ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce descoperire surprinzatoare au facut naturalistii despre serpii uriasi?
Uriasii pitoni birmanezi poseda un fel de “busola” interna, care ii ajuta sa se intoarca “acasa” de la distante de zeci de kilometri. Descoperirea acestei trasaturi neobisnuite a fost o surpriza pentru biologi, care cred acum ca si alte specii de serpi ar putea fi capabile de performante asemanatoare.
Oamenii de stiinta au descoperit aceasta capacitate anterior necunoscuta a serpilor in regiunea mlastinoasa Everglades din Florida, SUA, un de pitoni birmanezi (Python bivittatus), de origine asiatica, sunt o specie invaziva, ce provoaca mari daune faunei native.
In incercarea de controla populatiile de pitoni din Everglades, biologii au capturat si apoi stramutat mai multe exemplare (echipate cu transmitatoare GPS), constatand ca unele dintre acestea s-au intors foarte repede la locul unde fusesera capturate, chiar de la distante de 36 de km.
Rezultatele studiului au fost publicate in jurnalul Biology Letters.
Este prima dovada ca serpii poseda o “harta” si o “busola” interne, asa cum au si alte reptile, de exemplu testoasele marine. Serpii ar putea folosi pentru orientare semnale magnetice, olfactive sau cele oferite de lumina polarizata, asa cum fac si alte reptile.
Poate si alte specii de serpi constrictori, in afara pitonilor birmanezi, au aceasta capacitate, dar pana in prezent nu au fost realizate studii in acest sens.
Intelegerea acestei capacitati a pitonilor ar putea ajuta la un control mai eficient al populatiilor acestei specii in Everglades, sugereaza studiul.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 12 mai 2014 11:09
Vizualizări: 1940

Citiţi de asemenea

Fostul studio în aer liber al unui pictor a fost transformat într-o casă ecologică-colibă printre copaci de eucalipt. Du...
223
Mările și oceanele sînt locuri pitorești și unice ale planetei noastre, bogate în biodiversitate și surse de viață. Cu t...
168
Ambalajele din plastic au devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene și, din păcate, cresc excesiv impactul n...
206
O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
600