ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Case eficiente energetic. Istoria şi perspective de dezvoltare



Case eficiente energetic. Istoria şi perspective de dezvoltare

 


Cucerirea naturii de om de mult timp a pierdut scopul său ştiinţific, raţionalizator şi constructiv. În lumea de azi această noţiune a devenit sinonim al supravieţuirii, deoarece oamenii tot mai mult intră într-o eră de supraconsumare şi, dacă nu vom opri sau încetini acest proces, putem ajunge la o catastrofă globală.

Utilizarea iraţională a resurselor naturale, exploatarea forestieră necontrolată şi pescuitul nelegitim, emisii imense în urma întreprinderilor industriale - toate acestea, mai devreme sau mai târziu pot aduce civilizaţia la un pas de dezastru ecologic.

O ocazie de a reflecta asupra adevăratei stări de lucruri a devenit criza energetică mondială din 1974-1975.  Chiar atunci experţii au aclculat că, la ratele curente de utilizare a surselor de energie naturale (petrol, gaze şi cărbune), ele se pot  termina în următorii 50 de ani. Anume în această perioadă s-a început dezvoltarea activă a proiectelor, care ar putea compensa efectele negative ale civilizaţiei asupra mediului. Una din priorităţi au devenit cercătările, care vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice în toate sferele de activitate umană.



Primul proiect al casei eficiente energetic a fost lansat în 1972  la Manchester, New Hampshire, Statele Unite ale Americii. Arhitecţii - Nicolas Isaac şi Andrew Isaac. Scopul construcţiei acestei clădiri, ca şi a celorlate, care le-au urmat, a fost identificarea efectului cumulativ de economisire a energiei în urma utilizării soluţiilor arhitecturale şi de inginerie, care vizează economisirea resurselor energetice.

A doua clădire
- "EKONO-house" a fost construită în Otaniemi, lângă Helsinki, Finlanda. Autorii proiectului au devenit inginerii companiei sub conducerea arhitectului Heimo Kautonena. O caracteristică a acestui proiect a fost construirea a două secţiuni aparent identice ale clădirii. Una din ele a fost construită conform normelor din domeniul construcţiilor, aflate în vigoare, şi nu poseda soluţii inovatoare de conservare a energiei. La construirea secţiunii a doua a clădirii au fost folosite soluţii de economisire a energiei. Ca urmare, designerii au avut o oportunitate unică de a compara consumul de energie în ambele secţiuni pentru a evalua eficacitatea soluţiilor selectate.



Suprafaţa totală a tuturor clădirilor operaţionale din Rusia este de aproximativ 5 miliarde m2. Pentru încălzirea lor sunt necesare 400 de milioane de tone de combustibil conveţional pe an sau peste o treime a resurselor energetice ale ţării. Într-un mod deosebit de acut această problemă apare în sectorul de exploatare a locuinţelor, care consumă energie electrică până la 20% şi 45% din energia termică produsă în ţară. Pentru o unitate de locuit în Rusia se consumă energie de 2-3 ori mai mult, decât în Europa. Şi acest lucru nu este rezultatul vremii rece! În ciuda condiţiilor aspre, problemelor de conservare a energiei nu a fost acordată o importanţă prea mare - din cauza costurilor la energie extrem de scăzute.

Trecerea la construcţia clădirilor eficiente energetic va oferi rezidenţilor o economisire solidă, economii substanţiale ale resurselor energetice pentru exporturi, care asigură venituri de bază la bugetul federal şi un efect ecologic. Lansarea programului Comisiei Prezidenţiale privind modernizarea "Cartierul energetic eficient" şi adoptată în luna noiembrie 2009 Legea cu privire la eficienţa energetică promite a face astfel de clădiri familiare pentru Rusia

Prima în Rusia a devenit clădirea standardă rezidenţială, construită la Moscova. Proiectul “Clădirea rezidenţială eficientă energetic” a fost realizată în anii 1998-2002.

Scopul proiectului a fost crearea, testarea pe teren şi ulterioara punere în aplicare în construcţia locuinţelor oraşului a tehnologiilor şi echipamentelor noi, oferind, cel puţin, o reducere a consumului de energie de două ori.

Strategia proiectului prevedea trei etape de bază:

  • efectuarea campaniei de evaluare a regimului termic într-o casă
  • model ;
  • realizarea cercetărilor ştiinţifice complexe şi dezvoltarea proiectul de clădire rezidenţială cu eficienţă energetică;
  • construcţia casei eficiente energetic şi efectuarea campaniei de evaluare a regimului său termic.


În urma efectuării cercetărilor ştiinţifice complexe au fost aplicate mai multe soluţii eficiente energetic:

  • Măsuri de îmbunătăţire a performanţelor termice ale materialelor de acoperire, care au contribuit la reducerea pierderilor de energie cu 34%.
  • Măsuri de îmbunătăţire a sistemului de alimentare cu energie al clădirii.

 

 

Case eficiente energetic. Istoria şi perspective de dezvoltare

Alimentarea clădirii cu energie se realizează atât de la sursele externe de căldură şi electricitate, cât şi de la cele interne - pompe de căldură care utilizează căldura solului şi căldura aerului, eliminat de ventilaţie.  Drept o sursă potenţială redusă de energie termică pentru evaporatoare de pompe de căldură serveşte solul de pe straturile superfeciale ale Pământului şi căldura aerului, emis de ventilaţie.

În cadrul proiectului practic pentru prima dată în Rusia a fost construit un sistem de pompe de căldură pentru o casă cu mai multe etaje.

Potrivit Interfax, prima casă eficientă energetic în satul iacut Jatai, pentru producerea energiei termice foloseşte colectoare solare, sistemul de ventilare lung-tras cu climatul interior reglabil, materiale şi structuri de o înaltă rezistenţă la caldură, cum ar fi ferestre cu o conductivitate termică scăzută.

Apartamentele sunt dotate cu contoare de apă caldă şi rece şi de căldură, aparate de încălzire funcţionează automat. În metoda tradiţională  costurile pentru încălzire şi apă caldă constituie 305 000 de ruble (cu un consum standard de 105 de litri pentru persoană / zi.), la folosirea colectoarelor solare, costurile sunt reduse la jumătate şi constituie 153 000 de ruble. Cu ajutorul tehnologiilor de energie regenerabilă, costul producerii energiei electrice şi termice este semnificativ mai redus şi constituie în medie 500.000 de ruble pe an.

 

Case eficiente energetic. Istoria şi perspective de dezvoltare



În casa din Barnaul colectoarele solare sunt utilizate şi pentru iluminatul încăperilor comune, apă caldă. A fost introdus un sistem de recuperare, permiţând încălzirea aerului de intrare, folosind cel de ieşire. Pentru asigurarea rezidenţilor cu căltură şi apă caldă a fost creat un câmp termic special.

Geamurile sunt realizate cu ajutorul nanotehnologiilori. Acestea au fost acoperite cu o compoziţie specială care prevede reţinerea căldurii. În total, energia economisită va constitui 52 la sută.

 

Case eficiente energetic. Istoria şi perspective de dezvoltare

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 14 ianuarie 2011 11:31
Vizualizări: 6256

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
191
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
285
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
421
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
467