Case pe picioare de pui. Simboluri ale Spaniei
Călătorind prin nordul-estul Spaniei, probabil, veţi da peste clădiri, similare cu cele prezentate în această fotografie, făcută în provincia Ourense din Galicia. Aceste structuri, numite „orreo” (horreo – versiunea spaniolă) adesea stau de mai multe secole şi au jucat un rol vital în comunitățile locale. Ghiciţi pentru ce au fost necesare?
De îndată ce civilizația europeană s-a răspândit tot mai larg, au apărut noi modalităţi de rezolvare a problemelor. Orreo au fost concepute pentru a rezolva o problemă concretă: a păstra porumb și alte culturi în locuri uscate, inaccesibile pentru rozătoare, până ce nu vor fi măcinate.
Deși, soluția acestei probleme a fost simplă, ea nu s-a schimbat timp de două mii de ani. În ciuda faptului că orreo spaniole acum nu mai sunt folosite, ele servesc ca o amintire minunată, că o idee bună nu îmbătrâneşte cu timpul.
Deși cuvântul "orreo" se referă la limba spaniolă modernă, astfel de structuri aveau deferite nume, în dependenţă de dialectul localităţii în care au fost utilizate, fie Asturias, Galicia sau Țara Bascilor.
Acestea de asemenea ar putea avea un aspect exterior diferit, de exemplu, unele dintre ele aveau un acoperiș de paie. Dar, principalul element al construcției a fost întotdeauna același: orreo erau montate deasupra pământului pe piloni.
La baza clădirii se aflau plăci uriașe de piatră, aşa numitele "pilpayos." Pe ele se sprijineau pilonii - "pegolos". Deasupra stătea o altă piatră uriașă numită "muela." Întregul ansamblu de pietre (sau, uneori, de lemne) protejează foarte eficient încăperile interioare de rozătoare.
Orreo se construia deasupra muela, dincolo de dinţii ascuțiţi ai șobolanilor și șoarecilor lacomi. Pereții caselor au fost adesea făcuţi din zăbrele pentru a oferi o ventilație mai bună și a păstra culturile uscate.
Mulți cred că orreo au fost inventate de romani și răspândite cu expansiunea Imperiului Roman. Acest lucru se datorează faptului că cuvântul „horreo” provine din latinescul „horreum”. Cu toate acestea, judecând după scrisele autorilor romani antici, aceste structuri nu au fost invenții romane. Antropologii cred că orreo sunt de origine celtică.
Nu este surprinzător să credem că orreo au fost inventat de romani. Oricine care este familiarizat cu sistemele de încălzire și de ventilație, instalate sub vilele antice romane, vor găsi aici o mulțime de similitudini. În timp ce în gipokauste (sistem de încălzire, realizat sub podea și în pereții clădirii) căldura se ridică în sus, orreo au fost concepute pentru a stoca conținutul mai sus de zona rece. Astfel, gipokauste a fost sub, iar orreo deasupra pământului, pentru a evita influența din exterior.
După cum putem vedea, forma orreo în diferite regiuni este diferită. În Galicia și Asturias este, de obicei, un dreptunghi alungit. În Cantabria orreo sunt mai largi. Deși, aceste structuri au fost o parte din peisajul local timp de sute de ani, în literatură ele sunt menționate abia în secolul XII.
Lungimea orreo depindea de cât de mult porumb a fost cultivat în zonă, astfel că ele ar putea fi de la patru metri până la incredibilii treizeci și cinci de metri, ca şi în Carnot.
În alte țări europene, Portugalia vecină şi Norvegia îndepărtată, există, de asemenea, structuri concepute pentru astfel de scopuri, dar în Spania, numărul de orreo constituie mai mult de 15000, cu mult mai mare decît altundeva în Europa.
Multe orreo poartă amprentele originale ale creatorilor și, prin urmare, pot fi diferite unele de altele. O fotografie a imortalizat o inscripție de pe una dintre orreo – „Biva mi dueño”. Astfel, ea previne pe oricine care ar vrea să uzurpeze această orreo: "Stăpânul meu este încă în viață".
Există unele orreo, care pot fi numite de lux sau cu mai multe nivele. Acest lucru indică în mod clar faptul că clădirile au fost folosite de către toate clasele populației - și de săraci, și de bogați.
Astăzi orreo sunt foarte puțin utilizate pentru a stoca culturile agricole. Printre ele, orreo în Ames și Boyro, în Corunna, prezentate în fotografiile de mai sus. Pentru a utiliza cumva aceste clădiri, în ele sunt adesea depozitate lemnele de foc sau alte lucruri necesare în gospodărie. Însă, multe orreo au fost abandonate.
De ce orreo au rămas atât de mult timp într-o stare bună? Pentru că au fost folosite în interesul proprietarilor. Materialele din care, de obicei, se construiau orreo - piatră şi uneori lemn – au fost destul de rezistente şi la un tratament adecvat rămâneau solide pentru a supraviețui sute de ani. Iar, ieşirea lor din uz a fost strâns asociată cu industrializarea agriculturii în secolul XX.
Cu toate acestea, există dovezi documentare că orreo au continuat să servească chiar și în epoca de apariția fotografiilor. Până în timpul de azi s-au păstrat fotografii care au imortalizat orreo în scopul lor inițial. Acest lucru se datorează stării lor excelente conservate.
Ce ar face constructorii originali ai acestor structuri, cu orreo moderne modificate este o întrebare discutabilă.
Deşi multe dintre aceste clădiri au fost abandonate, în popor crește treptat o conștientizare a faptului că ele ar trebui să fie păstrate. În același timp, există atât de multe orreo, că o parte dintre ele totuna vor dispărea.
Destul de multe orreo au fost conservate și acum stau cu mândrie ca monumente înălţate în onoarea strămoșilor harnici. Ele sunt o parte importantă a peisajelor spaniole și simbolizează o conexiune a timpurilor în ceea ce privește clădirile umane.
Mai multe fotografii:
Sursa: fotofest.com.ua