Ce beneficii va aduce organismului masculin renunțarea la fumat
Un fumător inveterat, văzând titlul unui articol ce începe cu expresia "renunțare la fumat", cel mai probabil, nu-l va citi. Și în zadar: 99% dintre fumători (în special bărbați) ce s-au obișnuit cu fraza "Fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră..." nici nu-și imaginează amploarea reală a daunelor, cauzate sănătății sale de fiecare țigară. Cu atât mai mult, nu-și dau seama ce beneficii vor obține renunțând la fumat.
Urmașii vă îndeamnă să renunțați la fumat
Astăzi, în întreaga lume se nasc tot mai puțini copii sănătoși. Desigur, nimeni nu afirmă că acest lucru în exclusivitate se datorează fumatului mamei (sau a părinților). Și totuși, există o tendință clară: creșterea popularității țigărilor se raportează direct cu nașterea a tot mai mulți nou-născuți cu patologii respiratorii și alte maladii.
Riscul nu se limitează numai la faptul că fumul de tutun, care nimerește în organismul unei femei gravide în urma fumatului activ sau pasiv e capabil de a provoca în mod direct anomalii fetale. Și nici la aceea, că acesta poate provoca un travaliu prematur. Cel mai mare pericol această abitudine periculoasă prezintă prin faptul că fumatul îndelungat cauzează mutații genetice, ce se transmit generațiilor următoare. Și majoritatea acestor mutații, din păcate, au un caracter ireversibil. În special, studiile au arătat că la fumătorii cu experiență la funcționare normală nu sunt capabile să se întoarcă 124 de gene, dintre care unii influențează în mod direct ADN-ul.
În plus, tutunul are un impact semnificativ asupra celulelor cele mai delicate din organismul masculin - spermatozoizilor. O parte din ei moare imediat după fiecare țigară fumată - prin sânge otrava de tutun se răspândește rapid prin organismul întreg. Dar și activitatea acelor "supraviețuite" scade substanțial. Astfel, probabilitatea de a deveni un tată pentru bărbații fumatori e cu mult mai redusă, și, uneori, scade la zero. Nu e de mirare că în toate așa-numite ”țări dezvoltate” unde industria de tutun e bine dezvoltată, infertilitatea ”ia avânt”. În Rusia și Ucraina, de exemplu, această problemă apare în fiecare a cincea familie.
Și, în general, infertilitatea unui fumător convins este uneori binevenită, deoarece, în orice caz, spermatozoizii săi ce suferă de intoxicații cronice de nicotină, conțin gene mutante. De aceea, copilul lui, chiar evitînd soarta de a fi nascut cu o buză cleft, astm congenital, de a fi predispus la alergii sau dereglări ale sistemului nervos, totuși, probabil, va avea o sănătate precară, un fapt care e urmărit acum la tot pasul.
Erosul vă îndeamnă să renunțați la fumat
Natura, desigur, nu poate rămâne indiferentă la o asemenea profanare asupra genelor. Ea tinde întotdeauna să reducă la minimum mutațiile care pot distruge una dintre speciile de ființe vii. Homo Sapiens nu este o excepție. De aceea, în organismul fumătorului mai devreme sau mai târziu se declanșează un mecanism natural de apărare: după orice țigară fumată, bărbatul într-un moment poate deveni impotent.
Scăderea potenței la un fumător mai în vârstă de 40 de ani este un fenomen normal. E adevărat că aceasta poate apărea cu ușurință și la 30 de ani. Dar pentru bărbații nefumători aceste limite de vârstă diferă semnificativ, îndelungând perioada puterii sexuale.
Fiecare țigară fumată crește tensiunea arterială majorând numărului de bătăi de inimă, iar în arterele periferice - în special în acelea ce alimentează penisul cu sânge – provoacă o îngustare a lumenului vascular. În plus, fumatul duce la depunerea plăcilor de colesterol pe pereții vaselor sanguini, și astfel scade fluxul de sânge.
Totul vă îndeamnă să renunțați la fumat
Arderea lentă a tutunului în țigară este un proces fizico-chimic, în urma căruia se obțin circa 4 000 de substanțe chimice, 30 dintre care sunt extrem de otrăvitoare. Haideți să ne amintim încă o dată ce "bonusuri" primește o persoană fumătoare de la țigări.
Fumul inhalat, în afară de arderea mucoasei, ”furnizează” organismului monoxid de carbon, particule de funingine, benzipiren și alte substanțe care duc la dezvoltarea cancerului, bolilor respiratorii cronice (de exemplu, bronșită cronică și emfizem), precum și boli grave ale sistemului cardiovascular.
Pe lângă asta, dependența de țigări a părinților afectează și educarea copiilor. Are un efect dublu: și ca un exemplu prost, și ca o dovadă că tata nu-și poate manifesta voința și renunța la obiceiul acesta prost, renunța spre binele familiei.
Într-un cuvânt, lista a tuturor consecințelor negative ale fumatului poate fi foarte lungă. Și nici n-are rost s-o faci, deoarece și așa toți fumătorii știu cât de dăunător e fumatul. Însă, cu toate acestea, de la obiceiul acesta prost reușesc să renunțe doar foarte puțini. Acestui fapt contribuie în mare măsură temerile răspândite în privința dificultății și efectului dăunător provocat de renunțarea la fumat.