Cea mai bună metodă de plantare a zmeurii – pe lemne…
Zmeura de pădure iubește să crească pe trunchiurile ce se distrug, pe copaci căzuți, pe grămezile de crengi. Deci prin ce se deosebește zmeura din grădină de ruda sa sălbatică? Poate e cazul să învățăm de la natură,
Zmeura în grădini este plantată prin metoda tradițională. Însă există și o metodă „naturală” de cultivare a zmeurii, foarte favorabilă pentru plante și convenabilă pentru grădinari. În acest caz, condițiile de creștere a zmeurii se apropie de cele naturale – pe dealuri sau pe rînduri înalte, printre lemnul putred.
Tehnologia de plantare a zmeurii pe lemne
Toate lucrările de plantare a zmeurii prin metoda „naturală” sînt accesibile oricărui grădinar.
Pentru plantarea butașilor de zmeură săpați o mică tranșee la adăncimea unui hîrleț. Dacă ați decis să plantați zmeura în cîteva rînduri, atunci faceți tranșee la o distanță de 1,8-2 metri unul de altul. Nu trebuie să săpați adînc, deoarece rădăcinile zmeurii sînt la suprafață. .
Plasați la fundul tranșeelor lemne vechi, bucăți de scînduri, rumeguș și alt material uzat. Colectați întotdeauna resturile de lemn, care nu prezintă foflos pentru încălzire sau alte scopuri, ci sînt bune doar pentru sporirea fertilității solului și plantarea zmeurii.
Presărați rămășițile de lemn pe solul săpat din tranșee.
Turnați apă peste sol, ca acesta să se așeze și să umple toate golurile dintre lemne. Cînd solul se va așeza, adăugați deasupra pămînt afînat și plantați zmeura.
Pregătiți din timp terenul pentru plantarea zmeurii (de exemplu, toamna) pentru a evita irigarea suplimentară a solului deasupra lemnului – atunci natura va face singură acest lucru iarna și primăvara.
Săpați pe terenul pregătit niște gropi mici la o distanță de 30-50 cm una de alta.
Plantați butașii de zmeură vertical, ca rădăcinile să se afle la o adîncime de 2-3 cm, apoi acoperiți-le cu pămînt aînat.
Dacă e nevoie irigați plantațiile.
Mulciți soluți în jurul zmeurii plantate cu humus, paie, balegă sau scoarță mărunțită (lățimea stratului de mulci – 0,7-1 m, grosimea 6-8 cm). Apropo, în vest este utilizată pe larg scoarța de copaci mărunțită pentru mulcire.
Tăiați partea aeriană a fiecărui butaș de zmeură la înălțimea de 20 cm de sol.
Recomand această metodă de plantare a zmeurii pe bîrne în toate zonele, mai ales este ideală pentru terenurile cu ape freatice.
Însă această metodă nu este prea comodă pentru zonele secetoase, deoarece este greu de irigat butașii prin dîmburile formate. Există, totuși o ieșire din această situație: înaint de plantare, să plasați sub pămînt țevi perforate, iar în caz de necesitate, apa să curgă prin ele.
Nedealkov Stefan Fiodorovici (Novopoloțk, Belarus)