Casa construită de japonezi se încălzește și se răcește prin fermentarea paielor
Știm cu toții că compostarea are un efect benefic asupra stării grădinilor noastre, dar ce putem spune despre încălzirea caselor noastre? Idea privind folosirea căldurii generate în timpul procesului de compostare pentru încălzirea locuințelor poate părea exagerată, dar de fapt acest concept a fost propus de către cercetători de ceva timp și asupra aplicării lui în realitate lucrează în mod activ oamenii de știință din întreaga lume.
Recent studenții de la Universitatea japoneză Waseda au finalizat lucrările la construcția unui prototip interesant de Eco casă Recipe to Live. Structura se încălzește prin compostarea paielei, amenajate în perimetrul pereților clădirii.
Japonezii au folosit o tehnica specială de compostare pentru a reduce mirosul specific. Această tehnică se numește "Bokashi" (ceea ce înseamnă "materia organică fermentată"). Cu fermentarea paielei plasate în cutii acrilice ei pot menține temperatura interioară de 30 de grade Celsius timp de patru săptămâni, după ce paia va trebui să fie schimbată.
Eco casa Recipe to Live este situată în orașul Taiki, pe insula Hokkaido. Acest loc este cunoscut pentru fermele de lapte și o mulțime de paie produsă.
Pe timp de vară paia din interiorul cutiilor transparente, care acționează ca panouri de scut termic, se va usca, eliberând umiditatea, ceea ce va contribui la reducerea temperaturii în interiorul clădirii (în fapt japonezii folosesc un proces adiabatic). Iarna fermentarea paielei va crea căldura prin procesul de fermentare microbiană în care substanțele organice sunt distruse treptat.