ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Capitala ecologică a Europei 2013 — Nantes
Franța este patria arhitecturii frumoase, marilor artiști și bucătăriei rafinate. Turiștii vin cu "turma" la Paris, cândva ademenitor prin farmecul său, iar în prezent internațional. Însă, dacă doriți să explorați adevărata Franță, merită să vizitaţi orice alt oraş, cum ar fi Lyon, Bordeaux, Aix-en-Provence și multe altele, împrăștiate pe harta cu pajiști mici de lavandă, vii și dealuri. Unele dintre aceste oraşe sunt mai puțin cunoscute și au nevoie de timp pentru a deveni atracţii culturale în afara țării. Unul dintre aceste orașe este Nantes, care a devenit capitala ecologică a Europei 2013.

 

 

În ultimii ani mass-media franceze și internaționale vorbesc foarte mult despre calitatea înaltă a vieții în Nantes, situat în apropierea Oceanul Atlantic. În 2004, revista americană Time a recunoscut acest oraş ca "locul cel mai plăcut pentru viaţă în Europa". Pe 21 octombrie 2011, la o ceremonie care a avut loc la Stockholm, juriul Comisiei Europene a acordat fostului primar al oraşului Nantes, Jean-Marc, o diplomă de onoare care declara Nantes capitala ecologică a Europei 2013. Acest premiu este cel mai bun cadou pentru oamenii care au depus toate eforturile pentru ca Nantes să devină ecologic şi confortabil pentru viaţă. Capitala ecologică a Europei este aleasă pe baza a 11 criterii. Din 2010, acest titlu a fost acordat oraşelor Stockholm, Hamburg, Vitoria și Nantes, care în 2014 va preda ștafeta oraşului Copenhaga.

Un port comercial vechi, cunoscut în întreaga lume, a parcurs un drum lung din 1970, atunci când a fost nevoit să renunțe la industria grea. Care este secretul de reînnoire urbană? "În primul rând, în respectarea principiilor de dezvoltare durabilă de către autoritățile orașului", - spune Fabrice Roussel, vice-preşedinte al asociaţiei metropolitane Nantes.

Orașul se află pe malul râului Laura, în inima unei zone naturale unice, cu un climat umed, care se întinde pe 9500 de hectare. Pe teritoriul cu o populație de 600.000 de oameni sunt situate patru rezervaţii naturale constituite în cadrul proiectului "Natura 2000". Toate complexele naturale situate pe uscat și pe mare sunt unice, deoarece în ele trăiesc specii rare de floră şi faună pe cale de dispariție. "Acest lucru arată că dezvoltarea economică nu exclude atitudinea grijulie faţă de mediul înconjurător", - se spune în raportul juriului Comisiei Europene.

Membrii juriului au apreciat pe bună dreptate nu numai flora și fauna uimitoare din regiune, dar şi transportul public modern şi ecologic, precum și un sistem high-tech de tratare a apelor reziduale și de reciclare a deşeurilor.

 

 

Cu toate acestea, orașul nu se oprește aici. În Nantes, deja au fost lansate mai multe proiecte avansate în domeniul transporturilor, protecției la schimbările climatice și conservării biodiversității. Care este secretul succesului oraşului modern Nantes? "Noi nu am inventat nimic nou", - a declarat Fabrice Roussel . Aşa şi este, majoritatea ideilor sunt propuse de locuitorii orașului, asociației și de firme. Multe proiecte din domeniul dezvoltării durabile au fost concepute de grupurile de lucru franceze și internaționale, în activitatea cărora oraşul Nantes este implicat activ.

 

Экологическая столица Европы 2013 - Нант

 

 

Pentru anul 2013 au fost planificate diverse evenimente: inaugurarea cluburilor de discuții deschise, concursuri de proiecte, experimente. Scopul acestor inițiative este atragerea locuitorilor pentru a lucra la proiecte de dezvoltare durabilă în regiune. Judecând după abundența ideilor și propunerilor, locuitorii din Nantes nu sunt indiferenți față de viitorul orașului lor.

Nantes a atras întotdeauna oamenii. În ultimii 20 de ani, populația sa a crescut cu 100.000 de persoane, se estimează că până în 2030 aici va apărea același număr de noi locuitori. "Locuitorii autohtoni nu doresc să părăsească cuibul natal și este unul dintre motivele pentru creșterea populației", - a menţionat Fabrice Roussel.

 

 

Sursa: rodovid.me

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 06 iulie 2013 11:01
Vizualizări: 2016

Citiţi de asemenea

Orașul Strășeni este unul din municipiile din țară care se confruntă cu lipsa unei stații de epurare.Potrivit Fundației ...
93
Uneori, în loc de îngrășăminte și pesticide, puteți folosi cele mai obișnuite produse, cum ar fi sarea, zahărul, ustur...
9879
Eu împreună cu soția mea de mult timp căutam alternative lacurilor obișnuite pentru a acoperi soba. A lasă soba din...
36921
In acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectata pe un nor sau o zona cu ceata, astfel ca umbra apare...
31599