Cât de utili sunt păianjenii (+Foto)
Păianjenii aduc solului un mare beneficiu, în decurs de 24 de ore un singur păianjen poate prinde până la 400 de insecte dăunătoare, din acest motiv nu trebuie să distrugem pînzele de paianjen dacă le întîlnim pe copaci, garduri, etc.
Rolul paianjenilor este foarte important peste tot: în gradini, livezi, pe câmpuri și vii, datorită faptului că ei se alimentează cu Collembola, fluturii Tortricidae, ploşniţa Eurygaster integriceps, afide și alte insecte. Este foarte important că păianjenii pot găsi dăunătorii, atât pe sol cât și în frunze. Un rol tot mai mare îl au primăvara, atunci când alte animale de pradă lipsesc sau sunt rare. Păianjenii nu sunt afectaţi de temperaturile scăzute, deoarece sunt rezistenţi la ea.
Pentru om păianjenii aduc mult mai mult folos decît pagube. Dintre cei periculoşi pentru om sunt doar păianjenii veninoşi. Cei care s-au stabilit în casele noastre împînzesc doar pereții, alt prejudiciu ei nu provoacă.
Toţi păianjenii sunt voraci: fiecare mănâncă pe parcursul zilei o cantitate egală cu greutatea proprie. În cazul în care vânătoarea este deosebit de bună, unii paianjeni din specia araneus (printre care şi obişnuitul păianjen cu cruce) pot prinde în pînza sa pîna la cinci sute de insecte pe zi. Muştele sunt majoritare.
Și acum să calculăm: în pădure sau pe pajiște, în jur de un ha, care prezintă un perimetru de o sută de metri pătrați trăiesc o sută de milioane de vieți (în pădurile Bryansk), iar în alte regiuni cum ar fi Anglia, pînă la cinci milioane de specii de păianjeni! Dacă fiecare păianjen de la răsărit până la apus ar captura dacă nu cinci sute, dar cel puțin două muște și chiar să admitem că sunt de o mie de ori mai puţini păianjeni, apoi imaginaţivă câte insecte blestemate mor în fiecare zi, pe fiecare metru pătrat din țară? O muscă ca minimum și maxim 250 în locurile cu o mulțime de păianjeni. Practic toate dăunătoare.