Cât de utilă este seva de mesteacăn?
Verdeaţă tânără de primăvară, primele produse sezoniere nu numai bucură ochii, dar de asemenea oferă organismului nostru substanţe nutritive, vitamine şi minerale, stocul cărora a secătuit deja în timpul iernii.
Vorbind despre primele vitamine, nu putem să nu menţionăm seva de mesteacăn. Mulţi consideră că sucul de mesteacăn este nu cine ştie ce, o "apă uşoară", în care nu este nimic util. De fapt, nu este aşa.
Seva de mesteacăn proaspătă, probabil, este una din cele mai bune substanţe dietetice. Consumul regulat are un efect tonic cu acţiune generală, care este necesar mai ales în timpul hipovitaminozei de primăvară. Dacă vom bea, cel puţin, un pahar de suc pe zi, ne vom simţi mult mai voios şi energic. Seva poate, de asemenea, scoate somnolenţa, depresia şi oboseala.
Compoziţia sucului include fructoza, glucoza, zaharoza, acizi organici, enzime, fermenţi şi fitoncide, care au un efect antiseptic. Seva conţine potasiu, calciu, sodiu, magneziu, fier, mangan şi cupru.
Seva de mesteacăn are un efect diuretic, stimulează rinichii, promovează excreţia acidului uric, măreşte diureza. Băutura este, de asemenea, utilă pentru maladii pulmonare, artrita, bronşita. Are un efect bactericid asupra mucoasei intestinale. Iar conţinutul zaharurilor simple (fructoza şi zaharoza) duce la îmbunătăţirea motilităţii intestinale, oferind un efect laxativ uşor. Sucul se recomandă de băut pentru boli ale pielii: eczeme, herpes, furunculoza. Cu el se clăteşte gâtul la angină. Cu toate acestea, persoanele cu maladii de piatră la rinichi şi ulcerul gastric ar trebui să fie atente: înainte de a consuma sucul, ar trebui să se consulte cu medicul.
Dacă în primăvara devreme aţi reuşit să fugiţi în pădure: la grătar sau pentru o plimbare, luaţi cu dvs. o sticlă de plastic sau un borcan pentru a colecta această băutură naturală, sănătoasă şi delicioasă.
Cum să colectăm sucul? Alegeţi un copac sănătos, de cel puţin 20 cm în diametru, cu o coroană stufoasă, este de dorit ca să crească într-o zonă curată ecologic. Din partea de sud a arborelui (acolo fluxul sevei este activ), la o distanţă de 30-50 cm de la sol, cu o direcţie descendentă (deci, mişcarea cuţitului dvs. ar trebui sa fie din jos în sus), faceţi o gaură în scoarţă, de o profunzime de 2- 3cm (aveţi nevoie să pătrundeţi sub scoarţa uscată, dacă mesteacănul este foarte gros, atunci chiar mai profund). Apoi, pur şi simplu, introduceţi canelura în recipient. Cele mai "productive" ore pentru colectarea sevei de mesteacăn este perioada cuprinsă între prânz şi orele :18, în acest răstimp mişcarea sucului este mai activă.
După colectarea sucului, nu uitaţi să închideţi gaura (cu muşchi, ceară, lut), ca să nu pătrundă bacteriile de la care copacul poate se îmbolnăvi şi se usca. Suc de mesteacăn se păstrează până la două zile în frigider fără prelucrare specială. Sucul înăcrit începe să fermenteze, băutura este opacă şi spumantă.
Sucul de mesteacăn poate fi prelucrat pentru o utilizare viitoare. La 1 litru de băutură se adaugă 5 g de acid citric şi o jumătate de ceaşcă de zahăr. Toate sunt amestecate, trecute printr-un filtru, turnate în borcane. Apoi sucul este pasteurizat în borcane, capacele se închid şi se păstrează într-un loc răcoros. În plus, seva de mesteacăn este delicioasă, dacă se amestecă cu sucuri de fructe. Pe baza ei se pregăteşte cvas, cruşon şi băuturi răcoritoare.
Sursa: 1c-club.com