ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce este kombucha, pentru ce avem nevoie de ea și cum s-o creștem

 

Creșterea kombuchei din ceai negru

Dacă aveți nevoie de kombucha doar pentru a obține o băutură gustoasă cu un efect tonic, puteți crește ciuperca de ceai sau kombucha din ceai negru. Veți avea nevoie de un borcan de trei litri, o pânză tifon, un ceainic pentru infuzie, apă clocotită, zahăr și ceai negru din frunze mășcate. Infuzia trebuie să fie obișnuită, fără aditivi, cu cât mai ieftină, cu atât mai bine.

Primul lucru care trebuie făcut – să spălați foarte atent borcanul care va deveni  locul de habitat pentru ciuperca dvs. Este o cerință obligatorie, deoarece kombucha iubește foarte mult curățenia. În caz contrar ea va muri fără a reuși să crească. Și un alt moment foarte important: nici într-un caz nu folosiți mijloace de spălat sintetice - bicarbonat de sodiu obișnuit va fi suficient.

Puneți cinci linguri de ceai negru în ceainic și turnați o jumătate de litru de apă clocotit[, lăsați pana ce infuzia nu se va răci complet. Apoi, adăugați 7 linguri de zahăr, amestecați bine și strecurați folosind material de tifon. Turnați infuzia din ceai dulce într-un borcan de trei litri, acoperiți cu o cârpă de tifon și lăsați într-un loc cald pentru șase săptămâni.

Aproximativ peste o săptămână și jumătate veți simți un miros puternic de oțet - este absolut normal, răbdați un pic, după 5-6 zile mirosul va dispărea, iar pe suprafața lichidului se va forma o peliculă subțire care și este kombucha. Cu fiecare zi aceasta se va îngroșa - creșterea ciupercii nu se oprește toată viața ei.

Creșterea kombuchei din măceș

În cazul în care sarcina kombuchei dvs. nu este doar potolirea setei, dar și grija de sănătate, atunci este mai bine să creșteți kombucha din măceș. Această băutură  este binefăcătoare în sezonul rece, sezonul de răceli și de gripă, precum și în primăvară, atunci când se activează un deficit de vitamine. Principiul de cultivare este același din infuzie simplă, dar există nuanțe, despre care acum vom vorbi.

În primul rând, trebuie să pregătiți o infuzie de măceș. Pentru acest lucru puteți utiliza atât fructe proaspete, cât și uscate, vândute în orice farmacie. Puneți într-un termos patru linguri de fructe de măceși, turnați o jumătate de litru de apă clocotită și acoperiți cu capac, lăsați timp de cinci zile.

După ce infuzia de măceș va fi gata, puteți să treceți la creșterea ciupercii. Spălați un borcan de trei litri, turnați acolo infuzia de măceș și infuzia de ceai: l lingură de frunze de ceai negru la o ceașcă de apă clocotită. Adăugați 5 linguri de zahăr și amestecați bine, lăsați timp de o zi.
După ce strecurați lichidul folosind o cârpă tifon, spălați bine borcanul și din nou turnați lichidul în borcan. Acoperiți vasul cu un prosop de tifon pre-îndoit în mai multe straturi și lăsați într-un loc întunecat cald. Apoi procesul se va dezvolta după o schemă standard - aproximativ peste două săptămâni va apărea un miros puternic de oțet, care va dispărea în curând. Ciuperca se formează peste o lună și jumătate –două luni.

Îngrijirea kombuchei

Creșterea kombuchei la domiciliu de la zero este o jumătate de treabă. A doua jumătate, nu mai puțin importantă, este îngrijirea corectă a ciupercii. În caz contrar, riscați să nu obțineți o băutură gustoasă, dar ceva asemănător cu oțet. Și chiar și mai rău - kombucha crescută cu atâta grijă pur și simplu va pieri.

Apropo, există un indicator perfect al sănătății kombuchei – aceasta ar trebui să fie întotdeauna pe suprafața lichidului. Dacă ciuperca dvs. s-a scufundat în partea de jos sau după adăugarea infuziei refuză să iasă din nou la suprafață, atunci este foarte probabil că ciuperca s-a îmbolnăvit. Dacă kombucha s-a îmbolnăvit, atunci ați comis o greșeală de îngrijire. Prin urmare, ea trebuie să fie tratată, ceea ce în toate cazurile fără excepție înseamnă curățenie și îngrijire adecvată.

