Căutaţi secretul unei vieţi lungi şi fericite („ikigai”)?
În fluxul multitudinii de discuţii privind scopul vieţii, omul modern se confruntă cu necesitatea obligatorie a realizărilor şi dezvoltării personale. Şi iată se aud deja întrebări robuste ce să facă omul cînd nu are un scop în viaţă. Simplu: nu are scop. Nici unul global, nici unul financiar. Niciunul. E posibil oare aşa ceva?
Da, e posibil.
Ce înseamnă ikigai?
Ikigai este o noţiune japoneză, care se traduce destul de greu. Aproximativ, poate fi descifrat ca „ceea ce conferă sens vieţii, ce ne determină să ne trezim în fiecare zi cu bucurie. Cu alte cuvinte, ikigai este o definiţie a interesului principal, a lucrurilor ce vă aduc bucurie în viaţa voastră. Interesul şi dorinţa faţă de ocupaţie (ikigai) le oferă multor oameni posibilitatea de a scăpa de depresii, de a renunţa la obiceiurile proaste, înlocuindu-la cele utile. Dar mai departe? Mai departe, să trăiască bine, conştient şi plăcut. Să se trezească dimineaţa cu bucurie şi să adoarmă uşor, pentru a se bucura din nou.
În viaţă nu se întîlnesc mulţi oameni care şi-au găsit propriul ikigai. Totuşi, cîţiva dintre cunoscuţi există, totuşi. De exemplu, noi cunoaştem o persoană care ştie care este scopul vieţii lui. Numele lui este Ghennadii Şatov, care îi învaţă şi pe alţii să-şi găsească propria cale prin intermediul filozofiei strategice a vieţii. Noi am scris multe despre asta şi am plasat şi un material video cu Ghennadii, în case se poate vedea că acest om se deosebeşte de alţii. La el tema ikigai sună ca Practica Tao. Aceasta este ralizată printr-o listă a scopurilor Tao. Unii chişinăuieni se adună cu regularitate în ospeţie la Ghennadii Şatov pentru a căuta răspunsuri.
Cum să căutaţi propriul ikigai?
Descoperirea propriului ikigai necesită eforturi, timp şi energie. Dar în schimb, în succesul în căutare vor oferi un flux de profit atît de mare, încît nu-l veţi putea gestiona şi că va trebui să învăţaţi să le deţineţi.
Căutarea. Pentru a deschide toate uşile spre realizarea aspiraţiilor ce predispun spre succes e suficient să ne punem întrebări. Unora dintre noi ne ajută meditaţia. Ea ne oferă posibilitatea să vedem în imagini, în culori, la nivel emoţional, propria cale. Totodată, această viziune ar putea avea loc chiar şi în catul în care nu există o înţelegere a propriilor sarcini.
Iar pentru această căutare concretă a propriului ikigai, să revenim la lucruri banale. La întrebări.
Care realizăti din viaţă le consideraţi cele mai valoroase? Scrieţi pe o foaie 2-3 realizări, de care sînteţi mîndri cu adevărat.
În ce constau abilităţile şi cunoştinţele voastre deosebite? În ce domeniu vă consideraţi că sînteţi specialist? Despre ce povestiţi cu plăcere, ce literatură citiţi? Ce site-uri vizitaţi mai des în timpul liber?
Activitatea în domeniul în care vă pricepeţi este chezăşia unui succes în carieră şi în bani. Dar dacă doriţi să fiţi fericiţi, atunci trebuie să faceţi ceea ce vă place. Ikigaiul vostru trebuie suţinut de bucurie. Anume acestui aspect trebuie să atrageţi o atenţie sporită.
Ce faceţi cu bucurie? În ce rol vă vedeţi în vise?
Sînteţi profesor, programator, jurist, scriitor, tată, mamă, savant, editor de cărţi, fermier? Poate anume analiza viitorului vostru ar putea deveni aceea lentilă ce va putea concentra toate eforturile Dvs.
Nu există oameni tot una, iar diferitor personalităţi li se potrivesc diferite tipuri de activitate. Cunoscîndu-vă personalitatea veţi înţelege de ce unele activităţi vă aduc o plăcere imensă, iar altele nu vă ating nicio strună a sufletului vostru.
Prin urmare. Ce fel de om sînteţi? Ce ştiţi despre sine înşivă? Prin ce sînteţi unic?
Şi conştientul şi subconştientul oamenilor funcţionează anume pentru scopurile lor personale. Cel mai probabil, acest proces nu va putea fi oprit. El acţionează ca o avalanşă asupra vieţii noastre, realităţii, conferind claritate în viaţa şi faptele noastre.
Anna Kunţ