Care este pericolul unei posturi incorecte
E plăcut să vezi o persoană cu o postură corectă – cu umerii drepți și capul ridicat. Și cu totul altfel de impresie ne fac persoanele cu ținuta incorectă - aplecați, cu omoplații ieșiți înafară și un pântece bombat.
Dar problema nu se limitează doar la o înfățișare exterioară urâtă. Dereglarea de ținută, care este o încălcare a poziției naturale a corpului, e însoțită de o schimbare a poziției inimii, plămânilor și a altor organe interne, și ca consecință, funcționarea lor se dereglează. La rândul său, mușchii se atrofiază. Toate acestea, în special cu vârsta, defectează grav sănătatea.
Din păcate, mulți oameni nu acordă atenție cuvenită posturei sale. Ca urmare, ei se obișnuiesc cu o ținută greșită, și cu fiecare an devine din ce în ce mai greu de a restabili armonia trupească.
Neglijarea ținutei de către adulți se transmite și copiilor. Potrivit statisticilor, fiecare al zecelea copil de clasa întâi și unul din patru absolvenți ai școlii are o postură incorectă. Aceasta poate fi prevenită, iar dacă dereglările au devenit vizibile - corectată. Și acest lucru e mai bine de făcut în copilărie, atunci când organismul este mult mai flexibil.
Mijloacele de corectare a ținutei sunt exercițiile de gimnastică și diferite activități sportive regulate.
În primul rând trebuie să definim ce e o postură corectă, naturală. Pentru a face acest lucru, ne vom lipi de perete cu partea din spate a corpului - cu umerii, omoplații, fesele și călcâile, păstrând capul drept. Apoi, ne vom îndepărta de perete, păstrând poziția obținută - căci aceasta și este cea corectă.
Nu uitați despre aceasta, lucrând la birou. Verificați dacă dimensiunile și formele mobilierului corespund cu parametrele corpului Dvs. Iată câteva indicații: scaunul ar trebui să fie pus în așa fel încât partea din față a scaunului cu 4 centimetri să intre sub marginea suprafeței mesei. O persoană adultă cu înălțimea de 170-180 cm are nevoie de un birou de 80 de cm înălțime, un scaun - de 48 cm, adâncimea banchetei scaunului - nu mai puțin de 36 de centimetri.
Postura este adesea dereglată atunci când se poartă ceva greu într-o mână, de exemplu, geanta cu cumpărături. Acest obicei duce la o reducere a înălțimii discurilor intervertebrale, precum și la asimetria umărului și centurii pelviene. Elevilor le este recomandat ghiozdanul. Adulții în cazuri extreme, ar trebui să ducă ceva greu schimbând dintr-o mână în alta.
Doar dorința nu este de ajuns pentru a menține postura corectă în diverse condiții. Aveți nevoie de muschi mai puternici ai corpului și gâtului, ei pot păstra corpul drept pentru mult timp. În caz contrar, veți obosi repede și ținuta iarăși se va deregla.
Este bine cunoscut faptul că la vârstnici din cauza slăbirii mușchilor și discurilor intervertebrale coloana vertebrală e scurtată cu 5-7 cm. Dar chiar și la persoanele puternice fizic de vârstă medie până la sfîrșitul zilei ea scade în mediu cu 2 centimetri.
Dacă doriți să păstrați postura corecta sau să corectați cea deja afectată, efectuați exerciții de zi cu zi sau chiar de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, încercați să găsiți timp pentru înot, plimbări pe jos, schi. Schiurile nu numai antrenează mușchii spatelui și abdomenului, dar, de asemenea, fac coloana vertebrală mai flexibilă. În timpul înotului sarcina pe aceasta este redusă, într-o anumită măsură, astfel se restabilește înălțimea normală a discurilor intervertebrale.
Pentru a întări mușchii și ligamentele care promovează corectarea și conservarea posturii, vă putem recomanda următorul set de exerciţii.
Sursa: ruslekar.info