ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide. Cum ne ferim de otravurile de la piata sau supermarket




 

Medicii nutritionisti si agricultorii autohtoni concorda in principiul „cu cat mai mare, cu atat mai prost”, atunci cand trebuie sa ne alegem legumele si fructele de la tarabele din piata sau de la standurile din supermarket. Se refera la dimensiunile considerabil mai mari fata de standardele din urma cu 15-20 de ani. O boaba de strugure uriasa, de exemplu, pe langa aspectul spectaculos, poate ascunde un arsenal de otravuri, la fel ca si un mar „umflat” pana la marimea unui grapefruit.

Un alt principiu pe care e bine sa-l urmarim atunci cand ne alegem legumele si fructele la taraba este acela al protectiei naturale. Fructele exotice, in special, vor fi mult mai putin expuse riscului infestarii cu pesticide datorita faptului ca au coaja groasa, iar otravurile nu ajung la pulpa.
Situatia riscului infestarii celor mai populare fructe si legume de pe piata autohtona, unde trei sferturi din plantele de consum provin din import, potrivit unei statistici recente, motiv pentru care majoritatea sunt tratate serios pentru a rezista cat mai mult

Marul. Daca avem de ales intre a cumpara un mar mic, de la tarani, si unul aratos, perfect verde, prima varianta este, cu siguranta, cea corecta. Atunci cand merele sunt „ingrasate” nenatural pentru o crestere rapida substantele pe care le contin pot provoca dezechilibre hormonale. Pe de alta parte, merele crescute pentru uz industrial sunt stropite imediat dupa recoltare, pentru prevenirea aparitiei petelor, o sursa suplimentara de substante chimice cu potential daunator pentru sanatate.

Citricele. Fructe exotice precum portocala, grapefruit-ul sau lamaia sunt consumate in masa de romani. Desi ajung in tara de la distante considerabile sunt incadrate in categoria „sigur”, din punct de vedere al sanatatii, datorita faptului ca fungicidele cu care sunt stropite pentru a le proteja de mucegai nu ajung in interior, la pulpa, partea cel mai frecvent consumata.
Strugurii. Sunt mult mai sensibili la tratamentul cu fungicide, la care sunt supusi pentru a rezista transportului pe distante foarte mari. Este vorba despre strugurii din import, care pot fi cumparati in special la supermarket. Nutritionistii ne recomanda sa ne abtinem de la a manca struguri pana toamna, atunci cand putem cumpara struguri crescuti natural, care sunt si mult mai gustosi, de altfel.

Avocado si mango. Tot din categoria fructele exotice care pot fi gasite la supermarket pe tot parcursul anului, cele doua alimente sunt insa sigure din punct de vedere nutritional, si chiar recomandate de nutritionisti. Daca majoriatea fructelor sunt compuse in principal din carbohidrati, avocado are un continut ridicat de grasimi sanatoase. Si acesta nu este singurul motiv de a-l include in dieta in mod regulat. Tot la categoria fructe exotice, specialistii recomanda consumarea cu incredere de ananas, din acelasi motiv, la cojii groase, care impiedica patrunderea substantelor daunatoare.

Piersicile si caisele. Fac partea din categoria fructelor stropite abundent primavara impotriva daunatorilor. Coaja acoperita de puf retine cu usurinta pesticide. Specialistii recomanda sa fie spalate in mai multe randuri de apa sau chiar curatate de coaja inainte de consum. O varianta alternativa sunt nectarinele, care au coaja mai lucioasa, deci retin mai putine otravuri.

Ciresele. Ele contin de multe ori carbaril, un pesticid suspect a fi cancerigen. Acesta ar creste riscul aparitiei bolii Parkinson, daca fructele sunt consumate de femeile insarcinate. In plus, dupa ce sunt culese, coaja lor subtire este adesea tratata cu spay-uri impotriva viermilor. O solutie ar fi ca, inainte de consum, sa fie tinute cateva ore in apa.

Fructele de padure. Afinele sau fragii cresc din abundenta in padurile din Romania in mod natural si recoltate igienic. De aceea este recomandata consumarea lor fara grija. Pe de alta parte, ca si in cazul merelor, capsunilede dimensiuni neobisnuite, expuse indeosebi pe rafturile supermarketurilor, trebuie sa va ridice semne de intrebare. Este de preferat, ca si in cazul strugurilor, sa asteptam sezonul in care se coc natural si sa cumparam doar din cele aduse de tarani la piata.

Dintre legumele cele mai expuse infestarii cu pesticide, specialistii enumera salata verde, spanacul sau ardeiul gras. O alta planta extrem de expuse daunatorilor este telina, a carei frunze pot avea un continut ridicat de otravuri.

Pe de alta parte, cartoful dulce sau varza au sisteme de aparare foarte eficiente impotriva daunatorilor, motiv pentru care sunt stropite mai putin.

„Legumele tratate chimic in mod excesiv pot deveni alimente nocive. Ingrasamintele pe baza de azot pot determina in planta o acumulare exagerata de azotati, care trec in alti compusi numiti azotiti si, respectiv, in nitrosamine. Acestea sunt substante cu potential cancerigen”, a explicat medicul nutritionist Lygia Alexandrescu.

Dieta bazata pe legume care contin multe substante chimice poate dauna dezvoltarii, in special cand este aplicata copiilor. Specialistii concluzioneaza ca e bine sa asteptam sezonul cand fructele si legumele ajung pe piata in mod natural. Pe de alta parte, o reteta foarte eficienta pentru eliminarea pesticidelor este ca vegetalele sa fie tinute cateva ore in apa cu lamaie.

 

Источник: ecomagazin.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 martie 2015 13:13
Vizualizări: 6287

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
52
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
54
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
153