Casa urbană Canopea — cîștigătorul Concursului Solar Dekathlon- 2012 (+Video)
Echipa de studenți din Franța, Rhône-Alpes, a cîștigat Concursul Arhitectural Ecologic „Solar Decathlon - 2012”. Juriului a apreciat înalt proiectul conceptual al eco-casei modulare - Canopea. La concurs a fost prezentată o casă cu două etaje, însă conceptul „nanotower”, conform căruia au fost dezvoltate modulele rezidenţiale ale casei, permit instalarea verticală de pînă la zece module, precum și construirea chiar a cartierelor întregi.
Soluția conceptuală are ca scop promovarea dezvoltării durabile a comunităților din mediul urban, care unesc casele energetic autonome, eficiente și confortabile.
Acoperişul unei case cu două etaje Canopea, este încununat cu o coroană de panouri solare. Capacitatea lor este suficientă pentru a satisface pe deplin nevoile de energie a locuitorilor casei. Apare chiar și un exces de energie care va permite încărcarea vehiculelor electrice de mici dimensiuni.
Este evident că construirea modulelor rezidenţiale cu zece niveluri în altă ţară decît Spania, unde a avut loc concursul, mai spre nord, probabil, că va reduce capacităţile sistemului energetic care vor deveni mai puțin impresionante.
În modulul rezidenţial Canopea, este amenajat un spațiu mare , deschis pentru salon şi sufragerie, dotat cu un birou de lucru unic pe roţi. Prin mutarea lui spre plafon sau podea, pot fi obţinute multiple variante de utilizare a spațiului, destinate pentru odihnă, muncă sau studii. În cadrul pereţilor sunt mascate elemente de mobilier, care la necesitate pot fi convertite în pat, mese sau birou.
Pereții interiori ai modulului-transformator sunt acoperiţi cu un material, avînd ca bază solul, care potrivit studenţilor, asigură o înaltă calitate acustică și izolare termică a casei. Salonul, bucătăria şi holul sunt amenajate cu podele din lemn, dar în dormitor, podeaua e netedă din sol. Este evident, că acest detaliu ar trebui să reamintească de apropierea cu Muma Pămîntului, chiar dacă modulul va fi instalat la un nivel înalt.
La etajul superior al casei sunt plasate spații publice. Aici oamenilor le sunt oferite zone comune pentru spălarea, uscarea hainelor și alte activități de uz casnic. Există, de asemenea, o bucătărie de vară, un teren de joacă pentru copii și un spațiu deschis pentru divertisment.
La Concursul European Solar Decathlon - 2012 au luat parte 18 finaliști din întreaga Europă. Locul al doilea a fost cîștigat de echipa Andaluziei, locul al treilea a revenit italienilor.
Concursul este numit Decathlon, deoarece participanții sunt evaluaţi în zece categorii, printre care principala este arhitectura, dar de asemenea se ia în considerare echilibrul energetic şi mobilitatea locuinţei, confortul.
Autor: Alex Norkin
Sursa: facepla.net