ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Casa din buturugi



Casa din buturugi


 
Înainte de a se întoarce în patria istorică pentru a întemeia o moşie, autoarea articolului cu soţul ei au decis să viziteze eco-sate din Marea Britanie pentru a căpăta experienţă şi a simtă atmosfera aşezărilor deja stabilite. Excursia a fost foarte utilă, interesantă şi incredibil de pozitivă.


Cel mai mult din toate, ei au fost impresionaţi de case foarte frumoase, construite din buturugi. Anume astfel şi-au imaginat imediat locuinţa lor viitoare, moşia, de aceea restul timpului au decis să-şi petreacă, studiind tehnologia.

 



Tony Wrench, eco-constructor şi pionier al tehnologiei din buturugi în Anglia a împărtăşit cu plăcere secretele tehnologiei şi a promis să le consulte în timpul construcţiei.

Zidăria din buturugi, trunchi este o expresie controversată care zgârie urechea. Mai mult ca atât, există o concepţie greşită că lemnul în contact cu fluid, mortar de ciment sau de saman  începe să putrezească. De fapt, dimpotrivă, lemnul îşi pierde repede calităţile sale în contact cu lemn, iar mortarul sau saman-ul îmbunătăţesc calitatea acestuia (desigur, în anumite condiţii).

Zidăria din buturugi este cunoscută din secolul trecut. În Canada, au fost găsite case din secolul al 19-lea, într-o stare excelentă, construite după tehnologie ecologică, fără deşeuri. În timpul al doilea război mondial din cauza situaţiei economice dificile America a retrăit o dezvoltare a construcţiei din trunchi, astfel încât putem spune că renaşterea acestei tehnologii, o datorăm americanilor.

 

Casa din buturugi

 

Casa este construita pe tehnologia bazată pe carcasă, cadru. Lemnul neformat este uscat, îndepărtat de  coaja şi apoi  tăiat în cioturi. Puteţi folosi chiar cioturi tăiate de o lungime egală. Lungimea butucilor (grosimea pereţilor) este aleasă în funcţie de climă: 30 - 60 cm, pentru condiţii siberiene este recomandată grosimea de 60 cm

Apoi cioturi sunt plasate pe un mortar de saman în jurul perimetrului, perpendicular cadrului (de exemplu, cu partea rotundă în exterior). Pentru construcţie, folosiţi mai bine specii de lemn moale: pin, cedru alb, brad, larix, plop triunghiular. Soiurile dure, cum ar fi stejar, mesteacăn, ulm, arţar este mai bine să evitaţi.


Principalele avantaje

Eficienţa. Pentru construcţie nu aveţi nevoie de bare lungi (lemn rotund), în stare perfectă. Poate fi utilizat lemnul neformat, lemn de foc, al căror preţ este mult mai mic.

Durabilitatea. Comparativ cu casele populare din paie, construite după o tehnologie similară, locuinţe din buturugi sunt asemănătoare cu structuri de cărămidă.

Lipsa de deşeuri şi caracterul ecologic. Casa este vie, ea "respira". Reziduurile de material pot merge pe surcele în timpul iernii.

Eficienţa energetică. Cu respectarea tuturor normelor de construcţie, eficienţa energetică a locuinţei este asemănătoare cu cea a caselor din paie.

Uşurinţa de a învăţa principiile de construcţie.
Pentru construcţie nu este nevoie de o echipă de profesionişti calificaţi. Casa poate fi construită de oameni fără abilităţi în construcţie, inclusiv femei.

Caracter estetic. Aspectul exterior al acestor structuri fascinează la prima vedere. Daca vă veţi plictisi de aspectul butucilor, casa poate fi întotdeauna tencuită.

 

 

Sursa: liveinternet.ru

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 07 mai 2011 9:26
Vizualizări: 7150

Citiţi de asemenea

Fluier de stuf, claxon din scoarță, zornăitor din coajă de nucă — nu sunt doar jucării folclorice. Sunt exemple despre c...
208
Când omul aude cucul și nu se gândește la nume, ci la destin — asta este etnoornitologia. O ramură a etnobiologiei care ...
220
Când nu existau clinici, antibiotice și veterinari, oamenii îngrijeau animalele cu ceea ce le oferea pământul. Aceste cu...
245
„Semințele păstrează memoria pământului. Când le plantăm, recreăm relațiile.” — Gary Paul NabhanI. O nouă carte și moșt...
201