Căutarea apei cu ajutorul plantelor indicatoare
În căutarea apelor subterane popoarele din diferite țări au acordat o mare importanță plantelor. Vegetația hidrofilă cu verdeață luxuriantă indică imediata apropiere a apei. Cu cât mai abundentă este vegetația, cu atât mai multă apă există acolo.
1. Dacă coacăzul sălbatic s-a extins foarte mult într-un loc aparent uscat, putem fi siguri că aici se află aproape de suprafață apele freatice.
2. În Rusia, ca indicator al surselor acvatice, a fost folosită salcia. Despre ea se spunea: salcia crește acolo unde există apa.
3. Un bun indicator al apelor de mică adâncime în zona temperată este Filipendula ulmaria sau crețușca. Filipendula poate fi găsită pe pajiști umede, râpe, mlaștini, maluri de râuri și iazuri.
4. Stuf, trestia de pădure (Scirpus sylvaticus) indică imediata apropiere a apelor subterane.
5. În cazul în care în comunitatea plantelor domină trestia și Filipendula, însă sunt prezinte și arinul gri, negru, acest lucru indică faptul că apa trece la o adâncime de 3 m.
6. Poporul ciuvaș a folosit ca indicator al apelor subterane din apropiere măcriș - sapă fântâna în locul unde crește măcriș și apa va apărea.
7. Un cercetător antic Vitruvius Pollion care a trăit în secolul 1 în de c. a acordat vegetației o importanță excepțională în căutarea apelor subterane: "Semnele de apă în roci terestre sunt următoarele: acolo crește trestia, salcia, arinul, Vitex, iedera și altele care nu pot fi concepute fără umezeală".
8. Cel mai bine cresc în locuri unde trec aproape de suprafața pământului apele subterane următoarele plante: coada racului, cucuta, degețel, brândușa de toamnă, podbal, măcriș, papura, rogozul, urzica, coada-calului.
9. Dacă arin, arțar, salcie, mesteacăn sunt îndreptate într-o singură direcție, acesta este un semn că în apropiere trece o vână de apă.
10. Deasupra straturilor acvifere cresc bine salcia, arinul, îndreptați în partea laterală a fluxului.
11. În locurile cu apă mare pot să apară stejarii solitari. Ei cresc ca și la intersecția venelor de apă.
12. Dacă paltinul creste departe de o sursă deschisă de apă pe uscat, acest lucru înseamnă că sub el curge râul subteran. Locația arborilor indică direcția scurgerii fluxului de apă.
13. Glycyrrhíza crește abundent în zonele în care apele subterane sunt situate la o adâncime de până la 2 metri.
14. În locuri cu o locație apropiată a apelor subterane de mică adâncime cireși, pruni și meri cresc slab, se îmbolnăvesc și se usucă.
✔ Tabelul pânzei apelor freatice, în funcție de plantele care cresc:
Rogoz: 0-1 m
Elymus arenarius: 1-3 m
Plop negru: 0.5-3 m
Trestie: 0-1,5 (3-5) m
Elaeagnus, oleaster: 1-3 (până la 5) m
Halocnе́mum : 0,5-3 (până la 5) m
Artemísia scopária: 3-5 (până la 7) m
Achnatherum: 1.5-5 (până la 8) m
Glycyrrhíza : 1.5-5 (10) m
Artemisia Arenaria: 3-5 (10) m
Lucernă galbenă: 1.4-2 (10-15) m