Casa ecologică a unui arhitect din Orientul îndepărtat, distins cu un premiu național
În premieră în Rusia, o casă ecologică experimentală din panouri de paie cu încălzire solară pasivă, proiectat de profesorul catedrei de arhitectură și urbanism al Universității din Orientul Îndepărtat Pavel Kazanțev, a fost premiată cu diplomă de argint al concursului național «Золотая капитель-2016», desfășurat la Novosibirsk. La competiție au participat 111 de autori și colective de creație din Rusia și de peste hotare.
Pavel Kazanțev condus o echipă de specialiști din Rusia și Lituania, care a elaborat proiectul casei „Solar-Sb”. Tehnologia inovativă a panourilor din paie a fost combinată cu arhitectura solară „pasivă” – forma exterioară și planificarea construcției, ce permite utilizarea la maximum a căldurii solare. Un rol important în crearea micro-climei în încăpere îl joacă paiele de grîu, presate. Datorită capacității lor de absorbire a umidității din aer chiar și la o temperatură de 30 C, în interior se menține un aer răcoros, uscat și proaspăt.
Pavel Kazanțev menționează că încălzirea solară „pasivă” a casei ecologice este suplimentară și oferă pînă la 50% din căldura necesară. De aceea, în proiect au fost prevăzuți colectori solari, iar pentru menținerea funcționării lor autonome, a fost propusă utilizarea elementelor fotovoltaice.
Construcția primei sare ecologice cu suprafața de 187,8 m.p., după proiectul profesorului Kazanțev a fost finalizată în 2015, în localitatea Novîi, din regiunea Primorsk. Cu acordul beneficiarului, al șantier au fost organizate excursii ale studenților arhitecți, care studiau în practică tehnologia construcțiilor „verzi”. În prezent sînt efectuate lucrări de finisare a încăperilor, iar grupul de cercetători de la Universitatea din Orientul Îndepărtat și savanții ruși continuă studierea capacităților funcționale ale construcțiilor de tip nou.
Sursa: dvfu.ru