Casă-cupolă din paie (+Foto)
Cu ajutorul companiei „Sfera Jizni” a fost construită o casă la 500 de km de centura Moscovei.
Proprietarul își împărtășește din experiența sa:
„Începînd cu curățarea terenului, construcția fundamentului, instalarea podelei, înălțarea pereților și a cupolei a trecut cel mult o lună. Băieții de la compania „Sfera Jizni” își cunosc meseria. Totul a fost foarte operativ și pozitiv. Desigur, mai avem multe lucrări de interior, însă din cauza finanțelor, nu am putut face totul atît de repede precum am fi dorit.
Am efectuat lucrările minime de finisare interioară, am instalat un cămin, grupul sanitar, am trasat apa și lumina. Pereții încă nu i-am tencuit, ei au rămas complet din paie.
(…) În timpul instalării grupului sanitar, a venit iarna. Desigur, doream să ne mutăm cît mai repede din apartament, deoarece toate comoditățile erau deja create, însă podeaua nu era complet încălzită. Doar un strat de beton, unul de argilă expandată, iar deasupra foi de placaj. Temperatura afara era de -25C. Credeam că voi îngheța. Mare m-a fost mirarea, cînd după 2-3 lemne aruncate în foc, casa s-a încălzit, iar la etajul doi era Tașkent! Nici nu am avut nevoie de haine groase. La primul etaj, din cauza podelei, nu era atît de cald, dar oricum era confortabil. Eu nu am mai plecat, am rămas să iernez acolo. Se doarme foarte bine, somnul e adînc. Cînd ieși afară, e o gălăgie strașnică de la drum. Iar cînd intri în casă – ca în buncăr, nici un sunet. Se pare că paiele absorb gălăgia.
Casa are 9 metri în diametru, e suficient loc și pentru oaspeți, și pentru familie. Dacă ne-ar fi permis dimensiunile terenului, al fi făcut-o mai mare. Cred că ideal ar fi 13 metri.
Cînd am început să construiesc această casă, mulți dintre prieteni, cunoscuți învîrteau degetul la tîmplă și spuneau ce fele de casă din paie, ea e rece, o vor mînca șoarecii, va putrezi etc. Mai bine să nu ascultați asemenea oameni, lăsați-i să trăiască acolo unde doresc.
Dacă aveți dubii în privința construcției, nu vă faceți griji, construiți și veți fi mulțumiți. În această casă vă puteți odihni cu inima și sufletul.
(…) Cînd veți construi casa, încercați să participați la întregul proces! E foarte emoționant. Eu veneam în fiecare zi la șantier, instalam panourile, învîrteam șuruburi, desigur, nu sînt un profesionist, dar ajutam cum puteam și era fain! Pot să declar cu mîndrie că am contribuit și eu la construcția casei! Le mulțumesc băieților! Din suflet! Vă doresc prosperare în afaceri și mulți oameni mulțumiți, cărora le veți dărui fericirea de a trăi în asemenea casă! Atașez cîteva poze”.