Casa în stil high-tech din containere
Casa în stil high-tech din containere
“Bordeiul” confortabil (din stânga) şi casa din paie comprimată (din dreapta)
Mulţi oameni visează să trăiască în propria casă, dar in Rusia, din păcate, pentru ei acest vis rămâne neîmplinit. Dificultăţile încep cu cumpărarea terenului. Chiar şi într-un oraş mic, este dificil să cumperi un teren cu comunicaţii în apropierea oraşului cu mai puţin de un milion de ruble (într-o ţară care ocupă 1/9 parte de suprafaţă de Pământ).
Problema a doua pentru omul, care vrea să aibă casa lui, sunt comunicaţiile (dacă acestea lipsesc). Pentru ele, de asemenea, pregătiţi-vă să plătiţi o sumă frumoasă. Cu toate acestea, unele persoane nu sunt de acord să plătească bani comercianţilor "lacomi" şi îşi îndreaptă privirea spre sursele de energie alternativă. Ar cheltui banii, mai degrabă, în beneficiul mediului.
Problema următoare este costul materialelor de construcţie. Ciment, cărămizi, lemn, ... totul necesită sume mari. Ce este de făcut? Răspuns – să gândim în afara cutiei. Noţiunile tradiţionale de construcţie ne fac orbi. Peste tot în jurul nostru sunt materiale de construcţii, utilizând pe care, putem construi o locuinţă confortabilă, durabilă, sigură, ieftină, şi în acelaşi timp, să acordăm un ajutor, după posibilităţi, ecologiei din regiune.
Să aducem exemplu de case din paie comprimată (foto sus), ridicarea cărora, în unele ţări occidentale este certificată. În Statele Unite puteţi găsi case din paie comprimată, care de la începutul secolului trecut până în momentul de faţă oferă omenilor, în mod regulat, căldură şi confort. Din acest material de construcţie uimitor s-au construit nu numai case de locuit, ci şi şcoli, spitale, magazine şi, de asemenea, moşii bogate. Conductivitatea termică de paie este de şapte ori mai mică, decât cea din cărămidă, iar siguranţa antiincendiară a locuinţei din paie comprimată cu pereţii tencuiţi este mai presus de orice laudă.
La materiale de construcţie non-standard se poate atribui şi ceamurul (pământ "presat"). În Gatchina se află reşedinţa imperială bine conservată din ceamur - Palatul Priorat, construit la ordinea lui Pavel I în secolul XVIII.
Palatul Priorat în Gatchina. Sursa imaginii: Wikipedia
Cum vă place acest bordei de “clasă lux” in munţii din Elveţia?
Nu mai puţin originală este şi casa în stil high-tech, construită de arhitecţii francezi Claire Helene Drouin şi Jean-Marie Sanchez din 15 containere învechite.
Principalul avantaj al acestei case, în afară de costuri reduse, este “mobilitatea”. Casa poate fi rapid demontată şi transportată în orice colţ al Pământului.