ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce să creştem în seră




 

 

Sera de pe terenul dvs. poate deveni o adevărată mini-fabrică pentru producerea alimentelor ecologice cu vitamine din primăvara timpurie pînă în toamna tîrzie. Principalul lucru: gîndiţi-vă şi organizaţi corect asolamentul, ţinînd cont de compatibilitatea culturilor.

Odată cu încălzirea solului la primele raze ale soarelui primăvăratic eliberăm sera de ninsoare. Solului în seră se va usca repede şi se va încălzi, atunci puteţi începe în ea sezonul creşterii culturilor leguminoase.

Pregătim locul pentru plantare. Răsaduri de legume şi de flori, care mai tîrziu vor trebui să fie plantate în terenul deschis, este mai bine să semănaţi în cutii speciale care sunt aranjate pe rafturi şi uşor se transportă de la un loc la altul. Iar verdeţurile timpurii: ridichea, salata verde, ceapa verde pot fi sădite direct în pături. După ce solul este prelucrat, introducem îngrăşămîntul complex, formînd straturi. Facem canaluri şi punem seminţe pregătite. Deasupra presărăm cu nisip fin sau humus şi închidem cu o peliculă sau alt material de acoperire.

Pentru obţinerea răsadului punem seminţe de sfeclă, varză şi conopidă, dovlecel, dovleac, castraveţi. Există un mod foarte interesant de a creşte dovleci: puneţi seminţele într-un colţ de seră, şi atunci cînd sunt formate vrejuri, trageţi-le printr-un gol mic în exterior. Astfel, sistemul de rădăcini al plantei stă la cald, iar frunzele, florile şi fructele - în solul deschis. Cu această metodă de cultivare putem obţine roadă bună, economisind în acelaşi timp o mulţime de spaţiu în seră.

La începutul primăverii sunt cultivate în seră şi răsaduri de plante decorative iubitoare de căldură, precum şi cele care au o perioadă vegetativă lungă, ele nu au timp să înflorească dacă sunt plantate direct în pămînt deschis: ochiul-boului, galbene, călţunaş, salvia, gura-leului, zinnia şi alte cultule anuale sau bienale.

De asemenea, direct în pături de seră pot fi plantate verdeţuri timpurii care conţin vitamine: pătrunjel, mărar, ridiche, salata verde, busuioc, ceapa verde. Aceste legume sunt plantate des, rărite pe măsura utilizării producţiei finite pentru consum. Ar fi raţional să semănăm verdeţuri, ridichi şi ceapa de-a lungul liniilor de pături, pentru ca mai tîrziu ele să nu interfereze plantarea culturilor care se vor dezvolta în seră toată vara.

Cînd trece ameninţarea întoarcerii la vreme rece, răsadul se "mută" în solul deschis. Iar în seră pentru o permanentă "reşedinţă" vin tomatele crescute, vinetele, ardeii, castraveţii. Există o părere că castraveţii şi roşiile nu cresc bine în apropiere unii de altele. Într-adevăr, preferinţele acestor culturi sunt diferite: castraveţii iubesc căldura şi umiditatea ridicată, roşiile au nevoie de o aerisire regulată şi umiditatea înaltă le este contraindicată. Unii grădinari rezolvă această problemă, despărţind sera cu filmul în două părţi. În fiecare parte a serii putem crea condiţiile ideale pentru fiecare cultură.

În a doua jumătate de vară putem planta "a doua etapă" de verdeţuri: salata verde, pătrunjel, mărar, ceapa verde, soiuri tîrzii de ridichi. Astfel gospodăria dvs. de seră din primăvara timpurie şi pînă în toamna tîrzie va furniza producţie cu vitamine pentru toată familia: legume delicioase şi verdeţuri.

 

 

Sursa: greenservice.kz

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 12 ianuarie 2012 15:31
Vizualizări: 14409

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322