Volumul de lichid

După cum țineți minte, inițial în borcan este o cantitate mică de lichid - aproximativ 0,5 litri. Dar când ciuperca a crescut,lichidul trebuie să fie mult mai mult - aproximativ trei litri. Inutil este să spunem că kombucha nu este un obiect al decorului, o veți bea. Prin urmare, nu uitați să adăugați regulat lichidul. Pentru acest lucru puteți folosi resturi de infuzie, la care turnați apă clocotită, răciți, adăugați zahărul și apoi turnați în borcan. Zahăr nu trebuie să fie foarte mult - nu mai mult de două linguri la un litru de lichid. Dacă este necesar, mai bine adăugați zahar în ceașca cu băutură.

Mulți oameni nu strecoară infuzia de ceai. Pentru ciupercă este nici un rău, pur și simplu nu va fi comod să consumați băutura. Zahărul trebuie să se dizolvă complet, fărâme de zahăr nici într-un  caz nu trebuie să contacteze cu suprafața kombuchei.

Ziua de baie

O dată la fiecare două sau trei săptămâni trebuie să faceți baie la kombucha. Scoateți foarte atent ciuperca din borcan și puneți într-o farfurie lată, având grijă să n-o deformați prea tare. Lichidul în care a fost ciuperca se strecoară cu grijă printr- o cârpă de tifon și se toarnă într-un borcan curat de trei litri.

Puneți farfuria cu ciupercă în chiuvetă și spălați cu grijă cu apă caldă (dar nu fierbinte), lăsați timp de câteva minute. Apoi puneți kumbucha cu atenție în borcan și acoperiți cu o cârpă de tifon. Este tot, spălarea kombuchei s-a terminat. Datorită acestei proceduri aparent destul de simple, kombucha dvs. va fi sănătoasă.

În caz contrar, ciuperca se va îmbolnăvi – la început ea se colorează într-o nuanță maro, iar apoi se desface în fulgi. A salva o astfel de ciupercă este foarte dificil, mult mai ușor este creșterea kombuchei. Nu vă sfătuim să consumați o astfel de băutură, care nu numai că a pierdut valoarea sa, dar nu se recomandă în general, deoarece devine periculoasă pentru sănătate. Țineți minte că infuzia din kombucha ar trebui să fie întotdeauna transparentă.

Păstrarea ciupercii

O altă condiție necesară pentru sănătatea ciupercii este păstrarea corespunzătoare. În primul rând,temperatura destul de mare trebuie să fie menținută la creșterea ciupercii. Apoi temperatură optimă nu trebuie să depășească 18 de grade. În al doilea rând, iluminare. Pentru o viață normală a ciupercii lumina este necesară, lumina zilei ar trebui să dureze cel puțin 8 ore. Dar evitați lumina directă a soarelui, nu plasați borcanul cu kombucha pe pervazul ferestrei.

Beneficiile ciupercii de ceai

Metabolism și sistemul imunitar

Primul lucru despre care ar trebui să menționăm sunt vitaminele . În băutura din kombucha sunt mai multe elemente nutritive decât într-un complex foarte scump de vitamine și minerale. Vitamine, minerale, enzime, acizi de cărbune, de lapte și altele formează o listă incompletă. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că băutura din kombucha are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar și normalizează metabolismul.

Tract digestiv

Dacă sunteți afectați de gastrită, colită, ulcer gastric și ulcer duodenal, disbacterioză, doar un păhar de kombucha, consumat pe stomacul gol, este capabil să îmbunătățească situația doar într-o săptămână. Iar consumul regulat contribuie la recuperarea completă. De altfel, se spune că băutura elimină chiar și cele mai severe arsuri la stomac.

După cum puteți vedea, în creșterea și îngrijirea kombuchei nu este nimic dificil. Prin urmare dacă ați pus un scop de a crește această ciupercă minunată, încercați, deoarece beneficiul este evident !

ABONAȚI-VĂ
Luni, 09 mai 2022 8:13
Vizualizări: 41444

Citiţi de asemenea

Războiul nu poate fi cîștigat cu armele. Dacă vrem să evităm vărsarea de sînge între națiuni, trebuie să lucrăm pentru u...
4
În 2007 am cumpărat teren extravilan. Am decis să nu cumpărăm un vagon de construcție, ci să construim o casă de vară ...
534
Potrivit cercetătorilor, ea este mult mai veche decît piramidele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au aflat ...
540
El a căzut la fund, pierzînd totul în viață...Nu și-a pierdut doar sufletul și dragostea pentru muzică......
727