Ce este biogaz
Ce este biogaz
În mileniul 1-2 î.Hr. pe teritoriul Germaniei moderne au existat deja instalatii primitive de biogaz. Germanilor, care locuiau în zonele mlastinoase, li se pareau balauri, care existau în busteni, împotmoliti în mlastina. Oamenii credeau ca gazul inflamabil, ce se acumula în gropile mlastinilor, era o respiratie urât mirositoare a balaurului. Pentru a domoli balaurul în mlastina se aruncau sacrificari si resturi de alimente. Oamenii credeau ca balaurul vinea în noapte si respiratia lui ramânea în gropi. Germanii coseau din piele corturi si astupau cu ele mlastina, deviau gazul prin tuburie de piele pîna la locuintele lor si-l ardeau pentru a gati. Era de înteles, deoarece lemnul uscat era greu de gasit, iar cu gazul metan (biogaz) problema a fost rezolvata exelent. Omenirea a învatat sa foloseasca biogazul cu multi ani în urma. În China, istoria lui dateaza de cinci mii de ani, în India – de 2000 ani.
Pe parcursul mileniului trecut natura procesului biologic de descompunere a materiei organice pentru a forma metan nu s-a schimbat. Dar stiinta si tehnologia moderna au creat echipamente si sisteme pentru a transforma aceste tehnologii "vechi" în cele rentabile cu o gama larga de aplicatii.
Biogaz este gazul metan, produs din fermentarea biomasei. Descompunerea biomasei are loc sub influenta a trei tipuri de bacterii.
Instalatie de biogaz - instalatie pentru producerea biogazului si altor produse secundare prin prelucrarea deseurilor agricole, industriei alimentare, economiei orasului.
Fabricarea biogazului din deseuri organice are urmatoarele caracteristici positive. Se efectueaza:
- epurarea sanitara a apelor uzate (în special, din ramura animaliera si a apelor de uz casnic), continutul materiei organice scade cu 10 ori;
- digestia anaeroba a deseurilor animaliere, culturii plantelor si a namolului activ, ceea ce va permite de a obtine îngrasaminte minerale cu continut ridicat de azot si de fosfor (spre deosebire de metodele traditionale de preparare a îngrasamântului organic prin compostare, la care se pierde 30-40% de azot), gata pentru utilizare;
- La fermentarea metanului se produce o eficienta înalta de conversie a energiei pentru obtinerea energiei electrice si termice (80-90%), precum si a combustibilului pentru motoare cu ardere interna;
- Instalatii de biogaz pot fi amplasate oriunde, în orice regiune a tarii si nu necesita construirea conductelor de gaze costisitoare si a infrastructurii sofisticate;
- Instalatii de biogaz pot înlocui, partial sau integral, cazangeriile regionale învechite si alimenta cu electricitate si caldura satele din apropiere, orasele si orase mici.
Beneficiile proprietarul instalatii de biogaz
Directe:
- producerea biogazului (metanului);
- producerea electricitatii si a caldurii;
- producerea îngrasamintelor pure ecologice.
Indirecte:
- independenta de la retele centralizate, tarife de monopol natural,
- autoasigurarea completa cu energie electrica si termica;
- solutionarea tuturor problemelor ecologice ale întreprinderii;
- reduceree semnificativa a costurilor de eliminare, transportare si utilizare a deseurilor;
- posibilitatea de a produce de sine statator combustibil pentru motoare;
- reducerea costurilor pentru salarizarea angajatilor
Ecologie
Producerea biogazului permite de a previne emisiile de metan în atmosfera. Metanul are un impact negativ asupra efectului de sera cu 21 de ori mai puternic, decât CO2, si se afla în atmosfera timp de 12 ani. Capturarea metanului este cel mai bun si cel mai scurt mod pentru a preveni încalzirea globala.
Gunoiul de grajd prelucrat, cereale si alte deseuri sunt utilizate ca îngrasaminte în agricultura. Acest lucru ajuta la reducerea folosirii îngrasamintelor chimice, micsoreaza difuzia poluantilor în apele subterane.
Utilizare
Instalatii de bioogaz pot fi utilizate ca statii de epurare la ferme de animale, ferme de pasari, distilerii, rafinarii, combinate de prelucrare a carnii. Instalatia de biogaz poate înlocui uzina sanitar-veterinara, si anume, hoituri pot fi utilizate în productia biogazului în loc de fabricarea fainii din carne si oase.
Printre tarile industrializate, un loc de frunte în producerea si utilizarea biogazului, îl ocupa Danemarca – biogazul constituie pâna la 18% din totalul energetic. În cifre absolute cu privire la numarul de instalatii medii si mari, un loc de conducere este ocupat de Germania - 8000 mii de instalatii. În Europa de Vest, cel putin jumatate din toate fermele de pasari sunt încalzite cu biogaz.
În India, Vietnam, Nepal si alte tari construiesc instalatii mici de biogaz (pentru o familie). Gazul obtinut este utilizat pentru gatit.
Cele mai numeroase instalatii mici de biogaz sunt în China - mai mult de 10 milioane (la sfârsitul anilor 90). Acestea produc aproximativ 7 miliarde m³ de biogaz pe an, asigurând cu combustibil aproximativ 60 milioane de tarani. La sfarsitul anului 2006, în China functionau deja aproximativ 18 milioane de instalatii de biogaz. Aplicarea lor va permite sa fie înlocuiti 10.9 milioane de tone de combustibil.
Volvo si Scania produc autobuze cu motoare, care functioneaza pe biogaz. Astfel de autobuze sunt utilizate pe scara larga în zonele urbane din Elvetia: Berna, Basel, Geneva, Lucerna si Lausanne. Conform pronosticurilor Asociatiei Elvetiane pentru Industria Gazului, în 2010, 10% din vehicule în Elvetia vor functiona pe biogaz.