ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce este mai important pentru pămînt: căutarea noilor surse de energie sau reducerea consumului?

Sursele de energie regenerabilă, așa ca soarele sau vîntul sînt oare infinite? În principiu, da. Însă dacă omenirea planifică să treacă complet la asemenea surse, atunci analiștii spun că e mai bine totuși de redus consumul, chiar și avînd în vedere tehnologiile moderne de conservare a energiei. De ce?

Chris Dekker este autorul unui blog dedicat problemelor energeticii regenerabile și noilor tehnologii ecologice. El este unul dintre cel mai interesant site de pe internet. Aici pot fi găsite articole originale, ce te pun pe gînduri! Ultima lui postare cu titlul „Cum să (nu) trecem la energie solară și cea eoliană” a generat discuții aprinse.

Crhis vorbește despre caracterul instabil al vîntului și soarelui și menționează să deși potențialul energiei eoliene și solare este mai mult decît suficientă astăzi pentru asigurarea cererii la energia electrică a omenirii în volum deplin, aceste resurse nu sînt accesibile permanent! Iar pentru asigurarea furnizării continue cu energie, rețeaua regenerabilă are nevoie în sporirea capacității ce depășește de zece ori actuala cerere. Aceasta necesită și echilibrarea puterii stațiilor electrice în bază de combustibil sau echivalentul de păstrare a energiei… Totodată, în pofida faptului că bateriile și acumulatoarele devin tot mai accesibile și se pare că noi am putea colecta energia soarelui și vîntului, totuși, oricum societatea continuă să folosească stațiile termoelectrice.

În opinia lui Chris, în loc să investim resurse enorme în extinderea livrării energiei regenerabil, noi trebuie să facem tot posibilul pentru a reduce cererea. De exemplu, la construcția caselor să aplicăm materiale energoeficiente, care necesită puțină căldură și pot asigura o atmosferă confortabilă în casă fără o cantitate mare de energie termică. Sau, de exemplu, utilizarea bicicletei, pentru că ea folosește foarte puțină energie, ocupă puțin loc și îl face pe biciclist mai sănătos.

În cele din urmă, noi avem nevoie de sporirea eficienței în construcții și transport mai mult decît de lărgirea surselor de energie regenerabilă și construcția depozitelor: de ce să le construim dacă societatea nu va avea nevoie de ele?

În fifnal, Chris Dekker cheamă oamenii să devină mai eficienți, să reducă cererea la livrarea energiei! El spune că în secolul 19, pînă la revoluția industrială, industria și transportul în mare parte depindeau de surse regenerabile de energie intermitente. Livrarea

Caracterul variabil al livrărilor a fost soluționată prin corectarea cererii la energie. De exemplu morile de vînt li bărcile cu pînze funcționau doar cînd bătea vîntul, dar cerealele erau măcinate și mărfurile erau transportate pe mare.

În sec. XIX, Ftidtjof Nansen a demonstrat că izolarea bărcii sale i-a permis să se afle în derivă în jurul Arcticii timp de trei ani, începînd cu anul 1893, fără a răci. (El avea și o turbină eoliană pentru iluminat). Iar bicicletele erau un mijloc minunat de transport și erau folosite peste tot. Ambele exemple demonstrează că societatea se poate dezvolta, consumînd foarte puțină energie.

Astfel, reducerea cererii este cu mult mai eficientă (și mai ieftină) decît majorarea ofertei.

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
70
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
65
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
155