Casă de cultură, sub formă de cupolă
Forma ovală extinde granițele prezentării unei case-cupolă. Însăși cupola e bună, dar cînd este nevoie de o clădire cu menire socială cu o suprafață mai mare, cu mai multe camere, atunci forma ovală soluționează mai multe probleme. Obiectul din imagini este un viitor Palat al Culturii.
Tehnologia noastră e unică prin faptul că permite realizarea proiectelor de agest gen. Chiar și spațiile pentru ferestre sînt fabricate la întreprindere, rămîne doar să instalați ferestrele. E foarte comod.
Forma arcuită a fost populară întotdeauna atît în construcția civilă, cît și cea industrială, precum și cea religioasă. Avantajul este evident – pereții și acoperișul sînt un tot întreg.
În linii generale, toate formele, într-un fel sau altul, sînt derivatele cercului. Cu cît mai multe puncte formează figura, cu atît ea e mai rotundă. Cea mai primitivă figură în aceste sens – din 3 puncte – triunghiul, 6 puncte – hexagonul etc.
În goana după viteză și ieftinirea vieții, oamenii au adaptat toate formele la pătrat (dreptunghi), uitînd despre cealaltă parte a medaliei. Oamenii construiesc case în care locuiesc ei, copiii lor, părinții etc. Oamenii singuri își ieftinesc viața, construindu-și casele după principiul ușurinței, vitezei și prețului mic.
E timpul să ne întoarcem la origini, la înțelegerea relațiilor în natură, la conștientizarea apartenenței la aceasta.
Casa-cupolă este unul dintre pașii în această direcție.