Cea mai mare imprimantă 3D din lume construiește case din sol (+Foto)
Posibil că imprimarea 3D este viitorul construcției ecologice ieftine. Organizația World’s Advanced Saving Project (WASP a prezentat o imprimantă 3D care poate "imprima" o casă de dimensiuni normale, din pămînt și lut. Și această casă nu va costa aproape nimic.
Imprimanta mare BigDelta, de 12 metri înălțime, a tipărit prima sa casă în valoare de numai 48 de euro. Antreprenorul Italian, Massimo Moretti, a creat WASP pentru a strînge fonduri pentru construirea de locuințe la prețur reduse pentru populația celor mai sărace regiuni. Structura masivă constă dintr-un cadru metalic pe care este fixată mobil duza pentru furnizarea amestecului.
Creatorii s-au inspirat chiar de la noroi, cel mai vechi material de construcție. Multe imprimante 3D lucrează pe amestecuri de ciment, dar Moretti a ales lutul, în primul rînd pentru că este un material natural care nu necesită prelucrare și aproape nu schimbă mediul și, în al doilea rînd, argila este un material foarte comun și poate fi găsită în aproape oriunde, chiar sub picioare și nu trebuie cheltuiți bani mulți pentru transport.
Se presupune că BigDelta va construi case de locuit accesibile din pămînt, argilă și fibre vegetale pentru armare. Software-ul cu codul de bază deschis va face construcția practic gratuită.
WASP a parcurs o cale impresionantă într-un timp scurt, mai ales avînd în vedere faptul că compania nu este finanțată de stat.
Ei au creat un prototip BigDelta cu o înălțime de 4 metri. Imprimanta construiește ziduri groase, cu straturi de aer. Într-o zi ea poate ridica 60-100 de centimetri de perete. Cînd pereții "cresc" pînă la patru metri, începe construcția acoperișului, sînt instalate ușile și ferestrele. Moretti va continua să studieze folosirea materialelor ieftine des întîlnite, cum ar fi solul și paiele.
Fondatorul WASP, Moretti crede că acum este momentul potrivit pentru creația sa. În comunicatul lor de presă se spune: "Construirea BigDelta este mai mult decît împlinirea unui vis. Mai mult de patru miliarde de persoane trăiesc cu venituri anuale mai mici de 3.000 de dolari și au nevoie de locuințe la prețuri accesibile și de calitate. Potrivit prognozelor Organizației Națiunilor Unite, în următorii 15 ani, necesitatea medie zilnică de locuințe va fi de 100.000 de unități noi".