Casa pasivă
Ideea unei case pasive constă în crearea unei astfel de clădiri, care ar putea menține condiții confortabile pentru locatari o perioadă de timp nedeterminată, fără conducte de energie din afară. Deci, este un exemplu de un sistem închis, care nu necesită intervenții din afară pentru existență.
La acest moment, s-a reușit să se creeze câteva tipuri de case pasive care într-adevăr funcţionează, consumul de energie constituie doar 10% din consumul energiei în clădirea convențională. Pentru a atinge astfel de rezultate sunt folosite câteva reguli.
Temperatura în casa pasivă
Una dintre principalele surse de scurgere a energiei în casă este scăderea temperaturii. Cu cât mai joasă este temperatura mediului înconjurător, cu atât mai mare este zona suprafeței exterioare a clădirii; cu mai multe sunt uşi şi ferestre, cu atât mai mare este scurgerea temperaturii din clădire. De aceea, pentru a reduce costurile de menținere a temperaturii în casă sunt folosite următoarele metode:
O suprafaţă exterioară minimă a clădirii.
În proiectarea clădirii se calculează în mod deosebit cea mai bună formă a clădirii, precum și dimensiunile ei, cu scopul de a reduce zona suprafeței exterioare. Cu acelaşi volum intern, zona exterioară poate fi diferită. La reducerea suprafeţei exterioare, se reduc și costurile de energie asociate de scurgerea temperaturii.
Culoare
Un parametru aparent neînsemnat, cum ar fi culoarea, joacă un rol foarte important în casa pasivă. După cum știți, de culoarea materialului depinde schimbul de căldură, astfel încât pentru casa pasivă este caracteristică culoarea albă a pereților și a acoperișului. În ultimul timp se foloseşte şi un acoperământ de oglindă a pereților exteriori, ceea ce reduce și mai mult impactul factorilor externi asupra climatului din interiorul casei.
Ferestre și uși
O mare parte a schimbului de căldură cu mediul exterior se produce prin ferestre şi uşi. Chiar și ferestrele cu geam termopan dublu, lasă să pătrundă mai multă căldură decât pereţii. De aceea, pentru a reduce pierderile de căldură se reduce şi numărul ferestrelor și ușilor în limita rezonabilă şi acestea sunt asamblate cât mai ermetic posibil. Cea mai mare parte de ferestre se proiectează pe partea de sud. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont şi de condițiile climatice specifice locului unde se află casa.
Pereții
În timpul construcției caselor pasive sunt folosite materiale speciale, atît pentru fundație, cât și pentru pereții. În acest caz, unul dintre principalele criterii - un schimb de căldură scăzut cu mediul înconjurător. În plus sunt folosite materiale de finisaj speciale, care de asemenea, ajută la reducerea pierderii de căldură.
Ventilație
Pentru a face schimb de aer cu mediul înconjurător, de asemenea, sunt folosite unele tehnologii care permit de a reduce pierderile de căldură inutile. În funcție de perioada anului şi temperatura corespunzătoare în afară de casă, se utilizează fie pre-încălzirea aerului, fie pre-răcirea. De obicei, acest lucru este realizat cu ajutorul unei conducte subterane speciale, care funcționează utilizând temperatura pământului.
Iluminatul în casa pasivă
Deoarece iluminatul din casă consumă o parte semnificativă de energie, el poate fi, de asemenea, optimizat. În scopul de a cheltui mai puțină energie pentru iluminatul casei, dar fără a reduce nivelul de confort în ea, sunt folosite mai multe metode.
Dispozitive de iluminat
Nu este un secret că dispozitivele de iluminat variază în eficiență. Multe surse de lumină emit prea multă căldură, ceea ce nu se cere de la ele. Becurile incandescente, populare în Rusia, în procesul lucrului se încălzesc la o temperatură semnificativă, cheltuind pentru acest lucru o parte din energie dedicată pentru funcţionarea lor. Desigur, acest lucru nu este acceptabil pentru o casă pasivă. Prin urmare, în casa pasivă sunt folosite astfel de surse de iluminat, cum ar fi LED-uri. Ele practic nu emit căldură, având datorită acestui fapt o eficiență foarte ridicată de lucru. Cu toate acestea, din cauza unor caracteristici de proiectare, LED-urile nu pot oferi la fel de multă lumină ca şi acelaşi bec incandescent, astfel încât nu are sens să folosiţi LED-uri într-un singur exemplar. Acesta este motivul pentru care sunt utilizate blocuri întregi de LED-uri, care oferă nivelul necesar de iluminare în casă.
Economisirea energiei
Se întâmplă adesea ca iluminatul funcţionează acolo, unde activitatea lui nu este necesară. De obicei, acest lucru se datorează unui factor uman: cineva, ieşind din cameră, a uitat să stingă lumina. Pierderile de energie de la o astfel de "muncă" fără folos, de obicei, sunt semnificative, prin urmare are sens de a automatiza procesul de iluminat în camere cu ajutorul senzorilor speciale şi regulatoarelor de timp (intervalometru, cronometru – trad.). De exemplu, folosind detectoarele de mișcare și senzorii pentru a controla în mod automat cantitatea de lumină, inclusiv a aprinde lumina în încăpere, în care sunt oameni și a opri acolo, unde oameni nu sunt. Utilizarea cronometrelor permite oamenilor să economisească energia electrică, de exemplu, pe timp de noapte, atunci când sunt în casă, dar dorm şi nu au nevoie de lumină.
Surse de energie
Într-o casă pasivă pentru obţinerea energiei adesea sunt folosite surse alternative de energie, cum ar fi panourile solare şi morile de vânt. Situate pe acoperișul casei, panourile solare pot acumula energie solară în timpul zilei, pentru ca apoi s-o utilizeze pentru iluminat sau încălzirea casei.
Sursa: ekopower.ru