Cartofi sub paie
Mulți grădinari povestesc să cultivă cartofi fără a-i sădi în pămînt, dar acoperindu-i cu paie. Prin această metodă ei obține o roadă bogată – tuberculi netezi, curați, mari.
Totuși, nu toți au încredere în această metodă, însă haideți să experimentăm. Paiele pot fi înlocuite cu iarbă și frunze uscate.
Terenul este prelucrat și săpat toamna, iar primăvara doar îl afînează cu grebla. Cartofii sunt plasați la o distanță de 25 cm, cu un interval între rînduri de 60 cm. Deasupra, cartofii sunt acoperiți cu un strat de 15- 20 cm de iarbă și frunze. După ce tulpinile încep să crească deasupra stratului protector, adăugați cenușă.
Pînă toamna nu se face nicio lucrare. În septembrie se înlătură mulcii și se culege roada. Aceasta, cu siguranță, vă va bucura!
Avantajele acestei metode:
1. Nu este nevoie de a ara adînc pămîntul. Terenul poate fi prelucrat cu grebla.
2. Solul nu trebuie afînat, iar plantele nu trebuie prășite, nu e nevoie de plivit buruienile. La culegerea roadei, nu va fi nevoie de săpat pămîntul – pur și simplu veți strînge tuberculii de la suprafață.
3. O roadă bogată este garantată, indiferent de amplasarea lotului – fie sol umed sau uscat.
4. În perioadele secetoase, mulcii păstrează umiditatea, menține o temperatură stabilă, fapt foarte important la sădirea timpurie.
5. După recoltarea cartofilor, terenul rămîne curat, fără buruiene.