Cea mai mare imprimantă 3D din lume creează case din pămînt (+Foto)
Probabil, imprimarea 3D este viitorul construcților ecologice ieftine. Organizația World’s Advanced Saving Project (WASP) a prezentat o imprimantă 3D, care poate „tipări o casă din pămînt și lut. Și aceasta, practic, nu va costa nimic.
Imprimanta imensă BigDelta cu înlățimea de 12 metri a tipărit prima sa casă, care a costat doar 48 de euro. Autorul Massimo Moretti a creat WASP pentru colectarea mijloacelor pentru construcția locuințelor ieftine pentru populația din cele mai sărace regiuni. Construcția masivă constă dintr-o carcasă din metal, pe care este fixat un tub pentru amestec.
Creatorii s-au inspirat practic din noroi, cel mai vechi materiale de construcție. Multe imprimante 3D funcționează pe amestecuri din ciment, dar Moretti a ales lutul, în primul rînd, pentru că este un material natural, ce nu necesită procesare și care practic, nu poluează mediul, iar în al doilea rînd, lutul este un material foarte răspîndit, ce poate fi găsit în orice localitate, chiar sub picioare, cu cheltuieli minime pentru transport.
Se preconizează că BigDelta va construi case accesibile ca preț din pămînt, lut și fibre vegetale pentru consolidare. Softul cu cod deschis face construcția practic gratuită. WASP a parcurs o cale impresionantă într-o perioadă scurtă de timp, mai ales ținînd cont de faptul că compania nu beneficiază de finanțare de la stat.
Ei au creat logotipul Big Delta cu o înălțime de 4 metri. Imprimanta construiește pereți groși cu spațiu din aer. Ea poate construi pe zi 60-100 cm de perete. Cînd pereții cresc pînă la patru metri, se înalță acoperișul, ușile și ferestrele. Moretti intenționează să studieze posibilitatea uzilizării materialelor ieftine, frecvent înîlnite, ca solul sau paiele.
Fondatorul WASP Moretti consideră că pentru creația sa acum e timpul potrivit. În comunicate lor de presă se menționează: „Construcția BigDelta e mai mult decît doar realizarea unui vis. Peste patru miliarde de oameni trăiesc cu un venit anual mai mic de $3000 și au nevoie de locuințe accesibile și calitative. Potrivit prognozelor ONU, în următorii 15 ani, necesitatea zilnică în locuințe va constitui 100 000 de unități noi”.
Sursa: ecobyt.ru