Ce se va întîmpla cu organismul dacă veți mînca în fiecare zi semințe de in
Datorită componențe unice, semințele de in pot preveni și trata un șir de boli de diferită etimologie: de la constipație pînă la probleme serioase cu inima.
Principala utilitate a semințelor de in constă în 3 componente de bază: fibre, acizi grași saturați, lignane. Vitaminele din grupa B, vitamina E, iodul, calciul, zincul, fierul, carotenul, magneziul, sulful, fosforul, potasiul, siliciul, cuprul, nichelul, manganul, molibdenul, cobaltul și cromul cresc efectul terapeutic.
1. Fibre
Fibrele solubile și insolubile, mențin nivelul colesterolului negativ în sînge, blocînd asimilarea lui în colon.
2. Aminoacizii
Semințele de in este cea mai bogată sursă de aminoacizi Omega-3. Aceste substanțe sunt vitale pentru componentele membranelor celulelor, ele ameliorează circulația sanguină și ajută la prevenirea formării cheagurilor, ce provoacă infarctul și ictusul.
Anume combinație de fibre și aminoacizilor fac semințele de in foarte eficiente în reducerea nivelului de colesterol.
3. Lignanele
Sunt niște polifenoli ce joacă rolul de antioxidanți puternici, depășind după eficiență vitamina E. Cea mai bogată sursă de aceste substanțe este coaja semințelor de in. În complex cu fitoestrogenele (substanțe echivalente cu hormonii feminini estrogenele) ele combat activ cancerul mamar.
Pentru un efect terapeutic maxim semințele de in trebuie mărunțite înainte de întrebuințare. Cu 30 de minute înainte de masa principală, se ia o linguriță de făina obținută și se bea cu o cantitate mare de apă. Cursul de lecuire depinde de rezultatul dorit și poate dura și cîteva luni.
La fel ca și orice medicament puternic, și semințele de in au contraindicații: diareea, obstrucționarea esofagului, intestinului, calculi biliari, pietre la rinichi, afecțiuni ale uterului și ovarelor, sarcina, diabetul. În orice caz, înainte de întrebuințarea semințelor de in trebuie să consultați medicul.
Sursa: takprosto.cc