Ce se întîmplă cu organismul nostru cînd ne culcăm tîrziu?
Cu toţii adorăm patul şi perna. Iar somnul e mai dulce mai ales dimineaţa, cînd ne trezim cu greu şi nu ne putem rupe de ele. Şi mai ales, dacă ne-am culcat tîrziu. Şi aşa în fiecare zi, e o luptă continuă.
Dacă ne lipsim de odihnă noaptea, atunci cu siguranţă, vor apărea cearcănele sub ochi, veţi simţi oscilaţii de dispoziţie şi, desigur, veţi întîrzia la serviciu.
Reiese o următoarea formulă: ne culcăm tîrziuâ = ne sculăm tîrziu.
Iată ce s-ar mai putea întîmpla, dacă munciţi pînă tîrziu sau priviţi serialul îndrăgit:
1. Majorarea masei corpului
Somnul este foarte folositor (chiar necesar) pentru organismul nostru. Într-o asemenea măsură încît cînd dormim prost, acest fapt are un impact negativ asupra activităţii organelor noastre interne.
Or, corpul este o reflecţie a stării interioare, iar somnul, mai exact lipsa lui, nu este o excepţi.
Una dintre problemele ce apar în lipsa somnului este obezitatea. Cînd nu dormiţi suficient, corpul oboseşte mai tare şi a doua zi nu doreşte să se trezească. Iar cît timp vă aflaţi în pat, kilogramele se înmulţesc.
Potrivit unor studii efectuate în 2015 la colegiul de medicină din New York, dacă în fiecare noapte ne culcăm cu 30 de minute mai tîrziu, sporeşte riscul kilogramelor în plus şi rezistenţa la insulină. Astfel, s-a stabilit că oamenii care adorm mai tîrziu, în 72% sufereau de obezitate şi kilograme în plus faţă de cei care se culcau la timp.
Acest fapt este legat de schimbul de substanţe. Anume din cauza metabolismului hormonal, oamenii sînt predispuşi la obezitate şi rezistenţă faţă de insulină.
2. Pierderea atracţiei sexuale
În viaţă sînt perioade cînd patul este folosit doar pentru somn şi sex. Însă uneori, se poate întîmpla că veţi ajunge în pat doar cu un singur scop – să dormiţi.
Veniţi tîrziu, obosiţi, vă simţiţi prost şi toate pentru că dormiţi puţin. Nu aveţi timp pentru ca corpul să se odihnească, să fiţi gata de intimitatea cu partenerul.
Într-un studiu recent a fost stabilit că durata somnului la femei este legată cu dorinţa sexuală. Studiul a arătat că doar o oră suplimentară de somn sporeşte cu 14% probabilitatea relaţiilor intime a doua zi.
Potrivit aceluiaşi studiu, femeile care au dormit mai mult, erau mai excitate şi aveau orgasm mai des decît cele care dormeau mai puţin.
Savanţii consideră că schimbările hormonale din cauza deficitului de somn influenţează asupra vieţii sexuale a oamenilor, nemaivorbind de căderile de dispoziţie, generate de aceasta.
3. Sîngele începe să „fiarbă”
Da, aşa este. Sîngele fierbe în sensul direct, cînd vă culcaţi tîrziu. A fost stabilit că cei care dorm puţin, sînt mai predispuşi la hipertensiune în timpul somnului.
Adică oamenii care îşi limitează sau întrerup somnul îşi ridică singuri tensiunea, spre deosebire de cei care dorm normal.
Astfel, cauzele pentru care trebuie să vă culcaţi mai devreme sînt mult mai serioase decît doar banalele cearcăne de sub ochi.
Organizaţi-vă corect ziua. Nu permiteţi să fiţi deranjaţi în timpul activităţii, urmăriţi timpul cînd sînteţi acasă. Dacă veţi cheltui mai puţin timp pentru lucru, atunci veţi avea posibilitatea de a vă odihni mai mult.
Iar ora de culcare trebuie stabilită clar. Şi nu o schimbaţi. Este vorba despre sănătatea Dvs.
Sursa: ruslekar.info