ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce nu știați despre portocale

1. Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga. Din India a trecut în Arabia unde se numeanaranj și apoi în sudul Franței, numit naurange (pronunțat noránsh). Apoi în engleză și franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se folosește acest nume, în olandeză se numește „sinaasappel” „măr chinezesc”, în rusă – apelsin (апельсин), iar în română, portocală.

În limba română denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, împrumutată din limba greacă modernă, portokálli, în alfabetul grec, πορτοκάλι, „portocală

2. În țările situate în apropierea ecuatorului, portocalele coapte au culoare verde. Aceasta se explică prin faptul că în coaja portocalelor se menține clorofila. La pierderea clorofilei, coaja devine portocalie. În țările mai îndepărtate de ecuator, portocalele sunt deja oranj.

3.Cel mai răspîndit soi de portocal este navel (din engleză – „buric”). Partea de jos a portocalei, într-adevăr seamănă cu un buric. Se consideră că cu cît e mai mare „buricul”, cu atît portocala e mai dulce.

4. Portocalele sunt bogate în antioxidanți, de aceea, consumul regulat al acestor fructe contribuie la prevenirea unor maladii ale „vîrstei”.

5.Pulpa portocalelor din soiul „moro” este roșie, fapt pentru care acestea sunt numite uneori, însîngerate. Nuanța este determinată de prezența antocianine – pigmenți ce se întîlnesc destul de rar în citrice. Acest soi e din Cicilia.

6. Aroma portocalei este una dintre cele mai preferate în toată lumea. Aceasta cedează doar în fața ciocolatei și a vaniliei.

7. Portocala poate fi considerată și ca fruct, și ca pomușoare. Patru din cinci portocale colectate în lume sunt folosite pentru producerea sucului de portocale.

8. Florile și fructele de portocal sunt simbolul dragostei în mitologia greacă. Potrivit legendelor elene, portocalele, „merele de aur”, au fost furate de Hercule de la zei.

9. Pe insula Jamaica portocalele sunt folosite pentru eliminarea petelor de grăsime și uleiuri.

10. În toată lumea sunt circa 600 soiuri de portocale. În Spania cresc 35 milioane de copaci de portocal.

11. Copacul de portocal poate exista circa 700 de ani.

Luni, 14 martie 2016
Vizualizări: 2288

Новости наших партнеров

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
27
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
175
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
29
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
117