ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

«Casa deasupra cascadei» – un exemplu celebru al arhitecturii organice



 


 

Ideea de a construi o casă nu lîngă cascadă, ci deasupra ei,
este un manifest al arhitecturii organice (foto: arx.novosibdom.ru)

 

În orașul Run Mill, Pennsylvania, Rezervaţia Naturală Bear Run, în care un pârău se transformă treptat într-o cascadă care se revarsă de la înălțimea de 30 m, arhitectul Frank Lloyd Wright a construit cea mai renumită clădire, denumită „Fallingwater House” (Casa deasupra cascadei). Costrucţia a fost concepută ca o casă de țară pentru Edgar Kaufmanan, soția lui și fiul lor, care studia la școala Wright. Inițial, în conformitate cu dorinţa clientului, casa trebuia să fie situată în faţa cascadei, dar Wright a realizat proiectul în complex cu cascada, făcând-o parte din casă.

 

Ideea de a construi o casă nu lîngă cascadă, ci deasupra ei este un manifest al arhitecturii organice. Această simbioză a naturii cu locuința, ca şi în arhitectura japoneză, a devenit cea mai reuşită operă a arhitectului care a armonizat omul cu natura, Wrigth s-a oprit la un pas de conflict între arhitectură ca idee şi locuinţă confortabilă, din punct de vedere utilitar. Natura este integrată în interiorul casei prin prezența tunetului de apă care se revarsă și vederii minunate din ferestre și terase.

"Casa deasupra cascadei" este o mare binecuvântare, probabil, una dintre cele mai mari, care pot fi cunoscute aici, pe pământ. Poate că nu există nimic care poate fi comparat cu armonia și pacea, care apar dintr-o combinație a pădurii, râului, rocii și a elementelor de design. Cascada este percepută ca şi tăcerea pământului ... "- a spus de F.L. Wright.

 

 

 

Wright, a considerat că o casă începe cu un şemineu și prin urmare, proiectarea spațiului intern este legată de șemineu - locul de întâlnire pentru întreaga familie. Pentru a menține relevanța lui şi în exterior, coşul de fum a fost realizat ca cel mai înalt punct al casei.

Casa a fost construită în două etape: partea principală a fost montată între anii 1936-1938, camerele pentru oaspeţi au fost finalizate în 1939. Casa originală are camere simple, decorate de Wright: un salon deschis şi o bucătărie de la parter, trei dormitoare mici de la etajul unu. Etajul al doilea este ocupat de un birou și dormitorul fiului. Toate camerele sunt vizual asosiate cu mediul înconjurător, salonul are scări care duc direct la apă. Camerele sunt legate de coridoare înguste, concepute pentru a crea un efect de extindere al spațiului la intrare în camerele luminoase deschise. Tavanele sunt foarte joase, în unele locuri doar 2,4 m.

Terasele formează un complex de suprafeţe plane, paralele pământului. Pentru a le pune în aplicare, Wright a lucrat cu inginerii Mendel Glickman și William Wesley Peters. La cărămidă tradițională, tipică pentru limbajului arhitecturala lui Wright a fost adăugat betonul armat. Casa deasupra cascadei a fost prima în care Wright, a folosit betonul armat ca un material principal de construcție. Principiul de bază al arhitecturii de proiectare spațială a acestei clădiri constă în faptul că planşeurile sunt realizate din plăci de beton, care se întind de la masivul central în toate direcțiile și la diferite nivele. Aceste console de beton ale teraselor, atîrnînd deasupra cascadei, produc impresia unei structuri arhitecturale neobișnuit de exotice.

 

 

 

Textura interioară este similară cu cea exterioară, ipsosul lipseşte. În interior,căptuşeala din lemn înmoaie severitatea zidurilor de piatră și de beton armat, ferestrele de sticlă sunt protejate împotriva soarelui datorită copertinelor în consolă instalate deasupra intrărilor, uneori pline, uneori din grilaj.

Conform schiţelor lui Wright, au fost făcute scaunele, mesele, lămpi și chiar covoare pentru camera de zi. Mândria arhitectului a fost șemineul: construit din piatră şi înconjurat de bolovani mari, proeminenţi din podea - fragmente naturale ale stâncii pe care se află casa.

Vila Kaufman a devenit cea mai faimoasă casă de locuit din America, după ce marele editor american Henry Lewis, a relatat despre ea în revistele de top americane, apoi Casa deasupra cascadei a devenit un loc de cult. Doritorii să admire această minune de arhitectură au fost nenumăraţi. În fiecare week-end la familia Kaufman, veneau oaspeți renumiţi cum ar Albert Einstein, Ingrid Bergman, William Randolph Hearst, Marlene Dietrich.

 

 

 

Construcţia casei a costat 155.000 de dolari, din care 8000 de dolari au revenit drept plata arhitectului. Nu totul în construcția casei a fost perfect și ea de două ori a fost reconstruită, în 1994 și 2002, cu adaosul suplimentarilor piloni de suport din oțel.

Moştenitorul proprietăţii, a oferit capodopera arhitecturală, statului Pennsylvania – se pare că sunetul cascadei a fost un acompaniament nedorit în viața reală. Clădirea a fost transformată într-un muzeu, care poate fi vizitat doar în componenţa unui grup organizat.

Este curios faptul că arhitectul Frank Lloyd Wright, după construcţia Casei deasupra cascadei, a intrat într-o perioadă de creație productivă de douăzeci și cinci de ani, care a durat până la moartea sa: el a murit la vîrsta de 95 de ani. Într-un interviu Wright, reamintindu-şi istoria din Pennsylvania, a menţionat că familiei Kaufman, i-a fost contraindicat de a avea o astfel de casă extravagantă, pentru că membrii ei întotdeauna au fost și au rămas nişte mici burghezi plictisitori şi vulgari.

Casa deasupra cascadei este un simbol strălucitor de relație fizică și spirituală între om, arhitectură și natură.

 

 

Sursa: energy-fresh.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 27 noiembrie 2012 12:34
Vizualizări: 9342

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
160
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
146
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
199
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
120