Casa-cupola «Pearl» — designul solar pasiv in stilul high-tech
Casa-cupola "Pearl" - designul solar pasiv in stilul high-tech
Amatorul designului verde durabil, Fenchon David, creatorul casei-cupole rotitoare Domespace, a prezentat noul proiect arhitectural ecologic – casa-cupola „Pearl”. Creatura lui nouă nu se roteşte şi încă nu zboară, dar are multe alte avantaje verzi unice. Evidenţa principală a întregii structuri sunt panourile solare încorporate, ai căror unghi de înclinare pot fi uşor ajustate, permiţând să se creeze zonele suplimentare umbrite în timpul perioadelor calde şi să se optimizeze colectarea energiei solare în funcţie de anotimp.
Ilustraţiile demonstrează excelent modul, în care sunt puse în aplicare principiile solare pasive. Situat la sud, un foişor cu ferestre mari pe perete şi sistemul de ventilaţie automată în timpul iernii colectează şi transmite la maxim razele soarelui, umplând fiecare cameră cu lumină, iar acoperişul din oţel, alb ca zăpada, reflectă razele soarelui în timpul verii, creând o răcoare confortabilă în interior. Această abordare poate reduce semnificativ costurile de încălzire şi de răcire a încăperilor.
Forma aerodinamică a cupolei oferă o protecţie sigură de la vânturi puternice şi condiţii meteorologice nefavorabile, iar forma tavanului permite clădirii să reziste chiar şi la un cutremur. Construcţiile sferice ale cupolei câştigă o popularitate în arhitectură şi design durabil. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece cupolele datorită calităţilor unice de sprijin, care permit de a crea clădiri comode, confortabile şi, cel mai important, sigure în zonele seismice active şi în regiuni cu uragane, au un renume binemeritat de structuri practic indestructibile.
În afară de cupole geodezice bine-cunoscute, în ultimii ani, devin populare cupole monolitice. Fondul „Cupole pentru lume” (Domes for the World Foundation) realizează proiecte privind construirea aşezărilor întregi, cu toată infrastructura necesară, constituite exclusiv din cupole monolitice, în regiuni sărace şi afectate de dezastre naturale: Haiti, Indonezia, India, Etiopia. Lucrările la construcţii monolitice ale cupolelor necesită minim de timp, permiţând într-o vreme foarte scurtă de a asigura oamenii cu locuinţe sigure şi durabile.
Casa-cupola lui David Fenchona are o formă de perlă, fapt care nu afectează caracteristicile sale excelente de sprijin, care permit să comparăm construcţia cu un cocon robust, deşi accentul principal este pus pe caracteristicile pasive ale construcţiei. Avantajele energetic eficiente sunt ascunse în înseşi construcţia. Deci, pentru izolarea acoperişului este utilizat spaţiul aerian şi bilele de plastic (cu diametru nu mai mic de 28 cm), iar pereţii exteriori sunt realizaţi dintr-un strat de paie presată de 30 cm. Casa poate fi echipată cu un sistem de încălzire cu granule din lemn (wood pellet fed heating system) sau energie geotermală. De asemenea, este preconizat un rezervor special destinat pentru colectarea şi stocarea apei de ploaie.
În construcţie este folosit numai lemnul certificat FSC, iar planificarea aspectului deschis cu o vedere panoramică de 180 ° permite luminii să umple fiecare colţ al casei. Amatorii individualităţii vor aprecia posibilitatea de a crea structura internă. Perle la orice gust şi culoare.
Sursa: rf-energy.ru cu link pe facepla.net