Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2012/01/ecoset_teplitsa1.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Ce să creştem în seră
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce să creştem în seră
 

 

Sera de pe terenul dvs. poate deveni o adevărată mini-fabrică pentru producerea alimentelor ecologice cu vitamine din primăvara timpurie pînă în toamna tîrzie. Principalul lucru: gîndiţi-vă şi organizaţi corect asolamentul, ţinînd cont de compatibilitatea culturilor.

Odată cu încălzirea solului la primele raze ale soarelui primăvăratic eliberăm sera de ninsoare. Solului în seră se va usca repede şi se va încălzi, atunci puteţi începe în ea sezonul creşterii culturilor leguminoase.

Pregătim locul pentru plantare. Răsaduri de legume şi de flori, care mai tîrziu vor trebui să fie plantate în terenul deschis, este mai bine să semănaţi în cutii speciale care sunt aranjate pe rafturi şi uşor se transportă de la un loc la altul. Iar verdeţurile timpurii: ridichea, salata verde, ceapa verde pot fi sădite direct în pături. După ce solul este prelucrat, introducem îngrăşămîntul complex, formînd straturi. Facem canaluri şi punem seminţe pregătite. Deasupra presărăm cu nisip fin sau humus şi închidem cu o peliculă sau alt material de acoperire.

Pentru obţinerea răsadului punem seminţe de sfeclă, varză şi conopidă, dovlecel, dovleac, castraveţi. Există un mod foarte interesant de a creşte dovleci: puneţi seminţele într-un colţ de seră, şi atunci cînd sunt formate vrejuri, trageţi-le printr-un gol mic în exterior. Astfel, sistemul de rădăcini al plantei stă la cald, iar frunzele, florile şi fructele - în solul deschis. Cu această metodă de cultivare putem obţine roadă bună, economisind în acelaşi timp o mulţime de spaţiu în seră.

La începutul primăverii sunt cultivate în seră şi răsaduri de plante decorative iubitoare de căldură, precum şi cele care au o perioadă vegetativă lungă, ele nu au timp să înflorească dacă sunt plantate direct în pămînt deschis: ochiul-boului, galbene, călţunaş, salvia, gura-leului, zinnia şi alte cultule anuale sau bienale.

De asemenea, direct în pături de seră pot fi plantate verdeţuri timpurii care conţin vitamine: pătrunjel, mărar, ridiche, salata verde, busuioc, ceapa verde. Aceste legume sunt plantate des, rărite pe măsura utilizării producţiei finite pentru consum. Ar fi raţional să semănăm verdeţuri, ridichi şi ceapa de-a lungul liniilor de pături, pentru ca mai tîrziu ele să nu interfereze plantarea culturilor care se vor dezvolta în seră toată vara.

Cînd trece ameninţarea întoarcerii la vreme rece, răsadul se "mută" în solul deschis. Iar în seră pentru o permanentă "reşedinţă" vin tomatele crescute, vinetele, ardeii, castraveţii. Există o părere că castraveţii şi roşiile nu cresc bine în apropiere unii de altele. Într-adevăr, preferinţele acestor culturi sunt diferite: castraveţii iubesc căldura şi umiditatea ridicată, roşiile au nevoie de o aerisire regulată şi umiditatea înaltă le este contraindicată. Unii grădinari rezolvă această problemă, despărţind sera cu filmul în două părţi. În fiecare parte a serii putem crea condiţiile ideale pentru fiecare cultură.

În a doua jumătate de vară putem planta "a doua etapă" de verdeţuri: salata verde, pătrunjel, mărar, ceapa verde, soiuri tîrzii de ridichi. Astfel gospodăria dvs. de seră din primăvara timpurie şi pînă în toamna tîrzie va furniza producţie cu vitamine pentru toată familia: legume delicioase şi verdeţuri.

 

 

Sursa: greenservice.kz

 

Joi, 12 ianuarie 2012
Vizualizări: 12551

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
72
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
249
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
50
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
152