Cărămizi din deșeuri formate în producția hârtiei (+Video)
Lumea noastră deocamdată nu este concepută fără hîrtie. Producerea hîrtiei necesită un volum mare de pulpă lemnoasă, în plus, ea este însoțită de deşeuri considerabile. Reciclarea acestor deșeuri ar face utilizarea lemnului mai efectivă și ar reduce sarcina asupra mediului înconjurător.
Cel mai recent studiu realizat de savanţii spanioli, arată că deșeurile în industria hârtiei pot deveni o materie primă valoroasă și aduce venituri. Rezultatele studiului efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Şcoala Politehnică Linares şi Universitatea Jaén, sunt publicate în revista „Tehnologia producției de combustibil” (Fuel Processing Technology).
Oamenii de ştiinţă au colectat deșeurile de celuloză care s-au acumulat la fabrica de hârtie. În acest caz, este vorba de nămol format in timpul purificării apelor industriale uzate. Nămolul a fost amestecat cu lut. Din materialul obținut prin extrudare a fost stors un lung "cârnaţ". Apoi acesta a fost tăiat în cărămizi a parte și ars în cuptor.
Conform cercetătorilor, arderea cărămizilor a luat mai puţin timp şi prin urmare, energie, decât la producerea tradițională a cărămizilor din zgură, ceea ce se explică prin compoziția amestecului. Dacă metoda va duce la utilizarea industrială, atunci reducerea timpului de procesare va contribui la economii considerabile de energie și de costuri, în general. În plus, cărămizile obţinute de oamenii de știință au o conductivitate termică mai mică, care va îmbunătăți proprietățile de izolare termică a clădirilor construite din ele.
Utilizarea pe scară largă a deșeurilor formate în urma producției permanente a hârtiei nu numai că are avantaje ecologice incontestabile, dar, de asemenea, optimizează consumul de lut, îl salvează pentru alte scopuri sau cel puțin, sporeşte termenii de exploatare a resurselor naturale descoperite.
În prezent, linia de laborator este capabilă să producă numai blocuri mici de dimensiuni 3x 1x 6 cm, care sunt suficiente pentru studiul proprietăților materialului. Cu toate acestea, echipa savanţilor a încercat să facă și să testeze eșantioane de mai mari dimensiuni, potrivite pentru utilizare în construcții. Rezultatele acestor teste sunt similare cu prototipuri de laborator.
Potrivit co-autorul studiului, Carmen Martinez de la Universitatea Jaén: "În general, această metodă poate economisi energie și materie primă pentru producerea cărămizilor, chiar dacă vom lăsa deoparte avantajele ecologice obţinute în urma reciclării deșeurilor".
Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că "călcâiul lui Ahile" al invenției lor este rezistenţa mecanică scăzută a produsului. Indicii se încadrează în norme, dar sunt mai mici decît caracteristicile cărămizilor tradiționale.
Echipa de cercetare continuă activitatea. Oamenii de știință speră să găsească un echilibru rezonabil între beneficiile ecologice și rezistența materialului, prin utilizarea diferitor aditivi, inclusiv şi a deșeurilor din alte industrii. În special, a atras atenția cercetătorilor, epurarea apelor uzate, fabricarea berii, producerea uleiului de măsline și a biocombustibililor.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net