania va elimina pericolele alimentare, cum ar fi glutamatul monosodic (MSG), inlocuindu-l cu condimente naturale, cum ar fi melasa si boia de ardei. Coloranti artificiali vor fi inlocuiti cu suc de sfecla, varza si morcovi. Astfel, diversele sortimente de chips-uri si snacks-uri sunt programate a se realiza din produse cat mai naturale.

Acest lucru este cu siguranta un bun exemplu, despre modul in care cererea consumatorilor poate modifica directivele producatorilor de produse alimentare intr-un mod pozitiv.

Chips-urile reformulate, cu siguranta vor face mai putin rau organismului fata de cele existente pe piata. Cu toate acestea, chips-urile nu vor fi niciodata cu adevarat sanatoase. Chips-urile naturale ar putea fi alegerea cea mai buna dintre cele doua rele, dar, daca vor fi consumate in mod regulat, ele vor impinge in continuare sanatatea ta, in directia gresita ... Nu exista nici un aliment de genul acesta care sa nu poata provoca diversele boli moderne, cum ar fi cancerul, bolile de inima, obezitate, si diabet , chips-urile din cartofi vor fi intotdeauna un real pericol pentru sanatate.

Cum evitam toxinele care sunt induse de caldura in momentul prepararii alimentelor?

In mod ideal, ar trebui sa consume alimente neprelucrate, pentru a evita aceste tipuri de produse secundare, toxice, .Cu cat mai multe alimente crude, cu atat mai bine . Planul meu de nutritie subliniaza necesitatea consumului a cel putin o treime din alimente, in stare cruda. Personal, eu consum aproximativ 80% din mancare in stare cruda, si mi se pare ca este unul dintre cei mai importanti factori care ma ajuta la mentinerea sanatatii mele.

Este posibil sa dureze un timp pentru a trece la un regim alimentar mai putin prelucrat, insa documentandu-te , cred ca vei avea un start bun in incercarea de a elimina din dieta urmatoarele:

Cartofii prajiti si chips-urile de cartofi

Toate sucurile (atat cele regulate cat si cele dietetice care contin indulcitori artificiali cum ar fi aspartamul)

Produsele de brutarie

Sanatos cu mancare preparata usor!

In afara de crearea de produse secundare cu potential toxic, gatitul si prelucrarea te epuizeaza, ceea ce reprezinta un alt motiv pentru a manca mai multe alimente crude pe cat posibil. Pentru surse de proteine, se recomanda consumul de oua. Ouale intregi, din gaini crescute organic, sunt o sursa incredibila de nutrienti de inalta calitate. Laptele crud este un alt bun exemplu al unui aliment care este benefic in stare bruta, dar devine nociv dupa ce este pasteurizat.

Prin cresterea consumului de alimente organice cum ar fi semintele, nucile, laptele crud, uleiurile sanatoase, legume proaspete, fructe prospete, puteti schimba sanatatea dumneavoastra in mai bine. Acestea sunt alimente care sunt cu adevarat naturale, si destul de usor de a pregatit, odata ce te obisnuiesti cu ele.

Amintiti-va, consumul de alimente integrale proaspete este "secretul" pentru a fi mai sanatos, a pierde in greutate si intr-adevar a te bucura de alimente. Este regretabil faptul ca atat de multi au impresia gresita ca este "aproape imposibil" sa mananci o masa, fara alimente procesate. Bruce Weinstein si Mark Scarbrough abordeaza aceasta problema cartea lor „Real Food Has Curves”, care este un punct de plecare foarte buna de a "reinvata" elementele de baza ale pregatirii mancarii adevarate.

Odata ce te obisnuiesti cu acest stil de alimentatie, vei gasi faptul ca timpul petrecut in pregatirea preparatelor naturale este mai mic decat timpul petrecut la coada unui fast food. Principala diferenta va fi, satisfactia, atat fizica, cat si mentala, poate chiar financiara, ca alimentele procesate de obicei, sfarsesc prin a fi mai scumpe decat cele pregatite in casa.

 

Sursa: secretele.com

ABONAȚI-VĂ
Joi, 18 iunie 2015 11:51
Vizualizări: 5717

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
69
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
48
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
113
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99