Casa-seră, încălzită de soare. 0% cheltuieli de întreținere
În timp cec noi, în orașe plătim sume enorme pentru serviciile comunale, un fizician din Siberia și-a construit o casă, încălzită în totalitate de soare și complet gratuit…
Toți știu că soarele este o sursă nesecată de energie, ce nu prejudiciază ecologia spre deosebire de multe zăcăminte minerale. Astăzi, cu ajutorul panourilor solare, se face irigarea rondurilor și parcelelor; cu bateriile solare se încălzesc casele, iar în Japonia sînt chiar sate întregi. Energia solară le ajută și turiștilor, care folosesc bateriile solare pentru încărcarea gadjeturilor, în locurile îndepărtate.
Savanții înaintează diferite idei interesante, cum poate fi utilizată energia solară în scopuri industriale și menajere. Despre un experiment științific vom relata în acest articol.
Fizicianul Vladimir Vasilievici Cigaskih a construit în Siberia o casă uimitoare. Casa lui ecologică este o seră încălzită de soare.
Savantul rus a construit o casă ca o seră. Pereții clădirii sînt construite ca colectoare de căldură. Primul strat din afară sînt niște plăci din plastic semi-transparente, prin care treceau ușor razele solare. Al doilea strat de izolator este vopsit în negru, ce atrage căldură și îl emană în casă, încălzind aerul din interior cu un ventilator.
Precum relatează Vladimir Vasilievici, care a efectuat experimentul, cea mai bună variantă a celui de-al doilea strat poate fi o simplă tinichea vopsită în negru. Stratul de termoizolare reține căldura, acumulată în casă, în acumulatoare, ce constau dintr-un strat de sticle din plastic cu apă, aranjate sub podea.
Toată suprafața se sub podea e ocupată de sticle cu apă, cu masa totală de patru tone. Apa, precum se știe, reține bine căldura. Pe noapte căldura de la aceste baterii e suficientă. Și deși afară e ger, în casă sînt +26 de grade.
Vladimir Vasilievici și-a construit casa lîngă Novokuznețk, unde sînt doar 180 de zile cu soare. În cele mai reci zile din decembrie, el își încălzește locuința cu soba. El relatează că dacă asemenea case ar fi construite lîngă lacul Baikal, unde sînt 300 de zile cu soare, sau în Altai, atunci ele ar putea fi complet autonome.
Trebuie de ținut cont că în Siberia aerul e foarte uscat. De aceea, cu cît e mai puternic gerul într-o zi cu soare, cu atît e mai cald în casă. Într-o climă umedă acest experiment nu ar fi funcționat.
Acum fizicianul lucrează asupra transformării surplusului de căldură în energie electrică, care ar putea fi utilizată pentru același ceainic electric.
Uimitoarea casă ecologică a lui Vladimir Cigarsckih a fost construită de proprietar cu mîinile lui, realizînd în viață experiența și cunoștințele în diferite domenii. Savantul nu primește subvenții de la stat pentru experimentele lui. Pe acoperișul casei a fost instalată o farfurie ce asigură accesul la Internet. În biroul sînt calculatoare ce-i fac legătura savantului cu lumea colegilor săi. Cîteva ore pe zi, Vladimir Vasilievici poartă discuții interesante și face schimb de experiență.
Iată deja de patru ani, Vladimir Cigarskih lucrează asupra experimentului său în casa ecologică, perfecționînd-o încontinuu. Cele mai mare lucrări se fac vara, cînd trebuie reconstruită casa solară. Sînt multe idei, dar funcționarii de la Moscova nu sînt interesați de ele. Poate din cauza că în capitală e puțin soare, presupune fizicianul.
„La Moscova în general e greu să promovezi asemenea idei, pentru că acolo e puțin soare față de aceeași Siberie, oftează inginerul. Nu credeți? Cereți datele Centrului Hidrometeo, asta nu e secret. Umiditatea e mai înaltă, emanarea e slabă. Zile însorite sînt puține, sînt mai puține zile posomorîte. Și cum să vorbim despre soare cu oamenii care nu-l văd?”, povestește fizicianul.
Savantul se grăbește să-și prefecționeze locuința și să le ofere urmașilor cea mai simplă idee despre casa solară, fără a pretinde la lauri și distincții, dedicîndu-și viața casei autonome.
Sursa: kemerovo.rusplt.ru.