Casa-hering: minimalismul arhitectural suedez
Casa-hering: minimalismul arhitectural suedez
Designerul creativ suedez Torsten Ottesjö are o opinie deosebită despre o locuinţă confortabilă şi convenabilă. Dlui nu este pasionat de case şi apartamente spaţioase de lux. El este mai aproape de concepţia minimalismului arhitectural radical, care nu prin cuvinte, ci prin fapte, dovedeşte că pentru o viaţă normală omul are nevoie de foarte puţin: un acoperiş sigur deasupra capului şi nişte comodităţi vitale. Orice altceva – este un surplus, fără de care ne putem lipsi cu uşurinţă. Numai cu idealuri mari treaba nu s-a terminat. Torsten a devenit autorul uneia din cele mai interesante şi neobişnuite modele ale arhitecturii minimaliste – o căsuţă de pădure ultracompactă cu o suprafaţă totală de numai un decimetru pătrat.
În ciuda dimensiunilor sale modeste, limba nu se întoarce să comparăm această microstructură cu o cuşcă de câine. Design-ul arată foarte atractiv, iar liniile sale netede şi finisarea exterioară aidoma unor solzi aminteşte … un hering, căruia căsuţa îşi datorează formele sale originale. N-ar trebui să ne surprindem într-un mod deosebit, deoarece proiectantul este un suedez, şi heringul este peştele favorit al suedezilor, cu care aceştia sunt gata să se ospăteze dimineaţa, ziua şi seara.
Căsuţa-hering, alcătuită dintr-o singură cameră, nu provoacă simţuri claustrofobice. Dimpotrivă, nimerind în interior, oamenii recunosc faptul că spaţiul este mult mai mare, decât pare din exterior. La elaborarea planului, de asemenea, a fost luată în considerare natura modului de mişcări naturale ale corpului uman, ceea ce contribuie la o mai bună interacţiune cu spaţiul interior.
Alegând ca muza naturală a structurii heringul, proiectantul a încercat să transmită nu numai o asemănare exterioară cu un peşte iute, dar, de asemenea, şi capacitatea creaturilor vii de a se adapta la situaţii noi de viaţă. Căsuţa neobişnuită foarte perfect s-a contopit cu peisajul pitoresc forestier, fără a distruge armonia naturală cu liniile dure şi severe ale construcţiilor convenţionale.
În afară de peştele maritim, Ottesjö, de asemenea, apelează la ataşamentul multor oameni faţă de maşini proprii, care de multe ori prevalează asupra ataşamentul faţă de casa lor. Acest fenomen dlui explică prin faptul că omul mult mai uşor stabileşte un contact personal cu obiectele apropiate de dimensiunile sale.
Forma curbată a casei, imitând mişcările peştelui în apă, intră în joc cu peisajul înconjurător şi observatorii, schimbă complet forma structurii în funcţie de unghiul de vedere. În plus, o astfel de formă non-standard vă permite de a spori şi a extinde vizual spaţiul.
Datorită ferestrelor peste perete, casa este umplută cu lumină naturală. Microstructura este construită din specii indigene de copaci: frasin, pin, molid şi plop tremurător. Preferinţa a fost dată anume lemnului din cauza proprietăţilor lui naturale: durabilitatea, biodegradabilitatea, şi îmbătrânirea „estetică”. Lemnul a permis, de asemenea, să se creeze un mediu confortabil plăcut şi cald. Decorul este foarte interesant: Torsten combină tencuiala, albă ca zăpada, cu suprafeţele de lemn neprelucrat.
Fragilitatea externă vizibilă este înşelătoare: forma curbată şi utilizarea adezivului de lemn uscat acordă o stabilitate şi o durabilitate optimă a designului. Pereţii şi acoperişul sunt protejate cu straruri de carton biodegradabil, întărit cu celuloză. De asemenea, în finisare au fost folosite fibre de lemn naturale. Ca material izolant au fost folosite eco-fibre, utilizate pe scară largă în Suedia, compuse din hârtie reciclată şi sare. Structura de oţel, pe care este montată casa, este ferm ancorată cu fundamentul cu ajutorul pilonilor, care minimizează contactul cu pământul. Suprafaţa totală de contact dintre structura metalică şi fundament constituie un decimetru pătrat.
Sursa: facepla.net