Ce înseamnă pentru noi plantele
Omul, ce plantează în jurul său plante pentru frumusețe creează în jurul său o galerie de opere de artă ale lui Dumnezeu. Într-o simplă galerie de artă oamenii privesc la imaginile încremenite, admiră creatorii acestor frumuseți. Credeți-mă, fiecare grădinar îndrăgostit de plante va confirma: o admirație cu mult mai mare o puteți simți în galeria picturilor vii, la crearea căreia, omul, împreună cu Dumnezeu, folosind pentru creație culorile dăruite de Dumnezeu. Noi dorim să transformăm casa noastră într-o asemenea galerie. Crearea grădinii este crearea unui spațiu cu patru dimensiuni, în care totul se află în schimbare continuă. Pentru a crea un asemenea spațiu sînt necesare eforturi mentale și intuiție. Important e să simțim gîndurile lui Dumnezeu, plasate în plante. de capacitatea sau de incapacitatea creatorului de a prezice și de a conduce acest mediu schimbător depinde va aduce grădina probleme mari, va necesita îngrijire permanentă, de intervenție în lupta cu dăunătorii, sau va fi autosuficient, oferind permanent frumusețe fără îngrijire. Scopul nostru este de a crea un spațiu frumos autosuficient, termenul de realizare – cîteva vieți, dar rezultatul merită eforturile.
În realitate, înfrumusețarea spațiului nu este singura menire a plantelor. Și noi nu cunoaștem toate posibilitățile de utilizare a plantelor. Noi colectăm o diversitate maximă de materiale biologic, capabil să crească în clima noastră, pentru a studia modul de întrebuințare și de a transmite această bogăție copiilor noștri. Noi sperăm că ei vor continua cauza noastră.
Moșia a fost fondată în 2008. La moment, la noi cresc peste 250 de specii de plante multianuale. Sînt peste 2000 de unități. Noi considerăm că am valorificat 10% de pe două hectare. Plantele se înmulțesc. Dar totul a început în felul următor.
Pînă a citi cărțile V. Megre, eu cu Panaila cunoșteam foarte puține lucruri despre plante. Sincer, pînă a ne muta în Rusia noi nu eram în stare să deosebim o plantă de roșie sau castravete. Și nu aveam o mare dorință de a studia lumea plantelor, deoarece nu vedeam sensul acestor cunoștințe în viață. Și într-adevăr, viața în condiții urbane nu oferă lor de grădinărit. Un entuziasm adevărat l-am simțit atunci cînd am decis că vom trăi într-o moșie de familie. Deoarece nu știam în ce regiune a Rusiei ne va aștepta pămîntul nostru, atunci în orice caz, am început să colectăm semințe de plante, care trăiau în Atena. Această îndeletnicire a durat un an. Noi am marcat pe hartă raioanele sau parcurile, pe care le vizitam, urcam în munți, documentam întregul proces, fiecare plată avea poze și descrieri. Noi am adus în Rusia 11 kilograme de semințe ale plantelor grecești. Desigur, nicio plantă nu s-a prins, însă procesul de colectare a semințelor ne-a oferit amintiri frumoase despre Grecia. Noi ne-am îndrăgostit de aceste plante și am simțit pentru prima dată ce înseamnă o aspirație unică a doi oameni îndrăgostiți. O pasiune comună de a culege plante pentru viitoarea noastră moșie a întărit de multe ori cuplul nostru. Și aici rezultatul acțiunilor noastre nu contează, contează calea parcursă spre scopul comun.
În primul an nou nu am planificat să plantăm ceva, doream să terminăm construcția. Primul copac sădit de noi pe pămîntul nostru era un stejar, dăruit de prietenii noștri, care au venit la „Milenki” din regiunea Vologda. Apoi, bătrînii din satul, al cărui nume îl poartă moșia noastră, ne-au dăruit cîteva tufe de coacăz și mure. Acestea au fost primele plante, sădite în gardul viu. Nu țin minte exact, ce sentimente am avut atunci cînd priveam la primele noastre plante, dar noi am decis să cumpărăm totul din pepinierele din apropiere. Nu vom uita niciodată prima vizită la o pepinieră angro. Am intrat în oficiu cu o mină deșteaptă și am spus:
– Bună ziua! Am dori să ne plimbăm și să vedem plantele voastre, se poate?
O femeie de complecție pătrată, deasupra capului căreia atîrna inscripția : „Nu trebuie să așteptăm daruri de la natură. Să luăm de la ea, iată sarcina noastră”, a răspuns:
–Avem 150 de hectare! Unde aveți de gînd să vă plimbați?
–Cum atunci vom înțelege ce ne place din plantele voastre?, am întrebat noi.
Femeia ne-a privit cu nedumerire. Ne-a arătat cu mîna spre masa vecină, unde era lista de prețuri. Noi am priveam la denumirile ce nu ne spuneau absolut nimic. Ce e asta? Cum arată? Fără a sta mult pe gînduri, am început să comandăm cîte o pereche de fiecare soi. Așa am început să valorificăm terenul nostru, fără a asculta de sfaturile vecinilor, făcînd multe greșeli, dar procedînd întotdeauna așa cum simțeam. Experiența ne-a costat mult. De exemplu, am plantat 40 de metri cu diferiți copaci de cetină, iar ca să crească mai bine, am adăugat bălegar de vită, care nu era putrezit bine, și am mulcit cu iarbă proaspăt cosită. Nu încercați să repetați! Din cîteva zeci de copaci, au rezistat doar 5. În schimb, am aflat că copacii de cetină iubesc solul acid, iar mulciul se face din acele căzute și că vecinul avea dreptate din nou.
Nou am învățat foarte multe lucruri în acești ani și ne-am creat propria pepinieră „EDEM”. Noi pur și simplu am înțeles că altfel nu vom putea valorifica pămîntul nostru. Surplusul de plante îl vindem, studiem designul de landșaft.
Noi am înțeles foarte repede că pentru un spațiul armonios, în afară de plante, sînt necesare animale și multe altele.