ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cea mai proastă alegere a oricărui om este să atragă alt om și să-i impună calea lui (capcana spirituală)

O mulțime de curente ezoterice, practici spirituale, căutarea secretelor puterii, vieții veșnice, conștientizarea la nivelul existenței noastre cotidiene, au capturat conștiința noastră, timpul și banii. Ce stau în spatele acestor oameni, care s-au proclamat guru, extrasenși, învățători, prezicători, șamani, lideri spirituali?

Precum afirmă, de obicei înșiși solicitanții donațiilor noastre – magia. Dar nu e cert că e ea, însă chiar dacă e așa, ce contează! Nu e chiar mare diferența dintre un magician și un om simplu, care manipulează conșiința și atenția noastră, dacă ambii îți impun propria cale. Uneori, acest lucru se ascunde sub intenția de a ajuta în soluționarea problemei tale. Și așa ajungeți într-o capcană spirituală! V-ați trezit? Întotdeauna este important să puteți face diferența dintre manipulare și utilitatea consumului.

Sănătatea mintală și problemele ecologiei

Astăzi, chiar și printre plantelor publicitare pe toate străzile din orașele mari, veți găsi neapărat informații despre Centrul spiritual „Vozrojdenie”, de exemplu. Centrele „proaspete” promit tămăduire, distrugerea blestemelor de familie, restabilirea puterii și sănătății. Să mergi la o ședință a devenit la fel de obișnuit ca să mergi la coafor sau la film. Și în general, guru au migrat în alte sfere ale societății: în medicină, artă, televiziune și alte mijloace de informație în masă, în bucătărie, dar cel mai tragicomic – în politică.

Dvs. și doar Dvs. sînteți sursa puterii voastre?

Credeți-mă că nu e nimic mai magic decît ceea ce vine de la voi înșivă. Din adîncuri, din interior. Și chiar dacă într-un moment, ați fost tentați să faceți parte din planul cuiva, lăsați-i să se împărtășească, dar nu să vă fure. Cine a permis un asemenea lucru? Doar voi înșivă. Și doar dumneavoastră sînteți remediul împotriva acestei „afecțiuni”!

Pilonul spiritual al Statului Moldovenesc

Pentru a trage această linie clară între jaf și schimb, trebuie să înțelegeți diferența dintre aceste relații contrapuse. Cel puțin asta.

Relațiile în societate

Consumul de mărfuri a migrat în sfera serviciilor, iar apoi și a relațiilor dintre sexe, dintre prieteni, dintre parteneri, vecini și colegi. Toate tipurile de relații interumane, ce se dezvoltă în domeniul consumului într-un anumit timp, au consecințe total opuse, în comparație cu cele așteptate de om. Și anume, o asemenea abordare de consum distruge și mai repede organismul și psihicul, spiritul și rațiunea, calmul și pur și simplu viața. Aceasta energie, aceste forțe vitale, pe care le jertfiți în această gură a vulcanului, infinită, de consum, sub denumirea de rău și distrugere.

Natura și omul. Gradul de influență

Temeiul pentru această distrugere este deșertăciunea noastră spirituală și lipsa moravurilor în societate. Așa a fost aproape întotdeauna. Din timpurile străvechi, oamenii aveau o necesitate absolut sesizabilă – dezvoltarea spirituală. Noi simțim această necesitate de a ne afla în lumea spirituală, cu ajutorul conștiinței și atenției, prin tendințe de altruism, prin dorința de a fi co-participant. Captivitatea spirituală, ca și captivitatea conștiinței, este comparabilă cu un adevărat cataclism pentru societatea noastră modernă!

Omenirea se fală în căutarea lui Dumnezeu de mii de ani. Aceasta a generat închinarea diferitor puteri supranaturale: „spiritelor” animalelor, pietrelor, rîurilor etc. hinduismul, budismul, confucianismul, daoismul, sintoismul, zoroastrismul, islamul, iudaismul și creștinismul. Aceste religii au în total circa 2 549 161 000 de adepți, ceea ce constituie majoritatea lumii civilizate.

Deficitul de somn creează o națiune de „zombi”. Roger Highfield.

În anul 1890, etnograful și folcloristul scoțian James Fraser a publicat renumitul său volum „Ramura de aur”, în care afirma că religia este datoare provenienței sale magiei. Potrivit lui Fraser, inițial persoana influența asupra lumii înconjurătoare, observînd aceste deprinderi în natură și încercînd să le repete prin ritualuri, vrăji și obiecte magice. Transformîndu-se mai tîrziu în rugăciuni, aceste ritualuri constituie baza actualei religii.

Cunoscutul psihoanalist austriac Siegmund Freud, în lucrările lui cu denumirea „Totem și tabu” a explicat proveniența religiei ca un complex patern. De asemenea, ca și într-o haită de animale, în triburile umane și societățile moderne, conducător era întotdeauna tatăl. Fiii întotdeauna aveau două sentimente controversate față de el. acestea sînt admirația și dorința de a-l depăși, de a-i ocupa locul de frunte, adică – ura. Potrivit teoriei lui Freud, imaginea tatălui de devenit Dumnezeu în religie.

