Case pasive (Partea II)
În cazuri excepționale, ca rezervă, sistemul de ventilație este echipat cu instalații de încălzire de mică putere şi climatizoare, care fac ajustarea minimă de condiții de temperatură. Tehnologii similare au fost puse în aplicare în construcția aşezării ecologice în apropiere de Helsinki, Finlanda. Este o zonă ecologic curată de tip rural, pe o suprafaţă de 1132 de hectare. În curs de construcții au folosite sisteme moderne de reciclare a deşeurilor și de recuperare a căldurii, cum ar fi utilizarea apelor uzate din sistemul termic pentru încălzirea pardoselii, recuperarea căldurii din aerului evacuat, sistemul de ventilație naturală cu orificii de un design nou, utilizarea colectoarelor solare pentru sistemele de aprovizionare cu apă caldă, sisteme vitale de aprovizionare automatizate, folosirea izolaţiei termice eficiente în construcţii de îngrădire. Auditul a arătat că consumul de energie în locuințele din aşezarea ecologică nu depășește 15 kWh/m3 pe an.
În Europa, această abordare este folosită nu numai pentru construirea clădirilor rezidențiale, dar, de asemenea, clădirilor industriale sau în birouri. În Danemarca, Germania, Finlanda au fost dezvoltate programe speciale de stat pentru a aduce toate obiectele convenţionale la nivelul caselor pasive care corespunde cu 30 kWh/m3 pe an. De exemplu, astfel a fost construită clădirea de birouri a Centrului de Cercetare ROCKWOOL în Danemarca. Proiectului i-a fost acordat titlul de "Office-2000", iar clădirea a fost recunoscută drept una dintre cele mai eficiente energetic din lume.
Conceptul modern al construcţiei caselor necesită nu numai utilizarea tehnologiilor care economisesc energia. Aceasta înseamnă, de asemenea, reducerea la minimum a poluării mediului înconjurător cu diferite deșeuri, substanțe periculoase, emisii și câmpuri de energie. În mod ideal, casa pasivă trebuie să fie într-un echilibru termodinamic cu mediul înconjurător, ceea ce corespunde cu o astfel de cale de dezvoltare a civilizației, în care, pe de o parte, practic nu sunt folosite sursele de energie și materiale neregenerabile, iar pe de altă parte, nu se aduce prejudiciul naturii și sănătății umane .
Exemple de case cu un consum redus de energie
În statul Oklahoma (SUA), compania Ideal Homes, a construit prima casă cu un consum zero de energie, care poate deveni un proiect de bază pentru construcții în serie a astfel de clădiri. Costul cottage-ului este mai puţin de două sute de mii de dolari. Casa nu folosește energie externă și pe an, produce atâta energie cât consumă. În această casă parter sunt trei dormitoare şi două bai, precum un subsol şi un garaj. Obiectul este conectat la reţeaua municipală de distribuţie a energiei electrice, deşi în perioadele de recesiune sistemul autonom de aprovizionare poate produce mai multă energie decât consumă. Ca surse autonome proprii de energie electrică, sunt folosite panourile solare.
Compania, care a realizat proiectul, la construirea casei a folosit sistemul de purificare a aerului HVAC, ferestre de vinil, precum și materiale izolante de înaltă calitate. Sub fundament sunt plasate sisteme speciale de încălzire care ajută la menținerea unei temperaturi constante în casă. Unul dintre proprietarii companiei prezice cu încredere că, în viitor vor fi construite cartiere întregi de astfel de locuinţe înconjurate de plantaţii verzi. Apele uzate din aceste case se vor scurge în iazuri speciale, în care acestea vor fi curățate și apoi folosite pentru a iriga copacii. Instalațiile de irigare vor lucra, de asemenea, pe energie solară.
În Statele Unite, Suedia, Germania, Japonia și alte țări de mult timp sunt construite case confortabile cu un consum redus sau un consum zero de energie, cu un sistem autonom de aprovizionare cu energie şi sisteme închise de reciclare a deșeurilor menajere. În Stockholm, peste 20 de ani este exploatată cu succes o casă confortabilă cu o piscină și o grădină de iarnă mare, care nu are canalizare și apeduct. În Polonia, Finlanda, Germania sunt construite câteva mii de case cu sisteme de încălzire solară și de acumulare a căldurii, în construcția cărora au fost utilizate materiale de construcţii noi, case au fost echipate cu sisteme tehnologice de asigurare cu căldură şi de reciclare a deșeurilor. Valoarea acestor case este comparabilă cu costul caselor convenţionale.
