Cărțile electronice versus cele tipărite: tu ce alegi?
Cărțile electronice cîștigă tot mai mult teren, atunci cînd vine vorba de preferințe. Se pare căcele tipărite sunt tot mai puțin folosite. Tinerii preferă să citească tot mai multe pe tablete, smartphone-uri și monitoare. Care sunt avantajele și dezavantajele cărților electronice, față de cele ”clasice”?
Cărțile electronice
1. Pagina tipărită are dezavantajele sale. Cititul implică mai multă energie decît privitul unui obiect oarecare. Expertii au spus că atunci cînd citești, mușchii oculari se mișcă de aproximativ 10 000 de ori pe oră. Cei care au o vedere slabă ar trebui să facă pauză din citit o dată la 10 minute.
2. Cărțile electronice sunt mai ieftine sau chiar gratuite. Pe internet sunt zeci de site-uri, care oferă gratis monografii, cărți, studii sau enciclopedii.
3. Sunt ideale pentru călătorii. Pentru că dispozitivele de pe care se citesc sunt mici, poți încărca pe ele pînă la 3000 de cărți și le poți duce cu tine în vacanțe. Așadar, sunt mult mai accesibile, pot fi păstrate în siguranţă și pot fi citite mai repede.
4. Un studiu publicat de revista Science Daily a scos la iveală faptul că nu există niciun dezavantaj între cititul tradițional și cel electronic. De asemenea, în acelasi studiu se arată că viteza de citire pe un dispozitiv este mai mare decît pe print. Mai mult decît atît, autorii studiului susțin că atenția cititorului este mai mare.
5. Dispozitivul pe care se stochează cartea electronicănu afectează vederea, deoarece luminozitatea ecranului nu este puternică. Cei care citesc cărți de pe un e-reader, spun că pot lectura ore întregi făra ca acest lucru să le obosească vederea.
Cărțile tipărite
1. Cartea nou apărută poate fi citită mult mai repede, pentru că cele electronice apar mai tîrziu.
2. Faţă de cartea electronică, acesta are tot conţinutul şi datele cărţii
3. Plăcerea de a ţine o carte în mână, plăcerea să simți hîrtia, mirosul coperții nu se poate înlocui
4. Cartea clasică necesită lumină, atunci cînd vrem să citim noaptea. Nu este o problemă foarte mare, dar cartea electronică aici, este cu un pas în faţă.
5. Cartea tipărită nu rămîne mult în aceeaşi stare, se poate îngălbeni sau rupe. Depinde foarte mult de calitatea hîrtiei şi a copertei.
Cel mai important lucru însă este cititul. Așa sau altfel, cu cărți electronice sau tipărite, important este să citim. Orice carte citită, indiferent de formatul ei, este o hrană pentru suflet şi minte. Sporlalectură!
Sursa: noi.md