În secolul progresului științific, teoriei evoluției și ateismului, mulți oameni au acceptat axioma că Dumnezeu nu există. Reieșind din această axiomă, ei din nou, deja cu ajutorul științei, au început să caute explicații pentru existența religiei, însă de data aceasta în interiorul omului – în gîndurile lui, în necesitățile, fobiile și complexele. A apărut un domeniu de științe ezoterice, care i-a acceptat în rîndurile sale pe toți cei care s-au dezamăgiți de religie și care nu s-au regăsit printre adepții ei. Adepți care să aibă propria sete de lumea spirituală, de prezența în ea. Poate, a venit din nou timpul să lăsăm prejudecățile și să ieșim din noul cerc de stereotipuri în căutarea miracolului?

Captivitatea spirituală, la fel ca și captivitatea conștiinței, este comparabilă cu un adevărat dezastru pentru societatea noastră modernă! Este un nou product al aceeași „matrice”, care ne fură pe noi înșine. Voința noastră, soarta și viziunea asupra lumii. Chiar și lumea sentimentelor umane este înlocuită cu un anumit set de dorințe și sentimente din matrice, prin care noi ne creăm familiile, relațiile, copiii, producem mărfuri și emoții.

Femeia și bărbatul în cuplu

În relațiile dintre sexe sînt valabile stereotipurile alegerii de comportament. Femeile aleg bărbatul, iar el își are calea lui. Acest bărbat și calea lui femeia o va susține în calitate de soție, asistentă, ocrotitoare sau servitoare. În schimb, ea primește de la bărbat energia dragostei, atenție, grijă, respect, bunuri materiale, protecție sub formă de putere și bani, casă, familie și copii. Dacă acest lucru nu se întîmplă, dacă una dintre părți nu primește acest lucru în relații, atunci ea e pur și simplu jefuită. Este un consum, manifestat în relațiile de cuplu.

Problema dominației nu o examinăm, deoarece ea complică și mai mult imaginea. Ne vom opri la problema consumului, ce ucide orice încercări de apropiere spirituală între partenerii de cuplu și dezvoltarea relațiilor. Iar fără dezvoltare nu există viitor și mișcare. Este plictisitor și stupid să stai pe loc, pe marginea prăpastiei sau să tragi pe cineva în prăpastie. Tragerea de partea sa devine singura și inutila acțiune, ce seamănă cu acțiunile militare pînă la distrugerea sau dispariția completă.

Mai există o nuanță. În ultimul timp, bărbații renunță la calea lor și se schimbă cu rolurile cu femeia, cerînd de la ea responsabilitate sub forma acțiunilor și deciziilor pentru toate cele ce se întîmplă și pentru ea și pentru alții. Ei, voluntar, preferă să preia rolurile tradițional femeiești: se mută în casă și se ocupă de gospodărie, urmărind „căminul”, membrii familiei, deranjînd prin controlul agasant, pregătesc mîncare și ocupă bucătăria și chiar pot prelua rolul de îngrijire și de educare a copilului. În aceasta nu e nimic nefiresc, doar dacă toate acestea sînt îndeplinite cu calitățile și abilitățile femeilor. De exemplu, un bărbat furios și nerăbdător, cu ambițiile unui dictator dur și care își demonstrează puterea supra celui slab, adică față de copil, va face din odrasla sa un „invalid” moral sau fizic, dacă acesta va supraviețui. Iar dacă acest copil mai este hrănit cu ceea ce îl satisface exclusiv apetiturile tatălui său, atunci șansele de supraviețuire sănătoasă devin și mai mici. În final, se creează anume acel scenariu de rol, cunoscutul „Totem și tabu” al lui Freud ce explică proveniența religiei ca un complex paternal. Și iarăși religia se supune puterii. Dar este această putere morală? Mai degrabă, amorală, dură și distructivă.

Acestui bărbat nu are ce căuta lîngă leagăn. E mai bine dacă copiii se vor realiza printre semeni, capabili să opună rezistență și să nu fie distrus. Într-un colectiv, ei vor putea deveni mai puternici, își vor putea șlefui puterea și vor putea produce ceva util pentru societate.

Viitorul luminos și pașnic

Viitorul pașnic și luminos este posibil. El deja a sosit. Viitorul cuiva este prezentul nostru, care are loc acum. Și el e luminos pentru voi în măsura în care îl luminați prin entuziasmul, străduința, înțelegerea și dorința de a înmulți toate acestea.

Primul pas către propria cale

Primul pas către propria cale se va produce atunci cînd veți pleca din calea „străină” și veți simți propriul eu. Această conștientizare a sinelui, probabil, este necunoscută pentru voi, dar nu vă temeți. Studiați, priviți calm fără îngrijorare și temeri, cît de mult ați cărat în spate și cît de mult v-ați îndoit sub această povară străină. Îndreptați umerii și mergeți înainte, accelerînd pe calea voastră. Studiați cu sete cele mai îndepărtate cărări, ce vin în calea voastră. Acolo unde sălășluiesc cele mai mare fobii, se ascund și marile posibilități. Profitați de oportunitatea ce v-o oferă frica. Fobiile sînt cel mai fertil teren pentru autocunoaștere și realizare personală.

Anna Kunț

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
73
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
68
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
155