Ce să bem după baie
După o baie bună vă este foarte sete. Acest lucru se datorează faptului că în urma transpirației abundente în camera de aburi organismul pierde multă apă, de care omul are nevoie pentru a se restabili. Și este dorit ca băutura după o baie să fie gustoasă și sănătoasă.
Cele mai potrivite sunt ceaiurile, inclusiv preparate pe bază de diferite plante medicinale. Decocturi medicale pe bază de ierburi potolesc bine setea și sunt foarte utile după baie. Ceaiurile din ierburi sunt deosebit de bune după baie, deoarece după o procedură vindecătoare la baie care însănătoşeşte organismul, acestea au un efect benefic general și tonifică. Ceaiurile din ierburi ar trebui să fie consumate fierbinţi. Pentru organismul supraîncălzit și transpirat este temperatura cea mai acceptabilă. Băuturile reci, cum ar fi cvasul, imediat după o baie nu sunt dorite, pentru că ele creează un contrast de temperatură în interiorul organismului.
Ceaiul este unul dintre cele mai vechi mijloace de potolire a setei. Tradiția de baie păstrează multe reţete de ceai, care potolesc setea și înviorează. Ceaiul poate fi adus în baie într-un termos. Dar dacă condițiile permit, cel mai bine preparaţi ceaiul imediat după ce aţi ieșit din camera de aburi. Gustul ceaiului depinde de modul în care îl preparaţi. Este ușor să învățaţi acest lucru, dacă urmați cîteva reguli specifice și dețineți câteva secrete. Una dintre cele mai bune băuturi tonice este ceaiul cu aditivi aromatici. Există mai multe moduri de preparare. Particularitatea fiecărei rețete oferă băuturii individualitate și originalitate.
"Bucuria bunicii"
2 pahare de mentă, 1 lingură de romaniţă, miere, 1 litru de apă. Metoda de preparare. Menta şi muşeţelul se amestecă, apoi plantele se toarnă în apa clocotită pentru 2 minute. Ceaiul se infuzează într-un vas închis. Înainte de utilizare, ceaiul se filtrează. Ceaiul este mai util şi mai gustos cu miere.
"Prospeţimea de mentă"
3-4 linguri de mentă uscată, 1 litru de apă, zahăr, lămâie. Metoda de preparare. Uscaţi preliminar menta într-un loc protejat de razele directe ale soarelui. Apoi menta se toarnă în apa clocotită. Lăsaţi băutura să fiarbă timp de 3 minute. Scoateţi de pe foc și lăsaţi ceaiul să se infuzeze, 10-15 de minute vor fi de ajuns. Apoi mai bine strecuraţi ceaiul. Puteți adăuga zahăr și lămâie. Este bine să aruncaţi frunzele de menta într-un ceainic când preparaţi ceaiului negru. Ceaiul de mentă este considerat în mod tradițional benefic, calmant si anti-inflamator și, desigur, el este aromat și gustos.
"Ceai de tei"
3 linguri de flori de tei, miere, 1 litru de apă. Metoda de preparare. Se fierbe apa, într-un castron non-metalic separat se toarnă flori de tei şi apa clocotită. Infuzaţi aproximativ o jumătate de oră, după aceea ceaiul este gata.
"Tufa de coacăză"
1 lingură de frunze de ceai, 1 lingură de frunze de coacăză, 2 litri de apă și zahăr. Metoda de preparare. Spălaţi frunzele de coacăză sub un jet de apă, apoi ar trebui să le zdrobiţi cu cuţitul. Într-un ceainic turnaţi toate componentele: frunze de ceai și frunze de coacăză (pentru a îmbunătăți gustul și mirosul puteți adăuga şi pomuşoare de coacăză). Turnaţi apa fierbinte deasupra amestecul. Băutura ar trebui trebuie să fie infuzată într-un loc cald, după o vreme, ea este gata. Trebuie doar să adăugați zahăr după gust. În popor există o reţetă din ceaiul aromat și muguri de coacăză. Puteţi pregăti acest ceai doar primăvara devreme, atunci când frunzele de coacăză încă nu s-au desfăcut. Băutura se prepară din muguri proaspeţi de coacăză.
"Bucurie"
1 lingură de fructe de măceş, 1 litru de apă şi zahăr după gust. Metoda de preparare. Fructele de măceş proaspete sau uscate le clătiți cu apă și turnaţi-le într-un vas special. Acoperiţi fructele cu apă şi aduceţi la fierbere. Lăsaţi ceaiul să fiarbă timp de 5 minute. Apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi să se infuzeze cu aromă şi gust de măceş. După 20 de minute, infuzia este gata. Puteți bea ceaiul cu zahăr sau miere.
Sursa: vk.com