Căpșuni în butoi – roadă bogată și economie de pămînt
Precum se știe, proprietarii de vile au imaginație bogată, iar dacă cu ajutorul unui know-how reușesc să obține o roadă bogată și să mai economisească o bucată de pămînt, asemenea invenții sînt prețuite îndeosebi.
Astfel, s-a întîmplat cu ideea de a cultiva căpșuni în butoi.
Inițial, vom marca locurile, unde vor fi plantate căpșunile. E mai bine ca tufele să fie amplasate ca pe tabla de șah. Aste le va permite plantelor să aibă mai mult soare, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra roadei.
Mărimea optimă pentru celulele de plantare a căpșunilor – 5x5 cm – așa pămîntul nu se va risipi, iar planta se va simți liber.
Pe suprafața unui butoi de 200 de litri pot fi plantate aproape 30 de tufe.
În locurile marcate se fac găuri, iar marginile se îndoaie în interior.
Pentru asigurarea plantelor cu apă, trebuie de efectuat un drenaj vertical cu ajutorul unei țevi de canalizare găurită sau prin umplerea centrului butoiului cu pietriș. Aceasta va permite distribuire egală a umidității pentru toate plantele. Spațiul dintre pereții butoiului și țeava de drenaj trebuie umplut cu sol.
Pentru pregătirea acestuia trebuie de amestecat:
- Două treimi de pămînt neafînat.
- O treime de nisip
- Cenușă de lemn
- Îngrășăminte organice și minerale, conform normativelor recomandate pentru căpșuni.
Acum puteți să vă ocupați de plantarea răsadului. Căpșunile în butoi se simt confortabil, dar trebuie să țineți minte că solul acolo se usucă mai repede decît în cîmp deschis, ceea ce necesită o irigare mai frecventă.
Sursa: econet.ru