Ceaiul de hibiscus, tratament pentru hipertensiune
Numeroase studii au indicat ca ceaiul de hibiscus poate reduce presiunea arteriala precum o fac si tratamentele medicamentoase. Bautura de culoarea rubinului, picanta, este cunoscuta sub numele de Jamaica in Mexic si este un ingredient principal in ceaiul rosu Zinger. Hibiscus (Hibiscus sabdariffa) a fost intrebuintat cu acest scop din cele mai indepartate timpuri, atat in medicina traditionala africana cat si cea asiatica.
Ceaiul de hibiscus ofera o aroma asemanatoare afinelor si are o culoare rosie distincta, data de polizaharidele acide si de glicozidele flavonoide.
La sfarsitul anilor ’90, cercetatorii iranieni au demonstrat eficacitatea tratamentului supunand la test 54 de adulti. Dupa 12 zile, persoanele care bausera ceai de hibiscus prezentau un nivel mult mai apropiat de normal decat cele care optase pentru ceaiul negru.
Specialistii au declarat ca trei cesti de flori de hibiscus pe zi sunt suficiente pentru a regla hipertensiunea. Bautura este recomandata in primul rand persoanelor care se confrunta cu risc sporit de atac de cord, atac cerebral si maladii renale. De asemenea, nu contine cafeina si ofera numeroase beneficii pentru corpul uman, precum reducerea colesterolului si chiar a greutatii.
Ceaiul este bogat de asemenea in substante antioxidante si anihileaza radicalii liberi responsabili pentru degenerarea petrecuta la nivel celular. Cercetatorii raman nesiguri in ce priveste mecanismul precis dupa care functioneaza tratamentul pe baza de flori de hibiscus.
Unele studii sugereaza ca hibiscus produce vasodilatatie si actioneaza ca un diuretic. Recomandarile pentru ceaiul de hibiscus realizat la domiciliu variaza, in privinta dozajului, de la una la cinci lingurite cufundate timp de 10 minute intr-o cana de apa clocotita. Bautura se poate consuma rece sau calda, dupa preferinta.
Sursa: gradinamea.ro