Tehnologia construcției caselor cu un consum redus sau un consum zero de căldură se aplică pentru toate zonele climatice.
La Washington, la fiecare 2 ani se organizează concursul The Solar Decathlon în domeniul designului ecologic şi arhitecturii ecologice printre universități, care prezintă cele mai eficiente case "solare". În anul 2005, locul al doilea l-a ocupat proiectul studenților din Cornwall, distins prin gândirea raţională și exhaustivitatea detaliilor. Acest lucru a inspirat studenții să-şi deschidă afacerea lor de producere a caselor pasive.
La ziua de azi există o experiență de vânzare de succes a eco-caselor, compania foștilor studenți Independence Energy Homes, primeşte tot mai multe comenzi datorită avantajului important - eficienței energetice. Prin utilizarea celor mai recente tehnologii de economisire a energiei a fost creată o casă, care în conformitate cu proprietarii companiei, posedă cele mai bune caracteristici de calitate printre astfel de proiecte. Sistemul autonom de alimentare cu energie electrică și termică este compus din panouri fotovoltaice şi încălzitoare solare montate pe acoperiş. Datorită lor, casă cu o suprafaţă de aproximativ 90 m2, produce mai multă energie decât consumă, panourile de pe acoperiș generează 6000 W de electricitate pe zi, ceea ce este mai mult decât suficient pentru o casă mică, cu un consum de energie minim. Reducerea pierderilor este realizată datorită izolării termice atente, sistemelor eficiente de încălzire, răcire și alimentare cu apă, controlate electronic.
Ca izolație termică sunt utilizate panourile structural izolate umplute cu spumă de polistiren, care oferă un coeficient înalt de rezistenţă termică.
O deosebire a proiectului de casă pasivă a firmei americane este locația sistemelor de inginerie în partea de mijloc a casei.
Agentului termic se încălzeşte sub influența energiei solare, încălzitoare solare cu tuburi de vacuum, folosite de inginerii în cadrul proiectului au un randament ridicat de eficienţă, chiar și în lumina difuză în zilele înnorate. Agentul termic lichid curge în sistemul de încălzire al casei și asigură rezidenţii cu apă caldă. Apa uzată de mașina de spălat, apa din chiuvetă, duș şi apa de ploaie colectată, se filtrează și se acumulează într-un rezervor amplasat sub clădire și apoi este folosită pentru irigarea plantelor de pe teren. Însă dezvoltatorii nu s-au oprit aici. Casa prevede încărcarea maşinii electrice cu energie solara.
Perspective în Rusia
Majoritatea clădirilor din Rusia au o eficiență energetică scăzută, cedând standardelor europene de construcţie a caselor convenţionale, să nu mai vorbim de casele pasive. În Germania, cu o climă mai caldă, se aplică norme mai stricte pentru izolarea termică a încăperilor. De exemplu, consumul specific anual de căldură pentru o casă germană medie nu este mai mare de 300 kWh/m3 pe an, în timp ce în Rusia - 400-600 kWh/m3 pe an.
Este evident faptul că casele pasive sunt mult mai relevante pentru condițiile noastre climaterice decât clima relativ ușoară din țările din Europa de Vest. În prezent, situaţia începe încet, dar sigur, să se schimbe în direcția necesității de a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor.
Factorul de limitare este prejudecata dominantă privind costul ridicat al construcției unei astfel de case. Calculele arată că costurile de construcție a casei eficiente energetic pe un metru pătrat sunt cu doar 8-10% mai mari decât cifrele medii pentru construirea clădirii convenţionale. În mod evident, aceste costuri suplimentare sunt nesemnificative în comparație cu ulterioarele impresionante economii de energie. La Moscova, au fost deja, construite câteva clădiri experimentale cu folosirea tehnologiei casei pasive.
Sursa: tehnoinfo.ru